Lättlagad kycklingfilé i currysås

I samarbete med Touch of Taste

Jag vill tipsa er om en snabb, lättlagad kycklingrätt som jag tillagar nästan varje vecka. I bland varierar jag  grönsakerna i grytan så att barnen inte märker att det är samma rätt. (1 1/2 matsked fond = 1 buljongtärning).

Lättlagad kycklingfilé i currysås

Ca 4 portioner

500–600 g kycklingfilé (3–4 stycken)
2 vitlöksklyftor

Sås
3 dl grädde (valfri fetthalt)
1 dl vatten
1/2 tsk curry
ca 1 1/2 msk Bong Touch of Taste kycklingfond 
ljus såsredning (dosera enligt förpackningen)
8 cocktailtomater
salt

GÖR SÅ HÄR

1. Skär varje kycklingfilé i 3 längder. Häll rapsolja i botten på en stekpanna och pressa ner två vitlöksklyftor. Sätt värmen på högsta.

2. Krydda kycklingfiléerna med salt och lite svartpeppar.

3. Stek kycklingfiléerna i oljan i någon minut på varje sida i hög värmetills de får en fin stekyta. Sänk värmen till låg temperatur. Lägg på ett lock och låt kycklingfiléerna ligga i några minuter tills de är genomstekta.

4. Tillsätt grädde, vatten, Bong kycklingfond, curry och ljus såsredning (dosera enligt förpackningen). Blanda och låt allt puttra i några minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt ytterligare några droppar kycklingfond om du vill ha såsen smakrikare. Salta om det behövs.

linsgryta recept

Linsgryta med kokosmjölk. En ljuvligt god och mycket lättlagad maträtt. Jag är så nöjd med detta recept för denna linsgryta är verkligen en favorit som jag kommer laga så ofta här hemma. Kryddningen kan man ändra om man vill.

Kryddtips! Istället för curry kan man krydda med Garam masala och lite spiskummin så får man en indisk smak.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Linsgryta

ca 4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk curry
1 tsk sambal oelek (eller en skvätt tabasco)
8 dl vatten

1 tetraförpackning 250 ml kokosmjölk (2 1/2 dl)
2 dl röda linser (torra)
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 msk Bong grönsaksfond
salt
1 näve ruccola eller färsk spenat (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

1. Värm upp en stekpanna. Häll olja i botten. Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Fräs i stekpannan i några minuter.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt puttra i ca 12 min tills linserna svällt och kokat klart. Smaka av och om du vill ha mer smak eller styrka kan du krydda lite till. Servera gärna med ris eller bulgur och en fräsch sallad.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Fräs lök och vitlök i stekpannan. Tillsätt restan av ingredienserna och låt allt puttra i ca 12 min.
Linsgryta. Tillsätt ruccola eller färsk spenat sist.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

KESOGRATÄNG

Kesogratäng är både nyttigt och supergott! En mycket lättlagad och enkel rätt som man kan variera efter egen smak. Jag fyllde denna med grönsaker, men det är är också väldigt gott att tillsätta skinka, kassler eller kyckling.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Kesogratäng med grönsaker

500 g Keso (valfri fetthalt)
4 ägg
salt
svartpeppar

valfri smaksättning t ex
1 lök, hackad
1–2 dl majs
1 tomat
ruccola, färsk basilika eller oregano

tillsätt även 200 g skinka om du inte vill ha rätten vegetarisk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop Keso, ägg, salt och lite svartpeppar med en elvisp. Vispa i ca två minuter.

2. Hacka och skär grönsakerna i småbitar.

3. Rör ner grönsakerna i Kesosmeten.

4. Häll smeten i en rund eller rektangulär ugnsform.

5. Grädda mitt i ugnen i 25–30 min. Servera gärna med en fräsch sallad.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Till diabetiker:
200 g  = 2 g kH
Keso 500 gr = 8.5 g kH
Hela formen innehåller totalt 10 g kolhydrater.
Kolhydraterna är beräknade på Keso och ägg, du får lägga till eventuella grönsaker eller annan smaksättning.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!


FRALLOR RECEPT

FRALLOR Goda, hembakta frallor. Finns det något bättre än nybakata frallor. Näe, knappast! Det bästa som finns när att njuta av dem medan de fortfarande är varma med smör och en god ost på. Underbart!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här! så får du fler recept och inspiration av mig!

Ca 20 st

Mjölk i degen gör frallorna något mjukare, med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna är lika goda, men på olika sätt.

50 g jäst
6 dl mjölk eller vatten, fingervarm

2 tsk salt
2 msk rapsolja
8 dl rågsikt
7–8 dl vetemjöl (eller bara rågsikt eller bara vetemjöl)

Garnering
valfria frön, t ex vallmofrön, sesamfrön

GÖR SÅ HÄR
1.
 Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv. Forma dem till bollar lite slarvigt, de blir släta och fina när de jäser och gräddas. Pensla bröden med vatten och strö över valfria frön, t ex vallmofrön och/eller sesamfrön (syns dock inte på bilderna nedan).

3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min. Låt dem svalna på ett galler.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

frallorsteg-för-steg

KANELBULLESOCKERKAKA

Kanelbullesockerkaka som är smaksatt med strösocker och kanel. Den smakar som en kanelbulle, men är mjuk och saftig som en sockerkaka. Det är omöjligt att bara äta en bit av denna kanelbullesockerkaka...

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

kanelbullesockerkaka

12 bitar

100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl filmjölk
1 msk vaniljsocker
1 ½ tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Fyllning
2 tsk kanel
½ dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör smör och socker vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en slät smet.
  2. Häll 1/3 av smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Blanda kanel och socker. Strö över 1/3 av blandningen i formen.
  3. Häll över hälften av smeten som är kvar i bunken. Pudra på hälften av kanel- och sockerblandningen. Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel- och sockerblandningen.
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.

Tips! Baka ljuvligt goda kanelbullemuffins – klicka här för recept!

sockerochkanelsockerkaka