Grönsaksbiffar

GRÖNSAKSBIFFAR En supergod, näringsrik vardagsrätt som är enkel att tillaga. Grönsaksbiffarna går bra att frysa in och servera dem gärna med ris, mathavre, sallad och hemgjord tzatziki eller guacamole.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Grönsaksbiffar

8 st

300 g kall, kokt och skalad potatis
1 zucchini eller aubergine, ca 300 g
2 morötter, ca 150 g
1 gul lök, ca 100 g
2 vitlöksklyftor, pressade
1 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk curry eller chiliflakes
svartpeppar
1–2 msk rapsolja att steka i

GÖR SÅ HÄR

1. Mosa potatisarna på en tallrik. 

2. Riv zucchini, morötter och gul lök. Blanda alla grönsaker, potatis, kryddor och ägg i en bunke. 

3. Forma 8 biffar av grönsaksblandningen och lägg dem på en skärbräda. 

4. Stek biffarna i olja på medelvärme, 4–5 minuter på varje sida. Vänd dem försiktigt så att de inte faller sönder.

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Banankaka utan mjöl

https://youtu.be/RSq2Zsn6yTQ
KLICKA PÅ FILMEN FÖR ATT SE HUR MAN BAKAR BANANKAKA UTAN MJÖL!

Banankaka med chokladsmak som inte innehåller varken socker eller vetemjöl. Nyttig, supergod och perfekt för alla som vill äta hälsosammare godsaker till fikat.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) 

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

TILL DIABETIKER: Ca 10 kolhydrater per bit om man skär kakan i 10 bitar

Banankaka utan mjöl

10 bitar

3 bananer
3 ägg
2 dl havregryn
3 msk kakako

2 tsk bakpulver
1 nypa salt

(Om man vill söta kakan kan man tillsätta 1 dl sötströ av valfritt märke i smeten, men jag bakade helt utan sötning)

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Mixa ihop alla ingredienserna till en smet i en mixer med knivar.

3. Häll smeten i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Strö över kokos.

4. Grädda längst ner i ugnen i 16–18 min.

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Drömmar

DRÖMMAR Drömgoda, spröda småkakor som fullkomligt smälter i munnen. Dessa drömmar är himmelskt goda och är mycket lätta att baka.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Drömmar

18 stycken

50 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk hjorthornssalt

1/2 dl matolja eller rapsolja
2 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader. Vispa ihop smör, strösocker och hjorthornssalt i en bunke med en elvisp.

2. Tillsätt oljan och och vispa en minut till. 

3. Tillsätt vetemjöl och blanda ihop allt snabbt till en deg.

4. Rulla ut degen till en lång rulle. Dela den i ca 18 bitar. Rulla bollar av degbitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem kallna på plåten.

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Steg-för-stegbilden är tagen på saffransdrömmar, därav att de är gula i färgen. Men man gör på exakt samma sätt utan saffran i degen.

KANELBULLEKAKA PÅ 4 MINUTER

https://youtu.be/05kgIGi3Pd8
Klicka på filmen för att se hur man bakar kanenbullekaka på 4 minuter.

Kanelbullekaka på bara 4 minuter – den blir gudomligt god!!! Att baka i mikron är verkligen suveränt bra och det går blixtsnabbt. Det här är verkligen en favoritkaka!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

KANELBULLEKAKA PÅ 4 MINUTER

En blandning mellan kladdkaka och sockerkaka. Den blir fantastiskt saftig och god!

12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ krm salt
2 dl vetemjöl
2 ägg

Garnering
½ tsk kanel
2 tsk strösocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret. Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad pajform eller annan rund form som tål mikro, ca 24 cm i diameter.

3. Strö över kanel och strösocker på kaksmeten.

4. Grädda kakan i mikron på högsta effekt i 4 minuter (tiden kan variera lite i olika mikrovågsugnar). Låt kakan svalna i formen. Servera med vispgrädde eller glass. Och gärna några bär!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Banankaka upp-och-ner

https://youtu.be/1PZpidBAbqo
Klicka på filmen för att se hur man bakar BANANKAKA UPP-OCH-NER

Banankaka upp-och-ner. En oerhört saftig, ljuvligt god kaka med bananer i toppen. Perfekt att bjuda på till fikat! Ät kakan som den är eller servera med en klick vispgrädde som blir det extra gott!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) 

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Banankaka upp-och-ner

12 bitar

Botten i formen
2 bananer
4 msk farinsocker (eller en blandning av 4 msk strösocker och 1 tsk kanel)

Smet
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. 

2. Skala bananerna och dela dem på längden. Lägg bananerna i botten på formen. 

3. Strö farinsocker över bananbitarna (eller socker- och kanel blandat). 

4. Ställ formen mitt i ugnen i 3–5 minuter tills sockret smälter lite på bananen. Ta ut formen och sänk värmen till 180 grader. 

5. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver och vispa lite till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.

6. Häll smeten över bananerna i formen.

7. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 35 minuter. Pudra över florsocker före servering.

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!