Källarfranska

Dagensrecept

Dagensrecept

Klassiska källarfranskor är fantastiskt goda! De är mjuka, saftiga, enkla att göra och innehåller få ingredienser. De har en rykande åtgång och är ofta barnens favoritbröd. Baka en sats och frys in de som blir över. Ta fram och tina upp så mycket du ska äta för stunden.

källarfranska2

KALLJÄSNING:
På kvällen: Gör degen enligt receptet och använd rumsvarmt vatten i stället för fingervarmt i degen. Låt den färdiga degen jäsa i ca 45 min i rumstemperatur.  Baka ut frallorna på en plåt och låt dem jäsa under bakduk i kylen under natten.
På morgonen: Ta fram bröden i rumstemperatur. Sätt på ugnen och grädda bröden enligt receptet.

Baka dubbel sats! Om du vill använda hela jästen gör du en dubbel sats bröd.

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Källarfranska

30–34 st

Sockret i degen tillsätts för en effektivare jäsning men det förbränns under jäsningsprocessen.

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 msk strösocker
4 dl rågsikt
7–9 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt olja, salt, socker, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och rulla bitarna till längder. Skär varje längd i ca 8 skivor med en vass kniv eller en degskrapa.

6. Doppa snittytan på degbitarna i vetemjöl. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i 45–60 min.
steg2
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och rulla bitarna till längder. Skär varje längd i ca 8 skivor med en vass kniv eller en degskrapa.

 

3. Doppa snittytan på degbitarna i vetemjöl. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Doppa snittytan på degbitarna i vetemjöl. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.

källarfranska3

källarfranska1

 

 

Randig rabarberkaka

DAGENSRECEPT

rabarberkaka1

Äntligen växer rabarbern så det knakar ute i rabatterna. Jag har bakat årets första rabarberkaka som jag är grymt nöjd med. Den är både galet god och snygg att servera. En perfekt kombo!

Om man inte har rabarber hemma, men är sugen på att baka går det lika bra att lägga äpplen eller päron på toppen. Kardemumman går att byta ut till kanel om man gillar det bättre!

Rabarberkaka i stekpanna – klicka här för recept!
Rabarberkaka i stekpanna – klicka här för recept!

  Här finns fler läckra recept med rabarber – klicka här! 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Randig rabarberkaka

25–30 bitar

Saftig, mjuk och makalöst god rabarberkaka som är enkel att göra och snygg att servera.

3–5 rabarberstjälkar (beroende på tjocklek och längd)
ca 2 tsk kardemumma
½–¾ dl florsocker
1 msk potatismjöl eller Maizena majsstärkelse

Smet
3 ägg
2 ¼ dl strösocker
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
75 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rabarberstängerna i smala längder. Skär dem lika långa som formens kortsida. Kör dem i mikron i några minuter så att de blir varma. Då förlorar de spänsten och håller sig raka när man lägger dem på smeten (annars böjer de sig gärna), de mjuknar snabbare i ugnen och suger åt sig socker- och kardemummablandningen.

2. Blanda kardemumma, florsocker och potatismjöl i en skål. Strö det över rabarberstängerna.

3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

4 . Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.

5. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 22 x 31 cm.

6. Lägg rabarberstängerna tätt ihop ovanpå smeten.

7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–40 min (känn med provsticka när kakan är klar). Låt den svalna i formen.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rabarberstängerna i smala längder. Skär dem lika långa som formens kortsida. Kör dem i mikron i några minuter så att de blir varma. Då förlorar de spänsten och håller sig raka när man lägger dem på smeten (annars böjer de sig gärna), de mjuknar snabbare i ugnen och suger åt sig socker- och kardemummablandningen.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rabarberstängerna i smala längder. Skär dem lika långa som formens kortsida. Kör dem i mikron i några minuter så att de blir varma. Då förlorar de spänsten och håller sig raka när man lägger dem på smeten (annars böjer de sig gärna), de mjuknar snabbare i ugnen och suger åt sig socker- och kardemummablandningen.
2. Blanda kardemumma, florsocker och potatismjöl i en skål. Strö det över rabarberstängerna.
2. Blanda kardemumma, florsocker och potatismjöl i en skål. Strö det över rabarberstängerna.

 

3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.  Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet. 5. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 22 x 31 cm.
3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 22 x 31 cm.

 

4. Lägg rabarberstängerna tätt ihop ovanpå smeten.
4. Lägg rabarberstängerna tätt ihop ovanpå smeten.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30–40 min (känn med provsticka när kakan är klar). Låt den svalna i formen.

utvald1

rabarberkaka2

 

Fiberrika havregrynsfrallor

Dagensrecept

havregrynslangder1

Rustika och välsmakande bröd bakade med fiberberikade havregryn. De passar perfekt till både frukost, mellis och picknick. Bröden jäser ihop på plåten under gräddningen och gör att innanmätet i brödet blir oerhört saftigt och härligt!

Byt ut mjölsorterna
Det går bra att baka bröden med vanliga havregryn om man inte har den fiberberikade sorten. Det fina rågmjölet kan bytas ut till grovt rågmjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Fiberrika havregrynsfrallor

Ca 12 st

Lägg bröden tätt på plåten och låt dem jäsa ihop under gräddningen så blir de extra saftiga och goda.

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
2 dl fiberberikade havregryn (vanliga havregryn går också bra)
1 ½ dl fint rågmjöl
6–7 dl vetemjöl

Garnering
vatten
fiberberikade havregryn (vanliga havregryn går också bra)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, sirap, och havregryn. Låt blandningen stå i några minuter.

2. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet får volym.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till längder och dela varje längd i 6 bitar. Rulla längder av de 12 bitarna, 15–20 cm långa. Lägg dem med  1–2 cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper (6 längder på varje) och låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla längderna med vatten och strö över havregryn.

5. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in bröden i ugnen. Grädda dem mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till längder och dela varje längd i 6 bitar. Rulla längder av dem, ca 15 cm långa. Lägg dem med ca 1 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till längder och dela varje längd i 6 bitar. Rulla längder av de 12 bitarna, 15–20 cm långa. Lägg dem med 1–2 cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper (6 längder på varje) och låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla längderna med vatten och strö över havregryn.
3. Pensla längderna med vatten och strö över havregryn.
4. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in bröden i ugnen. Grädda dem mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten.
4. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in bröden i ugnen. Grädda dem mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten.

havregrynslangder2

havregrynslangder3

Fröknäcke

DAGENSRECEPT

fröknäcke1

Fröknäcke är beroendeframkallande! Det finns mängder av olika varianter och recept, men det här är verkligen supergott och enkelt med massor av fröer och flingsalt på toppen. Dessutom är det glutenfritt!

Fröknäcke är gott att äta som det är eller med pålägg som smör, ost och skinka och grönsaker. Det passar lika bra som tilltugg till drinken eller i stället för chips på kvällen och som smörgås till frukost. Även barnen älskar detta fröknäcke. Och det bästa av allt: det är supernyttigt!!!

Byt gärna ut fröerna i receptet om du önskar använda andra sorter. Det viktiga är att totalmängden fröer blir detsamma som i receptet. Även majsmjölet går att byta ut mot kokosmjöl eller vetemjöl.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Fröknäcke

Ca 40 bitar 

Ett av de enklaste, nyttigaste och godaste knäckebröd du kan baka.

1 ½ dl havregryn
1 ½ dl majsmjöl
½ dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl solroskärnor
¾ dl linfrön
1 msk rapsolja
2 krm salt
2 ½ dl vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader.

2. Blanda ihop alla ingredienser utom vattnet i en skål.

3. Koka upp vattnet och häll det över de andra ingredienserna. Rör om ordentligt.

4. Kavla ut den kladdiga degen till en tunn rektangel mellan två bakplåtspapper. Pensla gärna olja på det undre papperet så att det lätt lossnar efter gräddningen eller använd ett teflonpapper så fastnar det inte alls.

5. Lägg bakplåtspappret med degen på en ugnsplåt. Dra bort det övre papperet från degen.

6. Strö över lite flingsalt. Skär ett rutmönster i degen med en pizzaslicer eller en kniv.

7. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Om det fortfarande är lite segt i mitten låter du brödet stå kvar i ugnen på eftervärmen.

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda ihop alla ingredienser utom vattnet i en skål.
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda ihop alla ingredienser utom vattnet i en skål.
2. Koka upp vattnet och häll det över de andra ingredienserna. Rör om ordentligt.
2. Koka upp vattnet och häll det över de andra ingredienserna. Rör om ordentligt.
3. Kavla ut den kladdiga degen till en tunn rektangel mellan två bakplåtspapper. Pensla gärna olja på det undre papperet så att det lätt lossnar efter gräddningen eller använd ett teflonpapper så fastnar det inte alls.
3. Kavla ut den kladdiga degen till en tunn rektangel mellan två bakplåtspapper. Pensla gärna olja på det undre papperet så att det lätt lossnar efter gräddningen eller använd ett teflonpapper så fastnar det inte alls.
4. Dra bort det övre papperet från degen.
4. Lägg bakplåtspappret med degen på en ugnsplåt. Dra bort det övre papperet från degen.
5. Strö över lite flingsalt. Skär ett rutmönster i degen med en pizzaslicer eller en kniv.
5. Strö över lite flingsalt. Skär ett rutmönster i degen med en pizzaslicer eller en kniv.
6. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Om det fortfarande är lite segt i mitten låter du brödet stå kvar i ugnen på eftervärmen.
6. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Om det fortfarande är lite segt i mitten låter du brödet stå kvar i ugnen på eftervärmen.

utdrag

fröknäcke4

 

 

 

 

 

 

 

 

Omvandlingstabell / måttomvandlig

Volym och vikt för bakingredienser

Omvandlingstabell

1 dl = 100 ml = 7 msk
1 msk = 15 ml = 3 tsk
1 tsk = 5 ml = 5 krm
1 krm = 1 ml = 1/5 tsk

Gamla svenska måttenheter
1 tekopp (tkp) = ca 2,5 dl
1 kaffekopp (kkp) = 1 ½ dl
1 gross = 12 dussin
1 dussin = 12 st
1 tjog = 20 st

 

                                      1 dl       1 msk
Bovetemjöl                    50 g      7 g
Dinkelmjöl                     60 g      9 g
Grahamsmjöl                 60 g     9 g
Havregryn                      35 g     5 g

Maizenamjöl                  55 g       8 g
Potatismjöl                    80 g      12 g
Rågmjöl, fint                  50 g       7 g
Rågmjöl, grovt               55 g       8 g
Rågsikt                           55 g       8 g
Vetemjöl                        60 g       9 g

Vetemjöl special            60 g       9 g
Vetekli                            25 g
Vetegroddar                  35 g
Vete- och rågkorss        70 g      11 g

Sockerarter
Farinsocker                     75 g      13 g
Florsocker                       60 g      10 g
Muskovadosocker           95 g      15 g
Honung                          140 g     20 g
Pärlsocker                        60 g       9 g
Råsocker                          80 g     12 g
Sirap                              140 g      20 g
Strösocker                       90 g      14 g
Syltsocker                        95 g      15 g
Vaniljsocker                                    9 g

Diverse
Bakpulver                                  15 g
Kakao                             40 g       6 g
Kokosflingor                   35 g       5 g
Sötmandel                      65 g     10 g
Hasselnötter                   65 g     10 g
Olja                                 90 g      13 g
Russin                             60 g        9 g
Smör, fast                       95 g      15 g
Smör, smält                    90 g      13 g
Salt                               125 g       19 g
Torrjäst                           40 g      10 g
Flingsalt                          80 g      12 g

Engelska och amerikanska mått

Vikt (engelsk och amerikansk)
1 pound (lb) = 16 ounces = 453,6 g
1 ounce (oz) = 28,35 g
3 ½ ounces = ca 100 g

Volym (amerikanska)
1 U.S gallon = 3,8 liter
1 liquid quart = 9,5 dl
1 liquid pint = 4,7 dl
1 cup = 2,37 dl
1 U.S fluid ounce = 29,6 ml
1 tablespoon = 3 teaspoons = 15 ml

Volym (engelsk)
1 imperial gallon = 4,55 liter
1 pint = 2 cups = 5,68 dl
1 cup = 10 Brit fl oz = 2,84 dl
1 british fluid ounce (Brit flo z) = 28,4 ml