Den här hemgjorda glassen är verkligen supergod och så enkel att göra. Det behövs ingen glassmaskin utan man fryser glassen direkt i formen. Grädden och den sockrade, kondenserade mjölken ger en härligt gräddig och god glass som slår det mesta. Använd en skopa eller sked och gör kulor av den färdigfrysta glassen.
Du kan smaksätta glassen med precis vad du vill egentligen. Jag har smaksatt denna med hallon och chokladpuffar som är en läcker kombination. Glassen passar både som dessert eller till barnen en varm sommardag!
Fantastiskt krämig och lättgjord glass med hallon och frasiga chokladpuffar.
5 dl vispgrädde 1 burk kondenserad mjölk, sockrad ca 1 dl hallon, frysta eller färska ca 1 dl chokladpuffar
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa grädden fluffig.
2. Rör ner den kondenserade mjölken och blanda ordentligt.
3. Rör ner hallonen och chokladpuffarna i smeten.
4. Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter. Strö över lite extra chokladpuffar. Täck formen med aluminiumfolié eller plast och ställ den i frysen tills den är genomfryst, ca 6 tim. Ta fram glassen en stund före servering. Servera glassen i strutar eller på tallrik.
För att få en knaprig skorpa på brödet så är det viktigt att de gräddas i riktigt hög ugnsvärme. Dessa baguetter ska gräddas i 250 grader och det gäller att hålla koll på den så de inte bränns. För att få det mjuka, saftiga och luftiga innanmätet är det viktigt att knåda degen länge så att glutentrådarna blir starka.
Ibland sätter man in en skål med vatten i ugnen för att få en knaprig skorpa, men då ska ångan bara finnas i ugnen i början av gräddningen och sedan måste man öppna luckan och släppa ut ångan. Risken är då att man även släpper ut för mycket värme ur ugnen. Därför brukar jag skippa ångan och bara grädda baguetter i hög ugnsvärme och det funkar jättebra!
Om du inte har någon baguetteplåt: Grädda baguetterna på en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
Tips! Om du har bråttom kan du fuska och bara jäsa bröden EN gång direkt på plåten. Låt dem jäsa tills du ser att de växt och ser färdigjästa ut! Sätt på ugnen när de har ca 15 min kvar av jäsningen!
Baguetter med flingsalt
Ca 4 st
Rustika bröd med en frasig skorpa och luftigt innanmäte.
25 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 2 msk rapsolja 12–13 dl vetemjöl
Garnering flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i 5–10 min så glutentrådarna blir ordentligt starka.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1–1 ½ tim.
3. Dela degen i fyra delar. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm, på ett mjölat bakbord. Lägg baguetterna på en baguetteplåt eller en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper.
4. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt och lite mjöl.
5. Låt bröden jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–16 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara bröden i en papperspåse. Om du lägger bröden i en plastpåsen blir skorpan mjuk.
Blåbär i kakan ger en oerhört god och smarrig smak! De går också bra att byta ut dem till hallon eller blanda hälften blåbär, hälften hallon. Filmjölken i smeten kan bytas ut till samma mängd yoghurt eller 1 ½ dl mjölk.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Saftiga blåbärsrutor
Ca 24 bitar
Oerhört saftiga och goda blåbärsrutor som är enkla att göra.
3 ägg 2 dl strösocker 100 smör, smält 2 dl filmjölk 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 4 ½ dl vetemjöl 2–3 dl blåbär ca 1 msk strösocker till bären
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, ca 22 x 32 cm, med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet. Sockra blåbären med önskad mängd strösocker i en separat skål.
3. Bred ut hälften av smeten i formen. Strö över hälften av blåbären. Bred ut resten av smeten och avsluta med att strö över de sista blåbären på ytan.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft upp kakan med papperet ur formen och skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering.
Jag älskar kanelbullar och vill helst äta dem nybakade. Därför gör jag ofta en halv sats deg och ofta går de flesta åt direkt. Men jag fryser alltid i några stycken så barnen har till utflykter och när de blir sugna. Då är det gott att värme bullarna i mikron eller ugnen när de ska ätas.
Den här degen är som en halv sats bulldeg och vill man ha fler bullar är det bara att dubbla alla ingredienser.
Bullarna kan göras större än de på bilden. Tänk då på att grädda dem lite längre. Kanelen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker.
25 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 krm salt ½ tsk kardemumma 75 g smör, rumsvarmt ½ dl strösocker 7–8 dl vetemjöl
Fyllning ca 50 g smör, rumsvarmt ½–1 dl strösocker 2–3 tsk malen kanel
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget och rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
3. Dela degen i två bitar och kavla ut dem till rektanglar, ca 1 cm tjocka.
4. Bred ut smör på degen och strö över socker och kanel.
5. Rulla ihop de båda rektanglarna till rullar och skär dem i bitar, ca 2 cm tjocka.
6. Lägg bullbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Storleken på bullarna kan variera, liksom värmen i olika ugnar. Håll koll på tiden för det går snabbt på slutet. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk så håller de sig saftigare.
SUPERSAFTIG & GOD MOROTSKAKA Morötterna i smeten gör kakan extra saftig och god. Kanelen och kardemumman ger en härlig kryddig smak. Både vuxna och barn älskar denna kaka och har en rykande åtgång fikat! Baka och bjud dina vänner och kollegor! Eller smaska i dig en stor bit själv framför tv:n! Baka & njuuuut! 🙂
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Enkel morotskaka
Ca 12 bitar
Mjuk och ljuvligt god kaka med morötter i smeten som gör den extra saftig.
2 morötter (normalstora) 3 ägg 2 ¼ dl strösocker 2 tsk bakpulver 1 ½ tsk kanel ½ tsk kardemumma 100 g smör, smält ½ dl mjölk 3 dl vetemjöl
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv morötterna fint.
2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och bröa kanterna. (Har man inget bakplåtspapper kan man smörja och bröa även bottnen).
3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, kanel, kardemumma, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet. Blanda sist i morötterna.
4. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.