Rabarberkaka i stekpanna

dagens-recept

utvald

Rabarbern växer och knakar i rabatterna och den finns även att köpa hyfsat billigt i butikerna. Ta vara på de goda stjälkarna och baka en superläcker kaka. Det räcker med 1–2 stjälkar (beroende på storlek) till denna enkla och garanterat populära kaka. Om du inte har en stekpanna går det lika bra att göra den i en rund form, gärna med löstagbar kant.

Supersmarrig, randig rabarberkaka – klicka här för recept!
Urgod randig rabarberkaka – klicka här för recept!

 Här finns fler läckra recept med rabarber – klicka här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Rabarberkaka i stekpanna

Ca 10 bitar

Saftig, mjuk och ljuvligt god kaka som går blixtsnabbt att slänga ihop till fikat.

1 ägg

1 ¾ dl strösocker

1 tsk bikarbonat
1 dl filmjölk
50 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl vetemjöl 

Fyllning
1–2 dl rabarberstjälkar
2 tsk kanel
1–2 msk strösocker
1 msk potatismjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en gjutjärnsstekpanna eller springform, 22–24 cm i diameter.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bikarbonat, filmjölk, smör och mjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Fyllning: Skala rabarbern och skär den i småbitar. Blanda bitarna med kanel, socker och potatismjöl i en skål. Kör dem i mikrovågsugnen i några minuter så de mjuknar något.

4. Rör ner hälften av rabarbern i smeten.

5. Häll smeten i stekpannan eller formen. Sprid ut resten av rabarberbitarna ovanpå smeten.

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Testa med en provsticka om kakan är klar. Servera gärna kakan med vaniljsås eller glass.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en gjutjärnsstekpanna eller springform, 22–24 cm i diameter.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en gjutjärnsstekpanna eller springform, 22–24 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bikarbonat, filmjölk, smör och mjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bikarbonat, filmjölk, smör och mjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.
3. Fyllning: Skala rabarbern och skär den i småbitar. Blanda bitarna med kanel, socker och potatismjöl i en skål. Kör dem i mikrovågsugnen i några minuter så de mjuknar något.
3. Fyllning: Skala rabarbern och skär den i småbitar. Blanda bitarna med kanel, socker och potatismjöl i en skål. Kör dem i mikrovågsugnen i några minuter så de mjuknar något.

 

4. Rör ner hälften av rabarbern i smeten.
4. Rör ner hälften av rabarbern i smeten.

 

5. Häll smeten i stekpannan eller formen. Sprid ut resten av rabarberbitarna ovanpå smeten.
5. Häll smeten i stekpannan eller formen. Sprid ut resten av rabarberbitarna ovanpå smeten.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Testa med en provsticka om kakan är klar. Servera gärna kakan med vaniljsås eller glass.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Testa med en provsticka om kakan är klar. Servera gärna kakan med vaniljsås eller glass.

rabarberkakastekpanna1 rabarberkakastekpanna4 rabarberkakastekpanna3 rabarberkakastekpanna2

 

Hallonsockerkaka

dagensrecept

Har du plockat egna hallon eller har en påse liggande i frysen som du inte vet vad du ska göra med? Baka in dem i en en mjuk sockerkaka – så gott!!! Den sötsyrliga smaken bryter av och gör kakan extra festlig och god.

Det går bra att byta ut hallonen med små jordgubbsbitar, blåbär eller andra bär man tycker om. Tänk på att skära bären i småbitar för om hallonen eller t ex jordgubbar är för stora och tunga så sjunker de ofta till botten i kakan.

Vilka bär brukar du baka med? Har du något favoritrecept du vill dela med dig av? (skriv eller dela en länk i kommentarsfältet under inlägget)!

Ladda gärna upp en bild på din nybakade hallonsockerkaka i kommentarsfältet under inlägget!

 

hallonsockerkaka2

Hallonsockerkaka

Ca 12 bitar

Saftig sockerkaka med smarriga hallonbitar i.

3 ägg

2 dl strösocker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

100 g smör, smält

½ dl mjölk

3 dl vetemjöl
1–2 dl hallon, frysta eller färska

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt, smör och mjölk. Rör om ordentligt. Rör ner mjölet och vispa snabbt ihop allt till en slät smet. Om du vispar för länge blir glutentrådarna för starka och sockerkakan seg.

3. Smula sönder hallonen lite och blanda ner dem i smeten. Sockra hallonen om du vill ha dem sötare.

4. Häll smeten i en smord och bröad limpform, ca 1 ½ liter.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar, känn därför med en provsticka om kakan är klar. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik och skär den i bitar. Pudra över florsocker före servering.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt, smör och mjölk. Rör om ordentligt. Rör ner mjölet och vispa snabbt ihop allt till en slät smet. Om du vispar för länge blir glutentrådarna för starka och sockerkakan seg.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt, smör och mjölk. Rör om ordentligt. Rör ner mjölet och vispa snabbt ihop allt till en slät smet. Om du vispar för länge blir glutentrådarna för starka och sockerkakan seg.
2. Smula sönder hallonen lite och blanda ner dem i smeten. Sockra hallonen om du vill ha dem sötare.
2. Smula sönder hallonen lite och blanda ner dem i smeten. Sockra hallonen om du vill ha dem sötare.
3. Häll smeten i en smord och bröad limpform, ca 1 ½ liter.
3. Häll smeten i en smord och bröad limpform, ca 1 ½ liter.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar och med den gräddningstiden. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik. Pudra över florsocker före servering.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar, känn därför med en provsticka om kakan är klar. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik och skär den i bitar. Pudra över florsocker före servering.

hallonsockerkaka4 hallonsockerkaka5 hallonsockerkaka3 hallonsockerkaka

 

 

 

Smuliga vanilj- & apelsinrutor

dagensrecept

vaniljapelsinrutor3

Saftigare rutor än så här har jag nog aldrig smakat. De har en makalöst god konsistens och den lite smuliga ytan på toppen är pricken över i.

Om du inte har någon apelsin går det lika bra med citron eller clementin.

Hallon- & chokladpaj – klicka här för recept!
Hallon- & chokladpaj – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Smuliga vanilj- & apelsinrutor

12–16 st

Rutorna kan beskrivas som en blandning mellan sockerkaka och paj med ett mjukt, saftigt innanmäte och en frasig pajliknande yta. Apelsinen kan bytas ut mot citron.

Smuldeg
250 g smör, rumsvarmt
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Fyllning
2 ägg
2 dl crème fraiche, 34 procent
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en ½ apelsin (kan bytas mot citron)

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm, med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form, men då blir rutorna något tunnare.

3. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål och häll ut smeten jämnt över smuldegen i formen. Smula över resten av degen.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienserna till degen. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm, med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form, men då blir rutorna något tunnare.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm, med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form, men då blir rutorna något tunnare.
2. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål och häll ut smeten jämnt över smuldegen i formen. Smula över resten av degen.
2. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål och häll ut smeten jämnt över smuldegen i formen. Smula över resten av degen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor.
steg4
Pudra florsocker över kakan före servering.

 

vaniljapelsinrutor3 vaniljapelsinrutor1

utvald

fb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvertbröd

dagensrecept

Kuvertbröd3

 

Kuvertbröd är små vikta, portionsbröd som är lyxiga att servera till festliga maträtter, på en buffé eller till helgfrukosten. De är inte svåra att göra, men lite lagom pyssligt och kreativt arbete för händerna. Om man inte har sesamfrön kan man byta ut dem och strö på salt, linfrön, vallmofrön eller mjöl.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här) så får du länkar skickade till alla nya recept jag gör!

Kuvertbröd

Fantastiskt luftiga, saftiga och goda matbröd som har en rykande åtgång. Tar man en vill man ha två… Servera dem gärna till en festlig måltid, en sallad eller på buffén.

22–24 st

25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
1 ½ tsk salt
1 msk strösocker
8–9 dl vetemjöl

Garnering
vallmofrön eller lite vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, socker och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i ca 20 bitar.

4. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca ½ tjock. Vik in ”kanterna” mot mitten, 5–6 gånger och tryck till i mitten.

5. Pensla bröden med vatten och strö över lite vallmofrön eller mjöl. Lägg dem upp och ned på en teflonplåt eller en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Vänd bullarna rätt. Grädda bröden mitt i ugnen i 8­–9 min. Håll koll på bröden mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet med den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, socker och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, socker och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 20 bitar.
2. Dela degen i ca 20 bitar.
3. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca ½ tjock. Vik in ”kanterna” mot mitten, 5–6 gånger och tryck till i mitten.
3. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca ½ tjock. Vik in ”kanterna” mot mitten, 5–6 gånger och tryck till i mitten.
4. Pensla bröden med vatten och strö över lite vallmofrön eller mjöl. Lägg dem upp och ned på en teflonplåt eller en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med vatten och strö över lite vallmofrön eller mjöl. Lägg dem upp och ned på en teflonplåt eller en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Vänd bullarna åt rätt håll. Grädda bröden mitt i ugnen i 8­–9 min. Håll koll på bröden mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet med den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.
5. Vänd bröden åt rätt håll. Grädda dem mitt i ugnen i 8­–9 min. Håll koll på bröden mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet med den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.

Kuvertbröd4 Kuvertbröd3 Kuvertbröd5

 

Salami- & mozzarellabröd

dagensrecept

Det här är ett av mina favoritbröd som jag ofta bakar när vi får gäster. Under sommarsemestern gör jag det minst en gång i veckan. Det är såååå gott och perfekt att ta med ut på sjön, till stranden, till en sallad, på buffén eller som tilltugg till en fördrink innan maten. Brödet är gott varmt, som kallt eller ljummet!

Innehållet i brödet brukar jag variera. Det går bra att fylla det med skinka, medvurst, bacon, vanlig riven ost, fetaost, soltorkade tomater eller vad du själv tycker är gott! Det är bara fantasin och smaken som sätter gränser.

Vill man ha ett grövre bröd kan man byta ut 1–3 dl av vetemjölet till grahamsmjöl, rågmjöl eller rågsikt.

salamimozzarella3

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola

Salami- & mozzarellabröd

2 st 

Ett lyxigt, fantastiskt gott och matigt bröd som kan fyllas efter egen smak. Perfekt på buffén och picknicken!

25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
10–11 dl vetemjöl

Fyllning
ca 200 g rökt salami i skivor
oregano, torkad eller färsk
ca 200 g mozzarella

Garnering
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt olja, salt, och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i två delar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 1/2–1 cm tjock på ett mjölat bakbord.

4. Lägg ut hälften av salamiskivorna, oregano och smulad mozzarella på varje degplatta.

5. Rulla ihop degplattorna från långsidan till rullar.

6. Lägg degrullarna lite böjda på varsin plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Sänk värmen direkt till 230 grader.

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt olja, salt, och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.  Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt olja, salt, och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två delar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ca 1 cm tjock på ett mjölat bakbord.
2. Dela degen i två delar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 1/2–1 cm cm tjock på ett mjölat bakbord.
3. Lägg ut hälften av salamiskivorna, oregano och smulad mozzarella på varje degplatta.
3. Lägg ut hälften av salamiskivorna, oregano och smulad mozzarella på varje degplatta.

 

4. Rulla ihop degplattorna från långsidan till rullar.
4. Rulla ihop degplattorna från långsidan till rullar.
5. Lägg degrullarna lite böjda på varsin plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Lägg degrullarna lite böjda på varsin plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Sänk värmen direkt till 230 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Sänk värmen direkt till 230 grader.

salamimozzarella1 salamimozzarella4

salamimozzarella2

salamimozzarella1