Snabb picknickkaka

 

picknickkaka3

När jag ska på utflykt vill jag gärna ha med något nybakat och gott att äta till fikat. Den här kakan är perfekt för den innehåller ingredienser som jag oftast har hemma, den går snabbt att göra och ljuvligt god! Den här kakan bakas om och om igen hemma hos mig!

Jag gör smeten, slänger in kakan i ugnen och medan jag packar ihop resten av prylarna som ska med så hinner kakan gräddas klart. Jag lyfter upp papperet och kakan ur formen och packar ner den i picknickkorgen. När kakan har svalnat täcker man över den med papperet som sticker upp på kanterna.

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Snabb picknickkaka

Ca 10 bitar

Kanel och pärlsocker är goda smaksättare i denna mjuka och saftiga kaka.

1 ägg
1 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
1 dl filmjölk
50 g smör, smält
2 ½ dl vetemjöl 

Garnering
kanel
pärlsocker 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, 20–22 cm i diameter med bakplåtspapper.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut smeten i formen. Pudra kanel och strö pärlsocker över kakan.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med papperet och bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen.

Här hittar du recept på fler goda, enkla mjuka kakor!

[caption id="attachment_6374" align="alignnone" width="860"]1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, 20–23 cm i diameter, med bakplåtspapper. 1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, 20–23 cm i diameter med bakplåtspapper.[/caption]

[caption id="attachment_6375" align="alignnone" width="860"]2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet. 2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.[/caption]

[caption id="attachment_6376" align="alignnone" width="860"]3. Bred ut smeten i formen. Pudra kanel och strö pärlsocker över kakan. 3. Bred ut smeten i formen. Pudra kanel och strö pärlsocker över kakan.[/caption]
[caption id="attachment_6377" align="alignnone" width="860"]5. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med papperet och bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen. 4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med papperet och bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen.[/caption]

picknickkaka1 picknickkaka4

picknickkaka2

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

 
 

Smulig blåbärspaj

dagensrecept

blåbärspaj4 blåbärspaj1

blåbärspaj6

En bärpaj med smuldeg är bland det godaste som finns! I degen har jag tillsatt 1 dl havregryn som gör degen lite extra smulig, men det går bra att byta ut dem mot ½–¾ dl vetemjöl i stället om man inte vill ha havregryn i degen.

Blåbären kan bytas ut mot rabarber, hallon, jordgubbar eller andra valfria bär.

Gör en urläcker, supergod Daim- & kolapaj – klicka här för recept!Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Smulig blåbärspaj / Smulpaj med blåbär

Lättbakad och makalöst god smulpaj som har en rykande åtgång.

8–10 bitar

Fyllning
ca 4 dl blåbär
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker

Smuldeg
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
¾ dl socker
1 nypa salt
125 g smör, rumsvarmt 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Smöra en pajform, 24–26 cm i diameter.

3. Blanda blåbären med potatismjöl och socker. Bred ut dem i botten på formen.

4. Smuldeg: Häll mjöl, havregryn, socker, salt och smör i en bunke. Nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en smulig deg.

5. Fördela smuldegen över bären.

6. Grädda pajen längst ner i ugnen i 25–30 min.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en pajform, 24–26 cm i diameter.
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en pajform, 24–26 cm i diameter.

. Blanda blåbären med potatismjöl och socker. Häll dem i botten på formen.
2. Blanda blåbären med potatismjöl och socker. Bred ut dem i botten på formen.

3. Smuldeg: Häll mjöl, havregryn, socker, salt och smör i en bunke. Nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en smulig deg.
3. Smuldeg: Häll mjöl, havregryn, socker, salt och smör i en bunke. Nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en smulig deg.

4. Fördela smuldegen över bären.
4. Fördela smuldegen över bären.

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 25–30 min.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 25–30 min.

blåbärspaj4

utvald

blåbärspaj6bilder blåbärspaj3

blåbärspaj7

 

 

 

 

 

 

 

Blåbärskladdkaka

blåbärskladdkaka

blåbärskladdkaka1

Kladdkaka med blåbär i smeten är supergott! Det går lika bra att baka den med frysta som färska bär. Anpassa även mängden blåbär efter eget önskemål. Servera gärna kakan med vaniljsås, vispgrädde eller glass.

En del vill att en kladdkaka ska vara riktigt kladdig och andra att den ska vara något fastare i konsistensen. Använd en provsticka och anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den.

Här finns fler läckra blåbärsrecept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Blåbärskladdkaka

10–12 bitar

En ljus kladdkaka med blåbär i smeten som ger en ljuvlig smak. Servera den gärna med en klick vaniljsås eller glass.

100 g smör, smält
2 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl 

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt
1–1 ½ dl blåbär 
 

Till formen
smör
kokos (ströbröd går också bra)

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 22–24 cm med smör och pudra över kokos (eller ströbröd).

2. Häll alla ingredienserna i en bunke. Rör om allt till en slät smet.

3. Häll smeten i formen och strö över blåbären.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 18–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra den med florsocker före servering.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 22–24 cm med smör och pudra över kokos (eller ströbröd).
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 22–24 cm med smör och pudra över kokos (eller ströbröd).

2. Häll alla ingredienserna i en bunke. Rör om allt till en slät smet.
2. Häll alla ingredienserna i en bunke. Rör om allt till en slät smet.

3. Häll smeten i formen. Strö över blåbären och tryck till dem lite lätt.
3. Häll smeten i formen. Strö över blåbären och tryck till dem lite lätt.

 

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 18–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 18–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra den med florsocker före servering.

utvald blåbärskladdkaka2

blåbärskladdkaka4

 

 

Jordgubbsbullar i långpanna

dagensrecept steg12 steg9 Det är allra godast att använda färska jordgubbar i bullbaket för de har bäst smak och konsistens. Frysta jordgubbar är ofta lite smaklösa och blir sladdriga i konsistensen när de tinar. De här bullarna hade en rykande åtgång kan jag lova! Både vuxna och barn var lyriska och sade att det var bland de godaste bullar de ätit. Ett toppbetyg! Lägg gärna upp bilder på dina bullar på vår Facebook-sida eller i kommentarsfältet längst ner på denna sida!

steg13 steg11

Jordgubbsbullar i långpanna

Ca 45 st

Börja med smörfyllningen, för den ska klickas ut på en tallrik och hinna frysa till bitar.

Fyllning
75 g smör, rumsvarmt

1 dl florsocker

1 msk vaniljsocker


Deg
25 g jäst

3 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt

½ tsk kardemumma
½ dl strösocker
1 nypa salt

7–8 dl vetemjöl
ca 23 jordgubbar, helst färska

GÖR SÅ HÄR

1. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna ordentligt i en skål. Klicka ut ca 45 högar på en tallrik. Ställ den i frysen i 1–2 tim så att bitarna blir frysta.

2. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, kardemumma, socker, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Strö lite mjöl över ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Tryck ut degen med mjölade händer på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.

4. Gör ca 45 hål i degen med fingret och tryck ner en bit fryst smörfyllning i varje hål. Pensla degen med ägg och strö över pärlsocker.

5. Lägg en halv jordgubbe på varje hål och tryck till dem lite lätt.

6. Grädda bullen mitt i ugnen i 18–25 min. Låt brödkakan svalna och skär den sedan i rutor.

1. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna ordentligt i en skål. Klicka ut ca 45 högar på en tallrik. Ställ den i frysen i 1–2 tim så att bitarna blir frysta.
1. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna ordentligt i en skål. Klicka ut ca 45 högar på en tallrik. Ställ den i frysen i 1–2 tim så att bitarna blir frysta.

2. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, kardemumma, socker, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en lite kladdig deg. Strö lite mjöl över ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, kardemumma, socker, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en lite kladdig deg. Strö lite mjöl över ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Tryck ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
3. Tryck ut degen med mjölade händer på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.

4. Gör ca 45 hål i degen med fingret och tryck ner en bit fryst smörfyllning i varje hål. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
4. Gör ca 45 hål i degen med fingret och tryck ner en bit fryst smörfyllning i varje hål. Pensla degen med ägg och strö över pärlsocker.

5. Lägg en halv jordgubbe på varje hål och tryck till dem lite lätt.
5. Lägg en halv jordgubbe på varje hål och tryck till dem lite lätt.

6. Grädda bullen mitt i ugnen i 18–25 min. Låt brödkakan svalna och skär den sedan i rutor.
6. Grädda bullen mitt i ugnen i 18–25 min. Låt brödkakan svalna och skär den sedan i rutor.

steg7 steg8 steg10 steg9

 

Rustika grahamsbrödkakor

dagensrecept

De här brödkakorna är oerhört saftiga och grahamsmjölet innehåller nyttiga fibrer. Vill man byta ut grahamsmjölet kan man ersätta det med vilket mjöl man vill. Även sesamfröna på toppen kan bytas ut mot valfria frön eller strö över lite mjöl i stället. Brödet passar bra till frukost, mellamål, till en sallad eller soppa eller som ett brytbröd på buffén.

utvald grahamskakor3

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Rustika grahamsbrödkakor

2 st

Sesamfröna på toppen ger bröden en härlig smak.

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½–3/4 dl ljus sirap
3 dl grahamsmjöl
7–9 dl vetemjöl

Garnering
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och grahamsmjöl. Rör om. Tillsätt vetemjölet och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i två bitar. Tryck ut dem till två rundlar 25–28 cm i diameter på varsin plåt med bakplåtspapper. Skär rundlarna i 8 ”tårtbitar” vardera med en kniv eller en degskrapa.

3. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på ett galler.

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och grahamsmjöl. Rör om. Tillsätt vetemjölet och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och grahamsmjöl. Rör om. Tillsätt vetemjölet och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

 

2. Dela degen i två bitar. Tryck ut dem till två rundlar 25–28 cm i diameter på varsin plåt med bakplåtspapper. Skär rundlarna i 6 ”tårtbitar” vardera med en kniv eller en degskrapa.
2. Dela degen i två bitar. Tryck ut dem till två rundlar 25–28 cm i diameter på varsin plåt med bakplåtspapper. Skär rundlarna i 8 ”tårtbitar” vardera med en kniv eller en degskrapa.

3. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på ett galler.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på ett galler.

steg5

grahamskakor2 grahamskakor1

grahamskakor5