POLARKAKOR

RECEPT – POLARKAKOR Hembakta, mjuka, runda brödkakor som är ljuvligt goda! Polarkakor är ett populärt köpebröd, men min hembakta variant är ännu godare!

Tips! Frys in bröden samma dag de bakas och ta fram och tina dem när du ska äta. Då smakar de som nybakta hela tiden. Ljust bröd blir snabbt torrt och kompakt om de ligger framme för länge.

POLARKAKOR

ca 14 st stora eller 20 st mindre

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
¾ dl ljus sirap
2 tsk salt
14–15 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.

2. Dela degen i ca 14 lika stora bitar. Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord. Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel. Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster. Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kavlen.

3. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 min eller tills de får lagom gyllene färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Fiskgratäng

En supergod fiskgratäng som är väldigt enkelt att tillaga! Använd valfri fisk, t ex torsk, lax eller annan fisk. Passar lika bra på vardagar som på helgen när man vill äta lite festligare.

Tips! Smaksätt såsen med lite rivet citronskal eller riven pepparrot

Fiskgratäng

6 personer

6 fiskfiléer av valfri sort
salt
svartpeppar
potatismos (för 6 personer) recept på hemgjord potatismos – klicka här

Sås
3 dl vispgrädde eller creme fraische (valfri fetthalt)
2 msk fiskfond (eller 1 buljongtärning fisk)
1 msk vetemjöl eller maizena (kan uteslutas, men såsen blir lösare då)
2 msk hackad dill
salt efter smak

Garnering (kan uteslutas)
1 dl räkor
dill

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fiskfiléerna i botten på en ugnsform. Salta och peppra.

2. Gör potatismoset (recept klicka här) och spritsa det runt fisken, utmed kanten i ugnsformen.

3. Sås: Blanda alla ingredienser i en skål eller kastrull. Häll såsen över fisken.

4. Grädda fiskgratängen mitt i ugnen i 20–25 minuter.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Lasagne i stekpanna

Servera en fräsch, supergod avokadosallad till lasagnen – klicka här för recept!
Gör en ljuvligt god Pastalasagne – klicka här för recept!

LASAGNE I STEKPANNA Allt tillgas i en och samma stekpanna och resultatet blir den allra godaste lasagnen. Att tillaga lasagne i en stekpanna är väldigt enkelt och fantastiskt gott! Det här är ett nytt favoritrecept hemma i min familj! Sååå gott! Tänk på att du behöver ha en stor stekpanna med hög kant, annars får du halvera receptet.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Här hittar du fler goda, enkla matrecept – klicka här!

Lasagne i stekpanna

Ca 4 personer

1 gul lök
500 g köttfärs (eller vegofärs)

2 klyftor vitlök 
salt

svartpeppar
2 msk torkad oregano
1/2 dl tomatpuré
2 burkar krossade tomater
ca 8 lasagneplattor
(eller fler om du vill det)

Vitsås
6 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
1 krm salt

Garnering
2 dl riven ost

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka löken och stek den i lite olja. Tillsätt köttfärsen och stek den under tiden du trycker sönder den med en gaffel. 

2. Krydda med vitlök, salt, svartpeppar och oregano. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Låt allt puttra ihop till en köttfärssås.

3. Vitsås: Blanda kall mjölk och vetemjöl i en kastrull. Vispa ihop allt så att mjölet finfördelas i mjölken. Salta. Koka upp och låt puttra på svag värme tills mjölken tjocknar lite. Mjölk bränns lätt så koka inte på för hög värme.

4. Dela på lasagneplattorna och tryck ner dem i köttfärssåsen. Häll över vitsåsen. Låt allt puttra under ett lock i 15–20 min eller tills lasagneplattorna är mjuka. Tillsätt lite mer vatten eller mjölk om köttfärssåsen blir torr medan det puttrar. Den ska vara krämig, inte torr.

5. Strö över riven ost, sätt på locket tills osten smält. Smaklig måltid.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Vaniljkrämbullar

Vaniljkrämbullar – underbart goda, saftiga och läckra bullar fyllda med vaniljkräm! Såååå himla goda!!!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Baka sockerbullar fyllda med vaniljkräm – klicka här för recept!

Vaniljkrämbullar

Ca 20 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm 
1 ½ dl strösocker 
1 krm salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 ägg
150 g smör, rumsvarmt
11–12 dl vetemjöl

Fyllning
ca 2 dl marsankräm (blandas enligt förpackningen)

Penslig & garnering
1 ägg, uppvispat
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i maskin i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till runda bollar. Lägg dem i bullformar på en plåt.

3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.

4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en stor grop med fingret i mitten på varje bulle. Pensla kanterna på bullarna med ägg.

5. Fyll groparna med marsankräm. Strö pärlsocker på kanten.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10–11 min eller tills de fått fin färg på kanterna.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Bananlimpa med havregryn

BANANLIMPA Nyttig, supergod bananlimpa med havregryn och ägg i degen istället för vetemjöl. Degen rör man bara ihop och den behöver varken knådas eller jäsa. Superenkelt! Det här brödet är såååå himla gott! En superbra recept som dessutom är hälsosamt!
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Bikarbonat ger brödet en lite mörkare färg än bakpulvret.

Reklam för Lindas nya, avlånga ugnsform
Jag är supernöjd med utformningen av min nya ugnsform/limpform. Den är helt perfekt att baka bröd i, men även denna äppelkaka, bullar, pajer, kladdkakor och kärleksmums. De raka kanterna ger ett jämnt fint resultat med jämn gräddning av hela kakan eller brödet.
Beställ gärna min AVLÅNGA UGNSFORM här – klicka här! 

Här hittar du fler recept till Lindas avlånga ugnsform – klicka här!

Bananlimpa med havregryn

1 st

2 mosade bananer
10 dl havregryn
2 tsk bikarbonat (eller 1 msk bakpulver)
1 1/2 tsk salt
5 ägg
3 dl filmjölk, kvarg eller naturell yoghurt

Garnering
1 banan (delad på längden)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Mosa bananerna.

2. Blanda ihop havregryn, bikarbonat och salt i en bunke. 

3. Tillsätt ägg, filmjölk och och mosade bananer. Rör om ordentligt till en kladdig deg.

4. Häll degen i en limpform, täckt med bakplåtspapper. Dela en banan på längden och lägg ovanpå smeten.

5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Ta upp limpan ur formen och låt den kallna. Skär den i skivor när den kallnat.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!