Den här pepparkakskladdkakan är ett måste för alla kladdkakeälskare! Vad passar bättre än en superläcker och god kladdkaka med smak av pepparkaka under julmånaderna?!
Servera den som dessert efter en god middag, till eftermiddagsfikat eller till glöggen i goda vänners lag! En klick vispad grädde till gör den extra god!
Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola
Pepparkakskladdkaka
12–14 bitar
150 g smör, smält 200 g mörk choklad (ljus choklad går också bra) 3 dl strösocker 2 tsk pepparkakskrydda 2 msk kakao 1 nypa salt 3 ägg 1 ¾ dl vetemjöl
Till formen smör 2–3 pepparkakor
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret. Rör ner strösocker, pepparkakskrydda, kakao, vaniljsocker och salt. Rör sist i äggen och mjölet. Blanda ihop allt till en slät smet.
2. Smörj en form med löstagbar kant, 22–23 cm i diameter, med smör. Bröa den med söndersmulade pepparkakor.
3. Häll smeten i formen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret. Rör ner strösocker, pepparkakskrydda, kakao och salt. Rör sist i äggen och mjölet. Blanda ihop allt till en slät smet.
2. Smörj en form med löstagbar kant, 22–23 cm i diameter, med smör. Bröa den med söndersmulade pepparkakor.3. Häll smeten i formen.4. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Rocky road är bland det godaste julgodiset jag vet. Den här varianten innehåller en burk sötad, kondenserat mjölk och det gör att chokladen blir lite mjuk, men ändå fast. Det är supersupergott!!!
Egentligen kan man tillsätta lite vad man vill, men jordnötter, marshmallows och Dumlekola är alltid rätt. Om du vill byta ut något är det bara att ersätta det med något annat godis du tycker om.
OBS! Tänk på att det måste vara den sötade kondenserade mjölken. Om man använder den som det står original på så stelnar inte chokladen.
200 g mjölkchoklad 200 g mörk choklad 25 g smör 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt) (obs! Det ska stå sötad eller sweetened på framsidan på burken, inte original eller karamelliserad). 250 g Dumlekola 2–3 dl salta jordnötter ca 200 g minimarshmallows
GÖR SÅ HÄR
1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt svalna något.
2. Skär Dumlekolorna i småbitar och blanda ner dem, nötterna och marshmallows i chokladsmeten. Rör om försiktigt.
3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i ett 2–3 cm tjockt lager. Ställ den i kylen och låt den stelna.
4. Skär chokladen i bitar med en vass kniv. Förvara godiset i en burk med tätslutande lock i kylen.
1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt svalna något.2. Skär Dumlekolorna i småbitar och blanda ner dem, nötterna och marshmallows i chokladsmeten. Rör om försiktigt.3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i ett 2–3 cm tjockt lager. Ställ den i kylen och låt den stelna.4. Skär chokladen i bitar med en vass kniv. Förvara godiset i en burk med tätslutande lock i kylen.
En riktigt saftig och läcker saffranskaka som har en rykande åtgång. Den är lätt att göra och en klassisk variant som innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma, förutom saffranet kanske… Du kan med stolthet bjuda kollegor och vänner på kakan och räkna med uppskattning. Den håller sig saftig och fräsch i flera dagar om du förvarar den i en burk med tätslutande lock eller i en väl försluten plastpåse.
3 dl strösocker 2 ägg ½ g saffran (1 paket) 175 g smör, smält 1 ½ dl mjölk 2 tsk bakpulver 4 dl vetemjöl
Till formen smör riven kokos
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
4. Pudra florsocker över kakan före servering.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen.3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.4. Pudra florsocker över kakan före servering.
En riktigt julig vetelängd med smak av pepparkaka. Det går bra att byta ut pepparkakskryddan mot kanel eller bara vaniljsocker om man vill göra en vaniljlängd. I USA kallas den typ av bulle för Pull apart bread (bryt-isär-bröd). Det är enkel & kul att göra och snyggt att servera – en bullängd precis i min smak eftersom jag gillar att vara kreativ, men det får inte bli ett jättestort projekt som tar för lång tid.
Följ mig på Instagram: lindasbakskola
Pepparkakslängd i form /Pull apart bread
Ca 12 bitar
25 g jäst 2 dl mjölk, ljummen 1 nypa salt 1 tsk mortlade kardemummakärnor ½ dl strösocker 1 ägg 50 g smör, rumsvarmt 6–7 dl vetemjöl
Fyllning ca 50 g smör, rumsvarmt 2–3 msk strösocker ca
2 tsk pepparkakskrydda
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemummakärnor, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord. Bred ut smöret på degen och strö över socker och pepparkakskrydda.
3. Dela degen i sex lika breda remsor från långsidan. Lägg remsorna jämnt ovanpå varandra.
4. Nu har du en längd bestående av sex degremsor ovanpå varandra. Dela denna längd i 6 lika stora bitar.
5. Bunta ihop deghögarna och lägg dem på tvären i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Fördela dem jämnt i formen. Om bitarna säckar ihop lite så reser de sig igen under jäsningen. Låt bulllängden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker.
7. Grädda längden längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemummakärnor, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.2. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord. Bred ut smöret på degen och strö över socker och pepparkakskrydda.3. Dela degen i sex lika breda remsor från långsidan. Lägg remsorna jämnt ovanpå varandra.
4. Nu har du en längd bestående av sex degremsor ovanpå varandra. Dela denna längd i 6 lika stora bitar.5. Bunta ihop deghögarna och lägg dem på tvären i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Fördela dem jämnt i formen. Om bitarna säckar ihop lite så reser de sig igen under jäsningen. Låt bulllängden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.6. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker.7. Grädda längden längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.
För några år sedan gjorde jag hemgjord Bounty för första gången och sedan dess är det en av mina favoritjulgodisar. Jag bakar dem ett par gånger varje jul och första gången brukar vara redan i november. De har en rykande åtgång och även mina fem barn älskar dessa godbitar. Bounty är kanske egentligen inget julgodis, men för mig har det blivit en julfavorit! Här får ni enkla steg-för-steginstruktioner hur man gör de smarriga konfektbitarna.
50 g smör, smält 3 dl riven kokos 2 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker ½ dl vispgrädde
Garnering 150 g mörk choklad, smält riven kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde till en massa. Ställ den i kylen en stund.
2. Rulla massan till fingertjocka längder, ca 4 cm, och lägg dem på en skärbräda i frysen i 30–60 min.
3. Doppa bitarna i smält choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över riven kokos. Låt dem stelna i kylen. Förvara konfekten i kylen i en burk med tätslutande lock.
1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde till en massa. Ställ den i kylen en stund.
2. Rulla massan till fingertjocka längder, ca 4 cm, och lägg dem på en skärbräda i frysen i 30–60 min.3. Doppa bitarna i smält choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över riven kokos. Låt dem stelna i kylen. Förvara konfekten i kylen i en burk med tätslutande lock.