Baka med hallon är alltid rätt och gott. Det är både fräscht, gott och så enkelt att göra. Det går bra med både färska eller frysta hallon (vilket gör att det också går lätt att göra denna kaka även på vintern). Servera gärna den smuliga hallonkakan med vaniljsås, glass eller en klick grädde för något krämigt passar utmärkt till de sötsyrliga hallonen och den smuliga degen!
Smulig hallonpajkaka
Ca 12 bitar
De sötsyrliga bären och den smuliga degen är en ljuvlig kombination.
Fyllning ca 4 dl hallon, frysta eller färska 1 msk potatismjöl 1 msk strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en rund form, ca 24 cm i diameter med ett bakplåtspapper.
2. Smuldeg: Häll alla ingredienserna till degen i en bunke. Nyp ihop dem med fingrarna till en smulig deg.
3. Fyllning: Blanda hallonen med potatismjöl och socker i en skål.
4. Smula hälften av smuldegen i bottnen på formen. Fördela hallonen ovanpå degen och smula sist över resten av degen.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med vaniljsås, grädde eller glass.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en rund form, ca 24 cm i diameter, med ett bakplåtspapper.2. Smuldeg: Häll alla ingredienserna till degen i en bunke. Nyp ihop dem med fingrarna till en smulig deg.3. Fyllning: Blanda hallonen med potatismjöl och socker i en skål. Smula hälften av smuldegen i bottnen på formen. Fördela hallonen ovanpå degen och smula sist över resten av degen.5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med pappret och skär den i bitar. Servera gärna kakan med vaniljsås, grädde eller glass.
De här supersmarriga och enkla chokladrutorna med sötsyrliga hallon i smeten är en riktig favorit!
Brownies är egentligen samma sak som kladdkaka, men brownies skärs i rutor och har ibland olika toppingar. Men den här varianten är lite luftigare i konsistensen lite mindre kladdig och tung än en kladdkaka eftersom ägg och socker vispas pösigt och smeten innehåller en liten mängd bakpulver. De är ruskigt goda och älskas av både barn och vuxna!
Hallonbrownies
Ca 24 bitar
Supersmarriga och enkla chokladrutor med sötsyrliga hallon i smeten.
150 g smör 3 ägg 3 dl strösocker ¾ dl kakao 1 nypa salt ½ tsk bakpulver 2 ½ dl vetemjöl 2–3 dl hallon, frysta eller färska
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smöret och resten av ingredienserna (förutom hallonen) i äggblandningen och rör ihop allt till en slät smet.
2. Rör försiktigt ner hallonen i smeten.
3. Häll smeten i en form, ca 22 x 32 cm klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna helt innan du skär den i rutor.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smöret och resten av ingredienserna (förutom hallonen) i äggblandningen och rör ihop allt till en slät smet.2. Rör försiktigt ner hallonen i smeten.3. Häll smeten i en form, ca 22 x 32 cm klädd med bakplåtspapper.4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna helt innan du skär den i rutor.
Makalöst god och enkel hallonkaka som passar perfekt som dessert eller till fikat. Den går snabbt att göra och innehåller få ingredienser som man oftast har hemma.
Reklam för Lindas avlånga ugnsform BAKTIPS!
Baka gärna kakan i min avlånga ugnsform som jag tagit fram till bakning! Den har högra, raka kanter och gjord i aluminium vilket gör att gräddningen blir jämn och perfekt! Klicka här för att beställa ugnsformen!
Hallonkaka i limpform
8–10 bitar
Lättbakad, mjuk hallonkaka med lite segmjuka, frasiga kanter. Den bakas utan bakpulver.
1 ägg 1 ½ dl strösocker 1 ½ dl vetemjöl 50 g smör, smält
Garnering 2–3 dl hallon, frysta eller färska strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.
3. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
4. Lägg hallonen på smeten och strö över lite socker.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera gärna vaniljsås, glass eller grädde till kakan. Förvara kakan i bakplåtspapperet så behåller den sina lite knapriga kanter.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.2. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.3. Lägg hallonen på smeten och strö över lite socker.4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera gärna vaniljsås, glass eller grädde till kakan. Förvara kakan i bakplåtspapperet så behåller den sina lite knapriga kanter.
Den här hemgjorda glassen är verkligen supergod och så enkel att göra. Det behövs ingen glassmaskin utan man fryser glassen direkt i formen. Grädden och den sockrade, kondenserade mjölken ger en härligt gräddig och god glass som slår det mesta. Använd en skopa eller sked och gör kulor av den färdigfrysta glassen.
Du kan smaksätta glassen med precis vad du vill egentligen. Jag har smaksatt denna med hallon och chokladpuffar som är en läcker kombination. Glassen passar både som dessert eller till barnen en varm sommardag!
Fantastiskt krämig och lättgjord glass med hallon och frasiga chokladpuffar.
5 dl vispgrädde 1 burk kondenserad mjölk, sockrad ca 1 dl hallon, frysta eller färska ca 1 dl chokladpuffar
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa grädden fluffig.
2. Rör ner den kondenserade mjölken och blanda ordentligt.
3. Rör ner hallonen och chokladpuffarna i smeten.
4. Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter. Strö över lite extra chokladpuffar. Täck formen med aluminiumfolié eller plast och ställ den i frysen tills den är genomfryst, ca 6 tim. Ta fram glassen en stund före servering. Servera glassen i strutar eller på tallrik.
Du behöver: vispgrädde, kondenserad söt mjölk, hallon och chokladpuffar.1. Vispa grädden fluffig.2. Rör ner den kondenserade mjölken och blanda ordentligt.
3. Rör ner hallonen och chokladpuffarna i smeten.
4. Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter. Strö över lite extra chokladpuffar. Täck formen med aluminiumfolié eller plast och ställ den i frysen tills den är genomfryst. Ta fram glassen en stund före servering. Servera glassen i strutar eller på tallrik.
För att få en knaprig skorpa på brödet så är det viktigt att de gräddas i riktigt hög ugnsvärme. Dessa baguetter ska gräddas i 250 grader och det gäller att hålla koll på den så de inte bränns. För att få det mjuka, saftiga och luftiga innanmätet är det viktigt att knåda degen länge så att glutentrådarna blir starka.
Ibland sätter man in en skål med vatten i ugnen för att få en knaprig skorpa, men då ska ångan bara finnas i ugnen i början av gräddningen och sedan måste man öppna luckan och släppa ut ångan. Risken är då att man även släpper ut för mycket värme ur ugnen. Därför brukar jag skippa ångan och bara grädda baguetter i hög ugnsvärme och det funkar jättebra!
Om du inte har någon baguetteplåt: Grädda baguetterna på en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper!
Tips! Om du har bråttom kan du fuska och bara jäsa bröden EN gång direkt på plåten. Låt dem jäsa tills du ser att de växt och ser färdigjästa ut! Sätt på ugnen när de har ca 15 min kvar av jäsningen!
Baguetter med flingsalt
Ca 4 st
Rustika bröd med en frasig skorpa och luftigt innanmäte.
25 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 2 msk rapsolja 12–13 dl vetemjöl
Garnering flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i 5–10 min så glutentrådarna blir ordentligt starka.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1–1 ½ tim.
3. Dela degen i fyra delar. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm, på ett mjölat bakbord. Lägg baguetterna på en baguetteplåt eller en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper.
4. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt och lite mjöl.
5. Låt bröden jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–16 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara bröden i en papperspåse. Om du lägger bröden i en plastpåsen blir skorpan mjuk.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i 5–10 min så glutentrådarna blir ordentligt starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1–1 ½ tim.2. Dela degen i fyra delar. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm, på ett mjölat bakbord. Lägg baguetterna på en baguetteplåt eller en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper.3. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt och lite mjöl. Låt bröden jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.4. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–16 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara bröden i en papperspåse. Om du lägger bröden i en plastpåsen blir skorpan mjuk.