Kyckling i sås i ugn

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

En mycket enkel rätt att tillaga och kycklingen blir extra saftig när den tillagas i den låga ugnsvärmen. Servera med ris, pasta, potatis eller bulgur och en fräsch sallad.

Kyckling i sås i ugn

4 portioner

4 kycklingfiléer
salt
peppar
curry och/eller chiliflakes

Sås
3 dl vispgrädde (eller 2 dl vispgrädde + 1 dl mjölk)

2 msk kycklingfond (eller 1 tärning kycklingbuljong)
1 vitlöksklyfta
färsk basilika eller timjan

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Salta, peppra och strö över curry eller chiliflakes på kycklingfiléerna.
  2. Värm upp en stekpanna och ringla i olja. Stek en gyllenbrun yta på kycklingfiléerna (de ska inte genomstekas, bara bli bruna på ytan).

3. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform. Häll över vispgrädde, kycklingfond och pressad vitlök. Strö över färsk basilika eller timjan.

4. Grädda kyckling längst ner i ugnen i 30–40 min eller tills de är genomstekta. De steks på låg värme för att då blir kycklingen fantastiskt saftig.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Fetaostpasta

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

FETAOSTPASTA Tomater, fetaost och pasta som blanda i en ugnsform – ljuvlig gott och enkelt att tillaga! Ät pastarätten som den är eller servera med t ex kycklingfilé, en köttbit eller en vegobiff och en fräsch sallad.

Fetaostpasta


20 cocktailtomater
1 paket fetaost (eller mozzarella)

salt 
svartpeppar
2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja eller rapsolja
färsk basilika

ca 1 liter kokt valfri pasta

(ringla gärna över lite rapsolja eller olivolja på pastan samtidigt som vattnet, men kan uteslutas om man vill)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg tomaterna i botten på formen.

2. Lägg en fetaost i mitten. Krydda med salt, svartpeppar, pressad vitlök och basilika.

3. Grädda längst ner i ugnen i 25–30 min eller tills tomaterna och fetaosten är mjuka.

4. Koka pastan under tiden tomaterna är i ugnen.

5. Ta ut formen ur ugnen. Rör om och blanda fetaosten med tomaterna. Häll i pastan och rör om till en härlig röra.

https://youtu.be/1WoG-OP_TjE
Klicka här för att se exakt hur man gör fetaostpastan.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Laxpasta allt-i-ett

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

LAX OCH PASTA ALLT-I-ETT Enklare än så här blir det inte att laga mat. Pastan blir så härligt krämig och laxen fantastiskt saftig och perfekt. En supermiddag för hela familjen som är busenkel att tillaga.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Tips! Laga lax i ugn med potatismos – också ett ALLT-I-ETT recept som är grymt bra och gott! Klicka här för recept!

Laxpasta allt-i-ett

4 laxfiléer
salt
peppar

Sås
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk fiskfond (eller en söndersmulad buljongtärning)
ca 8 dl kokt pasta (valfri sort)
färsk basilika

1–2 vitlöksklyftor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Koka pastan nästan klar, den ska fortfarande vara lite lätt hård (kraftigt al dente).

2. Lägg laxfiléerna i en ugnsform. Salta och peppra.

3. Blanda vispgrädde, mjölk och fiskfond i en skål. Häll det runt laxen i formen. Pressa över vitlök.

4. Häll över kokt pasta och strö över basilika. 

5. Grädda laxpastan längst ner i ugnen i ca 20 min.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Rågsiktskakor recept

Tips! Här hittar du fler recept på goda bröd – klicka här!

Klassiska rågsiktskakor! Ett av de godaste frukostbröden jag vet! De blir så vansinnigt fluffiga,, mjuka och goda. Rågsikt är så himla gott att baka bröd med. Tips! Byt ut 3 dl rågsikt mot 4 dl havregryn.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde och kan följa mig på Instastory!

Tips! Brödet kan bakas med vetemjöl istället för rågsikt, men får du en lite annan färg och smak. Men också väldigt gott!

RÅGSIKTSKAKOR

4 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap

13–15 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den ordentligt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min eller till sin dubbla storlek.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med t ex ett snapsglas. Nagga hål i brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk. Tips! Här hittar du fler recept på goda bröd – klicka här!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde och kan följa mig på Instastory!

Chocolate chip cookies

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

https://youtu.be/nfZlaMu8s4o
Kolla videon som visar hur man bakar chocolate chip cookies.

Jag älskar dessa chocolate chip cookies – de är gudomligt goda!!! Amerikanska kakor som numera är lika populära i Sverige! Dessa cookies för allra högsta betyg! Använd chokladknappar eller hackad choklad.

Här hittar du fler goda kakrecept som är enkla att baka – klicka här!

Chocolate chip cookies

16 st

200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 dl farinsocker

1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1/2 krm salt
150 g hackad choklad eller chokladknappar (mörka eller ljusa) (spara några till garnering)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop smör, strösocker, farinsocker, vaniljsocker och ägg till en krämig massa. 

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en deg. Rör sist ner chokladen.

3. Dela degen i 16 bitar. Forma runda bollar. 

4. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper (8 stycken på varje plåt för de flyter ut). Platta till bollarna lite lätt. 

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 min. 

6. Ta ut kakorna. När kakorna kommer ut ur ugnen har de flutit ut ganska mycket. Ta ett glas eller någon annan rund form och putta ihop kanterna på kakan så att den blir lite mindre och lite tjockare (gör detta direkt när kakorna är varma och nygräddade). Kakorna stelnar snabbt.

7. Lägg gärna på lite extra chokladknappar medan kakorna fortfarande är varma (eller hackad choklad på ytan eftersom chokladen åker in i kakan under gräddningen.)

8. Ställ gärna kakorna en stund i kylen för att stelna så blir de både sega, frasiga och ljuvligt goda.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda kakrecept som är enkla att baka – klicka här!