Underbara vetebullar som räcker till många och är busenkla att göra. I stället för att kavla ut degen och och baka vanliga kanelbullar är det mycket lättare att bara trycka ut degen i en långpanna och fylla hålen i degen med en krämig kanelfyllning. Bullarna blir supersaftiga, luftiga och goda, men frys in de bullar som blir över samma dag som de bakas och ta fram och tina dem efter behov. De smakar de nybakat igen!
Börja med fyllningen för den ska klickas ut på en tallrik och hinna frysa till bitar.
Fyllning 75 g smör, rumsvarmt 100 g Philadelphiaost 1 ½ dl florsocker 1 msk vaniljsocker 2 tsk kanel
Deg 25 g jäst 3 dl mjölk, ljummen 75 g smör, rumsvarmt ½ dl strösocker 1 nypa salt 7–8 dl vetemjöl
Garnering ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna i en skål. Klicka ut ca 40 lika stora högar på en tallrik eller skärbräda. Ställ den i frysen i 1–2 timmar så att bitarna blir frysta.
2. Deg: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, strösocker, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en lite kladdig deg. Strö lite mjöl över ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
3. Tryck ut degen med mjölade händer i en långpanna, ca 29 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Tryck ca 40 hål i degen med pekfingret.
5. Tryck ner en bit fryst smörfyllning i varje hål.
6. Pensla degen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
7. Grädda bullen mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den svalna i formen. Skär bullen i rutor med en vass kniv.
1. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna i en skål. Klicka ut ca 40 lika stora högar på en tallrik eller skärbräda. Ställ den i frysen i 1–2 timmar så att bitarna blir frysta.2. Deg: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, strösocker, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en lite kladdig deg. Strö lite mjöl över ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.3. Tryck ut degen med mjölade händer i en långpanna, ca 29 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.4. Tryck ca 40 hål i degen med pekfingret.5. Tryck ner en bit fryst smörfyllning i varje hål.6. Pensla degen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.7. Grädda bullen mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den svalna i formen. Skär bullen i rutor med en vass kniv.
Pannacotta serveras ofta i glas, men den här varianten med en smulig botten är mycket godare. Kombinationen smulig kakbotten och den krämiga vita chokladpannacottan är helt amazing! Den är så makalöst god!
Pannacottafyllning 3 gelatinblad 5 dl vispgrädde ½ dl strösocker 200 g vit choklad, hackad
Hallonsås ca 3 dl hallon, frysta eller färska ca ½ dl florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder Digestivekexen i en bunke och rör ihop dem med smöret.
2. Tryck ut smuldegen i en pajform, 22–23 cm i diameter. Ställ den i frysen i ca 1 tim för att stelna ordentligt så att smulorna inte lossnar när du häller på pannacottan.
3. Pannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.
4. Sjud grädden och sockret i en kastrull tills sockret har löst sig. Tillsätt chokladen och låt den smälta i grädden. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i grädden. Blanda ordentligt. Låt pannacottan kallna innan du häller den på bottnen.
5. Häll den kalla pannacottan på smulbottnen och ställ den i kylen för att stelna i några timmar.
6. Hallonsås: Mosa sönder hallonen och blanda dem med sockret. Häll hallonpurén på pajbiten vid servering.
1. Smula sönder Digestivekexen i en bunke och rör ihop dem med smöret.2. Tryck ut smuldegen i en pajform, 22–23 cm i diameter. Ställ den i frysen i ca 1 tim för att stelna ordentligt så att smulorna inte lossnar när du häller på pannacottan.3. Pannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.4. Sjud grädden och sockret i en kastrull tills sockret har löst sig. Tillsätt chokladen och låt den smälta i grädden. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i grädden. Blanda ordentligt. Låt pannacottan kallna innan du häller den på bottnen.5. Häll pannacottan på smulbottnen och ställ den i kylen för att stelna i några timmar.6. Hallonsås: Mosa sönder hallonen och blanda dem med sockret. Häll hallonpurén på pajbiten vid servering.
Den här tårtan innehåller så många godsaker; vit chokladmousse, jordgubbar och en lätt kladdig chokladbotten. Perfekta ingredienser för en lyckad och ljuvligt god tårta! En succé på festen eller kalaset!
Ljuvligt god och krämig vit chokladmousse och jordgubbar på en supersaftig chokladbotten.
Botten 2 ägg
1 ½ dl strösocker
100 g smör, smält
¾ dl kakao
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1 ½ dl vetemjöl
ca 150 g jordgubbar, färska eller frysta (sockras efter behov)
Vit chokladmousse 1 dl vispgrädde (ovispad)
250 g vit choklad, grovhackad
½ dl florsocker
2 msk vatten
3 äggulor 1 ½ msk gelatinpulver 4 dl vispgrädde (vispas)
Garnering
jordgubbar
florsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en form, 20–23 cm i diameter, med löstagbar kant (storlek beroende på hur hög tårta du vill ha). Klipp en bred remsa av ett bakplåtspapper och klä kanten med det. Låt kanten sticka upp några centimeter så smeten får plats om kanten är låg. Bred ut smeten i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Den bör vara fast men lite lätt kladdig i mitten. Låt den kallna i formen.
4. Skär jordgubbarna i småbitar och lägg ut dem på chokladbottnen.
5. Vit chokladmousse: Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen i en skål och rör om till en slät smet.
6. Koka upp strösocker och vatten. Stäng av plattan. Tillsätt äggulorna samt gelatinpulver och vispa kraftigt med en elvisp till en krämig smet.
7. Vispa grädden lätt fluffig, men vispa inte för hårt.
8. Rör försiktigt ihop de tre olika smetarna till en mousse i en bunke.
9. Häll ut moussen över chokladbottnen. Ställ kakan i frysen ett par timmar tills den är genomfrusen. Ta fram tårtan ca 15–20 min före servering och ät kakan när den är på gränsen till att ha tinat. Förvara kakan i frysen. Garnera med jordgubbar och pudra över lite florsocker.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl. Rör ihop allt till en slät smet.2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en form, 20–23 cm i diameter, med löstagbar kant (storlek beroende på hur hög tårta du vill ha). Klipp en bred remsa av ett bakplåtspapper och klä kanten med det. Låt kanten sticka upp några centimeter så smeten får plats om kanten är låg. Bred ut smeten i formen.3. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Den bör vara fast men lite lätt kladdig i mitten. Låt den kallna i formen.4. Skär jordgubbarna i småbitar och lägg ut dem på chokladbottnen.5. Vit chokladmousse: Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen i en skål och rör om till en slät smet.6. Koka upp socker och vatten. Stäng av plattan. Tillsätt äggulorna samt gelatinpulver och vispa kraftigt med en elvisp till en krämig smet.7. Vispa grädden lätt fluffig, men vispa inte för hårt.8. Rör försiktigt ihop de tre olika smetarna till en mousse i en bunke.9. Häll ut moussen över chokladbottnen. Ställ kakan i frysen ett par timmar tills den är genomfrusen. Ta fram tårtan ca 15–20 min före servering och ät kakan när den är på gränsen till att ha tinat. Förvara kakan i frysen. Garnera med jordgubbar och pudra över lite florsocker.
En fantastiskt god amerikansk cookie i jätteformat som är lite seg i kanterna och mjukare inuti. Den är fylld med hackad choklad och Dumlekola. En härlig blandning av godsaker! Farinsockret i degen ger kakan en extra fyllig och god, lite knäckig smak. Tillsätt gärna lite hasselnötter eller sötmandel om du vill ha kakan lite knaprigare.
Kakan är god att äta precis som den är, men kan också serveras som dessert med en klick vispgrädde eller vaniljglass.
200 g mörk choklad (spar ca 4 bitar till garneringen)
100 g Dumlekola
175 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl vetemjöl
Garnering ca 4 bitar choklad, grovhackad florsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen grovt och skär Dumlekolan i bitar.
2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg.
3. Blanda ner choklad och Dumlekola. Rör ihop allt till en smulig deg.
4. Tryck ut smeten i en smord och bröad springform, 22–23 cm i diameter. Strö över lite grovhackad choklad.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna i formen. Pudra över lite florsocker före servering. Ät kakan som den är eller servera med vispad grädde eller vaniljglass.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen grovt och skär Dumlekolan i bitar.2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg.3. Blanda ner choklad och Dumlekola. Rör ihop allt till en smulig deg.4. Tryck ut smeten i en smord och bröad springform, 22–23 cm i diameter. Strö över lite grovhackad choklad.5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna i formen. Pudra över lite florsocker före servering. Ät kakan som den är eller servera med vispad grädde eller vaniljglass.
Riktigt spröda och goda småkakor med hallonsylt i mitten. Både vuxna och barn gillar dessa godbitar. Om du inte har några formar kan du baka dem utan, men då flyter de ut lite grann. Men de är lika goda för det!
Tips! Du kan byta ut hallonsylten mot en annan sylt du gillar.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör och florsocker. Blanda marsanpulver, bakpulver och vetemjöl och rör ner det i smörblandningen till en deg. Knåda inte degen för då kan kakorna bli sega.
2. Rulla ut degen till en längd och dela den i ca 30 lika stora bitar. Rulla bollar av dem och lägg dem i små formar, 2–3 cm i diameter.
3. Gör en grop i kakorna med skaftet på en sked eller liknande.
4. Spritsa en klick sylt i varje hål. Klipp ett hål i hörnet på en plastpåse och använd den som sprits om du inte har någon.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna på plåten. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör och florsocker. Blanda marsanpulver, bakpulver och vetemjöl och rör ner det i smörblandningen till en deg. Knåda inte degen för då kan kakorna bli sega.2. Rulla ut degen till en längd och dela den i ca 30 lika stora bitar. Rulla bollar av dem och lägg dem i små formar, 2–3 cm i diameter.3. Gör en grop i kakorna med skaftet på en sked eller liknande.4. Spritsa en klick sylt i varje hål. Klipp ett hål i hörnet på en plastpåse och använd den som sprits om du inte har någon.5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna på plåten. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock.