Havrepannkakor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Nyttigare pannkakor med havre istället för vetemjöl. Havrepannkakor är lika goda och lätta att steka. Havre innehåller mindre kolhydrater och mer fibrer än vetemjöl. Ett riktigt toppenrecept och ingen kommer märka skillnaden tror jag.

Havrepannkakor

3 ägg
2 dl havremjöl
2 krm salt
3 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Knäck äggen i en skål. Vispa ihop dem. Tillsätt havremjöl, salt och hälften av mjölken. Vispa ordentligt så det inte blir några klumpar.

2. Tillsätt resten av mjölken till en slät smet. Låt smeten stå i 10 minuter så att den sväller lite och då blir pannkakorna lättare att steka.

3. Värm upp en stekpanna. Lägg i en klick smör och stek pannkakorna på medelvärme. Vänd när smeten torkat på ytan. Lägg i en ny liten klick smör mellan varje pannkaka.

Fetaostpasta allt-i-ett

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Spagetti och fetaost som tillagas allt-i-ett. Så himla gott, enkelt och bra recept! Ät pastarätten som den är eller servera med t ex kycklingfilé, en köttbit eller en vegobiff och en fräsch sallad.

Fetaostpasta allt-i-ett

200 g spagetti (torrvara)
5–6 dl vatten
salt 
1 paket fetaost (eller mozzarella)
10–15 cocktailtomater
2 vitlöksklyftor
chiliflakes
svartpeppar
färsk basilika

(ringla gärna över lite rapsolja eller olivolja på pastan samtidigt som vattnet, men kan uteslutas om man vill)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg spagettin i en ugnsform.

2. Häll över vatten.

3. Lägg på fetaost, tomater och krydda med salt, chiliflakes, pressad vitlök och basilika.

4. Grädda längst ner i ugnen i 25–30 min eller tills spagettin är kokt.

5. Ta ut ugnsformen och rör om försiktigt med en slev. 

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

GÖR SÅ HÄR – TITTA PÅ FILMEN:

https://youtu.be/l_WnIT0R98I

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Bergis

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Bergis – en klassisk bagerilimpa med en knaprig skorpa och ett luftigt, saftigt innanmäte. Degen har jag bakat ut direkt på plåten. Denna typ av limpa bakas ofta ut i form av en fläta. Lätt att baka och fantastiskt god och populär.

Bergis 

2 limpor

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
12–14 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
vita eller blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, smör, sirap och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i två delar. Forma dem till släta limpor på ett mjölat bakbord. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 

4. Skär ca 3 snitt i degen med en vass kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Separera äggvitan från gulan och pensla limporna med uppvispad äggvita (ger en sprödare yta än om hela ägget används). Strö över vallmofrön.

6. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30 min Låt dem svalna på ett galler. Förvara de kalla bröden i en papperspåse för att bevara den knapriga ytan.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Hemgjord pasta

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Hemgjord pasta är mycket enkelt att göra själv och innehåller bara 2 ingredienser. Salt tillsätts i vattnet och ger smak när pastan kokas.

INGREDIENSER
5–10 äggulor
vetemjöl/durumvetemjöl (båda funkar bra)

GÖR SÅ HÄR

  1. Lägg upp en hög mjöl på bordet. Gör en stor grop i mitten.
  2. Lägg äggulor i gropen och rör ihop mjöl och ägg med en gaffel eller sked.
  3. Knåda ihop till en deg som går bra att kavla.
  4. Mjöla bordet och kavla ut degen tunt. Mjöla degen ovanpå också så att kavlen inte fastnar.
  5. Vik ihop degen och skär den i tunna strimlor med en kniv.
  6. Dra ut strimlorna och lägg dem i en hög.
  7. Koka upp vatten och salta vattnet rikligt.
  8. Koka pastan i några minuter. Smaka av när den är färdigkokt.
  9. Häll upp pastan i ett durkslag.

Titta här hur man gör pastan:

https://youtu.be/VuJGaDl9x1k
Så här gör man hemgjord pasta med bara 2 ingredienser.

Kanelbullesockerkaka

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

KANELBULLESOCKERKAKA Godaste sockerkakan som finns! Den har smak av kanelbulle och är smaksatt med en blandning kanel och knastrande strösocker. Himmelskt god!

Kanelbullesockerkaka

12 bitar

100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Fyllning
2 tsk kanel
½ dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör smör och socker vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en slät smet.
  2. Häll 1/3 av smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Blanda kanel och socker. Strö över 1/3 av blandningen i formen.
  3. Häll över hälften av smeten som är kvar i bunken. Pudra på hälften av kanel- och sockerblandningen. Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel- och sockerblandningen.
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.

Tips! Baka ljuvligt goda kanelbullemuffins – klicka här för recept!

sockerochkanelsockerkaka