Ananas i kakorna är verkligen ljuvligt gott! Jag älskar det! Men om man inte har någon annans eller vill testa en annan variant eftersom grundreceptet ger otroligt saftiga och goda kakor så kan man byta ut den mot hallon, äpplen, persikoklyftor, jordgubbsbitar eller något annat gott. Om man väljer en en annan ingrediens än ananas får mat byta ut 1 dl ananasjuice i receptet till 1 dl vatten eller mjölk. Det går lika bra!
Ananaskaka i långpanna
35–40 bitar
Makalöst saftiga och mjuka rutor med goda ananasbitar i.
1 burk ananasringar, ca 500 g 4 ägg 3 dl strösocker 1 msk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 100 g smör, smält 1 dl mjölk 1 dl juice från ananasburken 5 ½ dl vetemjöl
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär ananasringarna i mindre bitar och låt dem rinna av i ett durkslag.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk, ananasjuice och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30 x 36 cm.
4. Krama ur ananasbitarna lite lätt så den sista vätskan rinner av. Fördela ut bitarna jämnt på smeten.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt kakan svalna i formen. Pudra över florsocker och skär kakan i rutor.
Fantastiskt god och enkel tårta som älskas av både vuxna och barn. Den gräddiga fyllningen med hackad Daim fryses in ovanpå en makalöst god mandelmarängbottnen.
Kakan kan förberedas flera dagar innan den ska ätas och förvaras i frysen. Ta fram den 10–15 min före servering så den blir lättare att skära i bitar och släpper från formens kanter.
Tips – baka en kladdkakebotten i stället!
Mandeln i bottnen går att byta ut mot hasselnötter, kokos eller malda solroskärnor. Det går även bra att göra en kladdkaka i stället för en mandelmarängbottnen. Två läckra recept på kladdkaka:
Det går åt tre stycken dubbla Daim till tårtan, men de kan bytas ut mot andra chokladsorter du tycker om, t ex grovhackad choklad, M & M, Non stop eller något annat gott.
Mandelmarängbotten
100 g sötmandel 4 äggvitor (spara gulorna) 1 dl strösocker
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna. (Kakan går även bra att göra i en 23–24 cm form, men då blir eventuellt gräddningstiden något kortare och kakan inte lika hög, men definitivt lika god).
2. Mal mandeln i en mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ihop allt till en smet. Vänd försiktigt ner mandeln.
3. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna helt i formen.
4. Fyllning: Vispa äggulor och florsocker till en fluffig smet. Vispa grädden och blanda ner den och vaniljsockret i äggsmeten. Vänd försiktigt ner Daimen i smeten.
5. Häll Daimsmeten över kakan och ställ formen i frysen i några timmar. Ta fram tårtan 10–15 min före servering. Garnera kakan med hackad Daim.
En klassisk Silviakaka är alltid rätt. Passar både till fikat och som en enkel dessert. Bottnen består av en ljus och mjuk sockerkaka och på toppen en smörkrämsliknande glasyr med kokos. Den är fantastiskt god och har en rykande åtgång!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskolaochFacebook: Lindas bakskola
Silviakaka
12–14 bitar
En älskad klassiker som ibland beskrivs som ljusa kärleksmums.
2 ägg 1 ½ dl strösocker 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1 dl vatten 2 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
2. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, vatten och vetemjöl. Blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 22–24 centimeter i diameter.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.
5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.
6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.
Kladdkaka har blivit en klassiker som älskas av de flesta. Även mig! Och den här godbiten med mjölkchoklad är en riktig höjdare. Mjölkchokladen går självklart att byta ut till vilken sort man vill, men choklad i smeten gör den extra god!!!
Gräddningstiden i ugnen varierar en del beroende på hur kladdig man vill ha den plus att värmen alltid kan variera mellan ugn och ugn. Känn med en provsticka för att få den perfekta gräddningen på kakan! Lycka till!
En av de godaste kladdkakor jag vet! Mjölkchoklad är så underbart gott. En perfekt kaka som man kan bjuda på både på en finare middag, på ett barnkalas eller till fikat på jobbet. Den går bra att göra dagen innan den ska serveras.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Mjölkchokladkladdkaka / Kladdkaka med mjölkchoklad
8–10 bitar
125 g smör 200 g mjölkchoklad (spar 2–3 bitar till garneringen) 3 dl strösocker 2 msk kakao en nypa salt 1 tsk vaniljsocker 3 ägg 2 ¼ dl vetemjöl
Till formen kokos eller ströbröd
Garnering florsocker 2–3 bitar mjölkchoklad, hyvlad eller grovt riven
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölkchokladen, bruten i bitar. Rör tills chokladen smält.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
4. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Använd kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker och strö på riven choklad. Servera den gärna med vispad grädde eller vaniljglass.
Klä dina muffins i personliga, hemgjorda formar som matchar kalasets tema eller i ett enkelt, men snyggt bakplåtspapper. Grädda dina muffins i en muffinsplåt så blir de höga och fina och enkla att slå in.
Under receptet får du instruktioner om hur man gör egna, fina muffinsformar.