Enkelt brödrecept – ett mycket gott, saftigt, luftigt och lättbakat bröd som är perfekt att äta till frukost, mellanmål, till en sallad eller som måltidsbröd till middagen. Brödet som passar till alla tillfällen. Tips! Byt ut 2 dl rågsikt mot grahamsmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet.
Tips om du vill kalljäsa brödet! Gör degen på kvällen, tryck ut den i formen och låt den jäsa övertäckt i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar. Väldigt smart!
Bröd i springform
6–8 bitar
Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.
25 g jäst (½ pkt) 3 dl vatten, fingervarmt 1 tsk salt 2 msk rapsolja 7–8 dl rågsikt (vetemjöl går också bra)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig, lätt kladdig deg.
2. Strö mjöl ovanpå degen så den inte fastar i händerna. Tryck ut degen i en springform, ca 24 cm klädd med bakplåtspapper (en fyrkantig form går också bra) med mjölade händer.
3. Tryck runda hål i degen, gör ett kryssmönster med t ex baksidan på en sked.
4. Låt degen jäsa i ca 50 minuter. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15 min.
6. Lyft upp brödet ur formen, i papperet och låt det svalna under en bakduk.
Cornflakeschoklad. Små krispiga, ljuvliga chokladpraliner med frasiga cornflakes i chokladen. Så himla goda och mycket lätta att göra själv. Julgodis som verkligen är uppskattat och alla kan göra det själva utan att misslyckas.
Cornflakeschoklad
150 g choklad 3 dl Corn flaket (eller andra krispiga flingor)
GÖR SÅ HÄR
1. Smält chokladen i en skål över vattenbad.
2. Krossa flingorna lite lätt med fingrarna.
3. Rör ner flingorna i chokladen och blanda.
4. Klicka ut chokladsmeten i små formar. Låt dem stelna i kylen.
Chokladfudge med bara 2 ingredienser – himmelskt gott för alla chokladälskare!!! Ett tips är att tillsätt något krispigt i fudgen, t ex hackad sötmandel, hackade nötter eller krispiga flingor. Då blir fudgen ännu godare!
RISBRÄCK Risbräck består av smält choklad och puffat ris – ett klassiskt, underbart godis som passar både jul och påsk. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
RISBRÄCK JULGODIS
200 g choklad (valfri sort, ljus, mörk eller mjölkchoklad) 5 dl rispuffar
GÖR SÅ HÄR 1. Smält chokladen i en skål över ett vattenbad i en kastall.
2. Ta bort chokladen från värmen och häll i rispuffarna. Rör om.
3. Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper. Låt chokladen stelna i kylskåpet. Skär chokladen i bitar med en vass kniv.