Choklad- & vaniljmums

dagensrecept

tvabilder

 

Urläcker, saftig och luftig chokladkaka med vaniljglasyr och kokos som garanterat kommer ha en rykande åtgång. Den är enkel att göra och ett gott fika att ta med och bjuda kollegorna på eller frys in den i bitar och ta fram och tina efter behov.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Choklad- & vaniljmums

12–15 bitar

Saftig chokladbotten med ett ljuvligt täcke av vaniljglasyr och kokos.

2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
75 g smör, smält
¾ dl mjölk
2 ¼ dl vetemjöl 

Glasyr
1 ½ msk vaniljsocker
3 dl florsocker
35 g smör, smält
2–4 tsk vatten 

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR


1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en smet.
 Om du vispar för länge blir kakan tung och seg.

3. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. 
Låt den svalna innan du tar bort kanten på formen.

5. Glasyr: Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden  vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.

6. Bred ut glasyren över kakan när den kallnat och strö över kokos. Låt den stelna och skär sedan kakan i bitar.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Gör smeten enligt receptet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Gör smeten enligt receptet.
2. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15 min. 
Låt den svalna i formen innan du tar bort kanten.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. 
Låt den svalna innan du tar bort kanten på formen.
4. Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.
4. Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.
5. Bred ut glasyren över kakan när den kallnat och strö över kokos. Låt den stelna och skär sedan kakan i bitar.
5. Bred ut glasyren över kakan när den kallnat och strö över kokos. Låt den stelna och skär sedan kakan i bitar.

chokladvaniljkaka

 

 

 

 

Snurrade äggbröd

dagensrecept

Duka upp med fantastiska äggbröd på påskbuffén
Det är kul att duka fint när det är fest! De här ljusa bröden med sesamfrön på toppen har är enkla att göra, de är makalöst goda, de är vackra att titta på och innehåller ingredienser som de flesta har hemma. De kommer garanterat uppskattas för både smak och utseende.

Sesamfröna kan bytas ut mot vallmofrön eller så kan man hoppa över dem helt.

Brödet är gott att äta med smör och ost eller en färskost. Eller bryt bitar från brödet och ät det ihop med ägget . Det är också gott att doppa brödbitarna i tzatziki eller liknande.

snurrataggbrod

Snurrade äggbröd

8 st

Det går bra att dubbla satsen om man är många och vill ha fler bröd.

15 g jäst
2 ½ dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 tsk honung eller strösocker
2 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl

Fyllning
8 ägg

Garnering
1 uppvispat ägg
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR
1.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några min.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45–60 min.

3. Dela degen i 8 bitar.

4. Rulla ut längder av degbitarna, 30–35 cm långa. Dela dem på mitten och snurra halvorna runt varandra. Forma en krans och fäst ihop ändarna ordentligt runt ägget. Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min. Om bröden är bleka kan man höja ugnsvärmen till 250 grader de sista minutera. Låt bröden svalna på plåten. Äggen blir hårdkokta under gräddningen.

 

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Knåda sedan igenom den på ett mjölat bakbord och forma den till en limpa.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i 45–60 min. Knåda sedan igenom den på ett mjölat bakbord och forma den till en limpa.
steg2
2. Dela degen i 8 bitar.
steg3
3. Rulla ut längder av de åtta degbitarna, 30–35 cm långa. Dela dem på mitten och snurra halvorna runt varandra. Forma en krans och fäst ihop ändarna ordentligt runt ägget. Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
steg4
4. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min. Om bröden är bleka kan man höja ugnsvärmen till 250 grader de sista minutera. Låt bröden svalna på plåten. Äggen blir hårdkokta under gräddningen.

snurradaggbrod3

 

snurradeaggbrod5

snurradeaggbrod4

 

 

 

Citron- & kokossockerkaka

dagensrecept

Citronen i sockerkakan tillför en frisk och god smak och ger innanmätet en fin färg. Om du inte har citron hemma kan du använda apelsin i stället eller gör en vaniljsockerkaka genom att öka mängden vaniljsocker till 1 msk i stället för 1 tsk.

Ägg och strösocker vispas luftigt i sockerkakan för att koldioxiden som bildas av bakpulvret under gräddningen ska kunna expandera och stanna kvar i luftbubblorna. På så sätt blir kakan luftig och får bra volym.

citronsockerkaka1

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Citron- & kokossockerkaka

Ca 12 bitar

Frisk, fräsch och saftig sockerkaka med smak av citron och kokos.

1 msk saft och rivet skal från 1 citron
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
100 g smör, smält
1 dl mjölk
¾ dl kokos
3 dl vetemjöl

Glasyr
1 ½ dl florsocker
några teskedar citronsaft eller vatten

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt, smör och mjölk. Rör om ordentligt.

3. Tillsätt citronsaft och skal, kokos och vetemjöl. Blanda snabbt ihop allt till en slät smet. Om du vispar för länge blir glutentrådarna för starka och sockerkakan seg.

4. Häll smeten i en smord och bröad limpform, ca 1 ½ liter.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–40 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar och därför gräddningstiden. Känn efter med en provsticka om kakan är klar.

6. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.

7. Glasyr: Blanda florsocker och citronsaft eller vatten, lite i taget, till en lagom tjock glasyr.

8. Ringla glasyren över kakan när den kallnat. Strö över lite kokos och låt glasyren stelna.

1. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Vispa ihop smeten enligt receptet.
1. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Vispa ihop smeten enligt receptet.
2. Häll smeten i en smord och bröad limpform, ca 1 ½ liter.
2. Häll smeten i en smord och bröad limpform, ca 1 ½ liter.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–40 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–40 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar och därför även gräddningstiden. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.
4. Glasyr: Blanda florsocker och vatten, lite i taget, till en lagom tjock glasyr.
4. Glasyr: Blanda florsocker och vatten, lite i taget, till en lagom tjock glasyr.
5. Ringla glasyren över kakan när den kallnat. Strö över lite kokos och låt glasyren stelna.
5. Ringla glasyren över kakan när den kallnat. Strö över lite kokos och låt glasyren stelna.

citronsockerkaka2

citronsockerkaka3

 

 

 

Rostbröd / formfranska

dagens-recept

rostbrod2

Baka en ljuvlig Blåbärskladdkaka – recept klicka här!

Tänk dig en härlig morgon med gott om tid, nyhetsmorgon på tv, nybryggt kaffe och hembakat rostbröd på skärbrädan. Kan dagen starta bättre?!

Det här rostbrödet/formfranskan är superenkelt att göra och innehåller ingredienser som de flesta har hemma. Vill man tillsätta fibrer i brödet går det bra att byta ut  2–4 dl av vetemjölet till t ex grahamsmjöl eller rågmjöl. Det funkar också fint att slänga ner några matskedar linfrön, solrosfrön eller pumpafrön om man gillar det.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Hembakat rostbröd

2 st

Gör läckra toast med hembakat bröd. Den lilla mängden socker i degen sätter fart på jäsningen och förbränns under jäsningsprocessen.

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
10–12 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
ljusa eller blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

3. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två limpformar med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter.

4. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna.

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk  i ca 50 min.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord.
2. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord.
3. Forma bitarna till två släta limpor. Lägg dem i två limpformar fodrade med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter.
3. Forma degbitarna till två släta limpor. Lägg dem i två limpformar klädda med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter.
4. Pensla ytan med ägg och strö över vallmofrön. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla ytan med ägg och strö över vallmofrön. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna innan du skär dem i bitar. (Bröden på bilderna är nygräddade).
5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formarna innan du skär dem i bitar. (Bröden på bilderna är nygräddade).

rostbrod

 

Snurrad vanilj- & kanellängd

dagensrecept

Det är alltid kul att servera en riktigt snygg vetelängd som får gästerna att säga åååå och komma med massor av beröm. Den här snurrade längden är superenkel att göra och kommer garanterat få vännerna att höja på ögonbrynen och fråga hur du gjort.

Snurrad vanilj- & kanellängd

2 st

En både smarrig och enkel vetelängd som är snygg att servera.

25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
¾ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
75 g smör, rumsvarmt
8–10 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
ca 3 msk vaniljsocker
ca 1 msk kanel

Pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt socker, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred ut fyllningen på degplattan.

5. Rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle. Dela längden horisontellt med en vass kniv.

6. Snurra ihop längderna och dela den på mitten.

7. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

8. Pensla deglängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

9. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.

 

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.

 

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred ut fyllningen på degplattan.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred ut fyllningen på degplattan.
3. Rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle. Dela längden horisontellt med en vass kniv.
3. Rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle. Dela längden horisontellt med en vass kniv.
4. Snurra ihop längderna och dela den på mitten.
4. Snurra ihop längderna och dela den på mitten.
5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla deglängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla deglängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.
6. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.
6. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.
6. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.

vaniljkanelkrans