Ingen jul utan chokladkola! Segmjuk och ljuvligt god chokladkola med ett täcke av mörk choklad på toppen. Om du bara vill ha klassiska chokladkolabitar kan du strunta i chokladen ovanpå. De här kolorna gör jag VARJE år och ofta flera gånger. Jag älskar dem! De hör verkligen julen till.
Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola eller Facebook: Lindas bakskola
Chokladkola x 2
Ca 20 bitar
1 dl ljus sirap 2 dl vispgrädde 2 dl strösocker 50 g smör 2 msk kakao ½ tsk ättiksprit
Garnering ca 100 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Koka ihop allt utom ättiksprit i en kastrull. Låt smeten koka på medeltemperatur till 125–128 grader. Om du inte har någon termometer kan du göra kulprovet. (Häll några droppar smet i ett glas kallt vatten, när dropparna stelnar är den färdigkokt.) Stäng av värmen när temperaturen är nådd och tillsätt ättikspriten. Rör om ordentligt.
2. Häll smeten i en form, ca 18 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ den i kylen för att stelna.
3. Garnering: Smält chokladen och bred ut den på kolan. Låt den stelna. Skär kolan i bitar när chokladen stelnat. Förvara kolan i kylen i en burk med tätslutande lock.
1. Koka ihop allt utom ättiksprit i en kastrull. Låt smeten koka på medeltemperatur till 125–128 grader. Om du inte har någon termometer kan du göra kulprovet. (Häll några droppar smet i ett glas kallt vatten, när dropparna stelnar är den färdigkokt.) Stäng av värmen när temperaturen är nådd och tillsätt ättikspriten. Rör om ordentligt.2. Häll smeten i en form, ca 18 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ den i kylen för att stelna.3. Garnering: Smält chokladen och bred ut den på kolan. Låt den stelna. Skär kolan i bitar när chokladen stelnat. Förvara kolan i kylen i en burk med tätslutande lock.
Traditonellt bakar man ofta kärleksmums i långpanna och skär dem i rutor, men för omväxlings skull gjorde jag dem som stora muffins. Om du ändå vill göra dem i långpanna bör formen vara ca 30 x 40 cm, ugnsvärme: 180 grader och gräddningstid ca 20–23 min (mitt i ugnen).
Kärt barn har många namn... Jag har alltid kallat dessa godbitar för kärleksmums, men de kallas även för snoddas, moccarutor, tv-kaka, ja listan kan göras lång! Vad kallar du dem för?
Saftiga chokladmuffins med ett ljuvligt täcke av chokladglasyr och kokos.
4 ägg 3 dl strösocker 1 msk vaniljsocker ¾ dl kakao 2 ½ tsk bakpulver 150 g smör, smält 1 ½ dl mjölk 4 ½ dl vetemjöl
Glasyr ca 2 msk kaffe ½ dl kakao 1 msk vaniljsocker 4–5 dl florsocker 75 g smör, smält 1–2 msk vatten
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Fördela smeten i stora muffinsformar, ca 16 st. Fyll dem till ¾.
3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 16–18 min. Låt dem kallna.
4. Glasyr: Blanda alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker och vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.
5. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
[caption id="attachment_8639" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_8640" align="alignnone" width="860"] 2. Fördela smeten i stora muffinsformar, ca 16 st. Fyll dem till ¾.[/caption]
[caption id="attachment_8641" align="alignnone" width="860"] 3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 16–18 min. Låt dem kallna.[/caption]
[caption id="attachment_8642" align="alignnone" width="860"] 4. Glasyr: Blanda alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker och vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.[/caption]
[caption id="attachment_8643" align="alignnone" width="860"] 5. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna.[/caption]
Gudomligt goda nougat- & chokladbitar med rostade mandelflarn. Godare än de du köper i affären och så himla enkla att göra. Det är bara att smälta nougat och choklad över vattenbad och röra ner mandelflarnen. Ett av julens godaste godisar!
Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
Wienernougat
Ca 30 st
125 g mandelspån, rostade (orostade mandelspån går också bra, men rostade är lite godare) 250 g nougat 150 g mjölkchoklad 100 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll mandelspånen på en ugnsplåt och rosta dem mitt i ugnen i 5–8 min (det går också att köpa färdigrostade).
2. Smält nougat och choklad över vattenbad. Blanda ner den rostade mandeln.
3. Bred ut chokladmassan, ca 2 cm tjock, i en form, ca 20 x 18 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen i någon timme och stelna.
4. Skär kakan i bitar, ca 1,5 x 4 cm. Förvara dem i en burk med tätslutande lock.
[caption id="attachment_8584" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll mandelspånen på en ugnsplåt och rosta dem mitt i ugnen i 5–8 min (det går också att köpa färdigrostade).[/caption]
[caption id="attachment_8585" align="alignnone" width="860"] 2. Smält nougat och choklad över vattenbad. Blanda ner den rostade mandeln.[/caption]
[caption id="attachment_8598" align="alignnone" width="860"] 3. Bred ut chokladmassan, ca 2 cm tjock, i en form, ca 20 x 18 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen i någon timme och stelna.[/caption]
[caption id="attachment_8587" align="alignnone" width="860"] 4. Skär kakan i bitar, ca 1,5 x 4 cm. Förvara dem i en burk med tätslutande lock.[/caption]
Den här flätningsmetoden är väldigt enkel att göra och resultatet blir grymt snyggt! Fyll saffranslängden med vaniljkräm eller byt ut den mot mandelmassa (läs tipset nedan).
Tips! Vaniljkrämen kan bytas ut mot mandelmassfylling: 150 g mandelmassa, riven 50 g smör, kylskåpskallt ½–1 tsk stötta kardemummakärnor ca ¾ dl strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop alla ingredienserna och fördela den i flätorna i stället för vaniljkrämen.
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig och ganska stadig deg (men absolut inte hård). Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Vaniljkräm: Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull. Låt allt koka upp och låt det sjuda på medelvärme under ständig omrörning tills krämen tjocknat. Låt den kallna. Rör ner kardemummakärnorna.
3. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rektangulära plattor, ca 30 x 40 cm, på ett bakplåtspapper eller en teflonplåt. Det går att kavla ut degen på ett mjölat bakbord, men det är svårt att flytta över flätan till en plåt när den är klar.
4. Bred ut vaniljkrämen i mitten av rektangeln. Skär sneda flikar i degen utifrån fyllningen, ca 2 cm breda.
5. Fläta längden genom att lägga flikarna över varandra. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.
7. Grädda längderna längst ner i ugnen i 25–28 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Vaniljkräm: Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull. Låt allt koka upp och låt det sjuda på medelvärme under ständig omrörning tills krämen tjocknat. Låt den kallna. Rör ner kardemummakärnorna.
3. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rektangulära plattor, ca 30 x 40 cm, på ett bakplåtspapper eller en teflonplåt. Det går att kavla ut degen på ett mjölat bakbord, men det är svårt att flytta över flätan till en plåt när den är klar.
4. Bred ut vaniljkrämen i mitten av rektangeln. Skär sneda flikar i degen utifrån fyllningen, ca 2 cm breda.
5. Fläta längden genom att lägga flikarna över varandra. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.
7. Grädda längderna längst ner i ugnen i 25–28 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.