FRALLOR SOM JÄSER IHOP PÅ PLÅTEN Ett favoritbröd som jag bakar väldigt ofta! Klassiska, mjuka, saftiga frallor som kan ätas till frukost, mellis eller som tillbehör till en god middag. Tips! Byt ut 3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet.
Tips! Baka grötfrallor – också ett underbart gott bröd – recept klicka här!
Tips! Baka polarfrallor i springform – ljuvliga, mjuka bröd – recept klicka här!
BRYTFRALLOR
20 st
9 dl vatten, fingervarmt50 g jäst
1/2 dl rapsolja (eller 50 g smör, rumstempererat)
1 msk salt
9 dl rågsikt
11–13 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i 20 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 17 min. Låt dem svalna på plåten.