Vörtlimpa

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Julens godaste vörtlimpa. Jag har bakat en ljuvligt god, klassisk vörtlimpa och jag rekommenderar er verkligen att baka detta bröd. Det är underbart gott!

Vörtlimpa recept

2 st limpor 

1 pkt jäst, 50 g
1 mörk lättöl eller porter (33 cl) (kall eller rumsvarm går lika bra)
1 julmust (33 cl)
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk mald nejlika 
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma 
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl 
11–12 dl rågsikt 

1–2 dl russin (kan uteslutas) 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.

2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.

3. Kör assistenten i ca 5 minuter.

4. Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.

5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin limpform, klädd med bakplåtspapper. Knåda in 1 dl russin i ena eller båda limporna om du vill.

6. Strö lite mjöl på deglimporna och låt dem jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. 

7. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min.  Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.

Baka de allra godaste saffransbullarna – klicka här för recept!

Baka de allra godaste saffransbullarna – klicka här för recept!

FRALLOR I SPRINGFORM

BAKA FRALLOR I SPRINGFORM Ett brytbröd som blir oerhört saftigt när frallorna jäser ihop med varandra. Bryt en fralla från ditt bröd och njut av det saftiga, mjuka brödet till frukost, på buffén, som tillbehör till middagen eller ta med på picknick. Om du vill ha ett gravare bröd med mer fibrer byter du ut 2–3 dl vetemjöl till rågmjöl eller grahamsmjöl

Tips: Kalljäs brödet i kylen över natten! Låt formen med degfrallorna jäsa övertäckta i kylen över natten. Grädda dem direkt när du vaknar så kan du njuta av nygräddat bröd till frukost. Ta fram bröden ur kylen när du sätter på ugnen.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

FRALLOR I SPRINGFORM

7 st

25 g jäst
4 dl mjölk (eller vatten), fingervarm
2 msk rapsolja
1 tsk salt
8–9 dl vetemjöl

Alternativ till vetemjöl:
– 6 dl vetemjöl + 2–3 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
– 8–9 dl rågsikt

Garnering
valfria frön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk (eller vatten) och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl. Blanda ihop allt till en lätt kladdig deg och knåda den i någon minut.

2. Rulla degen i vetemjöl. 

3. Rulla ut degen till en längd. Dela den i sju bitar.

4. Rulla bollar av degbitarna. 

5. Lägg degbollarna i en pajform, klädd med bakplåtspapper. Pensla bröden med vatten och strö över valfria frön eller vetemjöl.

6. Låt bröden jäsa i 45 min. Sätt ugnen på 230 grader. 

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 15–18 min. Låt dem svalna på bakplåtspappret i eller utanför formen.

Tips! Doppa dina frallor i tzatziki – klicka här för recept!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Super Santas pannacotta

Reklam för Tweek SUPER SANTAS PANNACOTTA utan socker🎅🏻!!! Med endast 2 ingredienser har jag gjort denna fantastiskt goda pannacotta med smak av skumtomte. Instagram:  @tweeksweets

Tweeks Super Santas innehåller 95% mindre socker och 45% mindre kalorier än traditionellt godis.
❤️Det är ju så bra att man knappt tror det är sant! Vilken superläcker dessert för alla som vill äta gott utan socker.

⭐️ERBJUDANDE: Med koden ”LINDA” får ni en extra slumpmässigt utvald godispåse vid köp över 200 kr. Beställ – klicka här

🎅Ni måste beställa hem Super Santas och göra denna pannacotta! Julens bästa, godaste dessert!

❤️För t ex diabetiker är denna dessert en dröm då den påverkar blodsockret minimalt. Super Santas innehåller: 15 kH/100 g.

SUPER SANTAS PANNACOTTA 


3–4 portioner

4 dl vispgrädde
1 påse Tweek Super Santas (100 gram)

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda vispgrädde och Super Santas i en kastrull. Låt allt puttra på svag värme tills tomtarna smält. Rör om då och då.
2. Låt gräddsmeten svalna. 
3. Häll upp gräddsmeten i 3–4 glas eller portionsformar. Ställ den i kylskåpet i några timmar för att stelna. Servera gärna med färska bär och ev. lite vispgrädde.

FAKTA TWEEK
– 95 % mindre socker
– upp till 50 % mindre kalorier
– naturliga smakämnen och färgämnen och fibrer


MÖRDEGSINBAKAD CHOKLADKAKA

Mördegsinbakad chokladkaka. Den här gick åt som smör i solsken. Smördegen ihop med chokladen är en ljuvlig kombination, bland det godaste jag bakat på länge!!!

MÖRDEGSINBAKAD CHOKLADKAKA

100 g smör, kallt
1 nypa salt
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker 
200 g schweizernöt-chokladkaka (eller annan valfri chokladkaka)

Garnering
Florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med salt, vetemjöl och strösocker till en deg.

2. Kavla ut degen till en rektangel som är 3–4 cm längre än chokladkakan och ca 20 cm bredare, på ett bakplåtspapper.

3. Lägg chokladkakan ovanpå degen. 

4. Vik degkanterna över chokladkakan (till ett paket).

5. Gräddan kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt den svalna på plåten. Pudra över florsocker.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Chiliaioli

Chiliaioli är gott att servera till det mesta, t ex kött, kyckling, hamburgare, att dippa i, som sås till fisk m m.

Tips! Byt ut hackad chili mot 1 tsk sambal oelek.

1 tsk dijonsenap
2 äggulor
1 tsk rödvinsvinäger
2 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
2 tsk hackad chili
salt
cayennepeppar

GÖR SÅ HÄR

  1. Vispa ihop dijonsenap, äggulor och rödvinsvinäger med en stavmixer.

2. Droppa i lite olja i taget, fortsätt vispa kraftigt, häll långsamt, långsamt i resten av oljan.

3. Tillsätt pressad vitlök, chili, salt och cayennepeppar. Vispa lite till. Förvara i kylen i en burk med lock.