KESOGRATÄNG

Kesogratäng som är underbart god och mycket lätt att tillaga.


Kesogratäng
är en nyttig och supergod maträtt! Servera gärna din Kesogratäng med en fräsch sallat. Kesogratängen innehåller väldigt få kolhydrater, bara 10 g kolhydrater för hela gratängformen. Perfekt för den som vill äta lite kolhydrater.

Till diabetiker:
200 g skinka  = 2 gram kH
500 gr Keso 4 % = 8.5 gram kH
Hela formen innehåller totalt 10 gram kolhydrater.
(glöm inte att lägga på extra kolhydrater om majs tillsätts)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

KESOGRATÄNG

4–5 portioner

500 g Keso (valfri fetthalt)
4 ägg
salt
svartpeppar

Smaksättning 
1 lök, hackad (eller 1–2 dl majs eller annan grönsak)

Fyllning
200 g skivad skinka (kokt eller rökt), skuren i småbitar
(eller 200 g stekt kyckling, skurna i småbitar eller vegetariskt alternativ)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop Keso, ägg, salt och lite svartpeppar med en elvisp. Vispa i ca två minuter.

2. Hacka löken och skär skinkan i småbitar.

3. Rör ner hackad lök och skinka i Kesosmeten.

4. Häll smeten i en ugnsform.

5. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Servera gärna med en fräsch sallad.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är kesogratängskinkastegförsteg-1024x239.jpg

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Ugnsbakad lax teriyaki

Hel laxsida smaksatt med teriyakisås. Himmelskt gott!
Laxen sköter sig själv i ugnen och är mycket enkel att tillaga.

Ugnsbakad lax smaksatt med teriyakisås. En maträtt som passar både vardag och fest! Det är väldigt enkelt att tillaga laxsida i ugn och under tiden laxen tillagas kokar man ris och dukar bordet.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Ugnsbakad lax teriyaki

Ca 6 portioner

2 citroner
1 laxsida
3 msk teriyakisås
2 tsk sesamfrön

Smaksättning & dekoration
flingsalt
persilja
teriyakisås

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Dela citronerna på mitten. Stek snittytan i en stekpanna i smör eller olja tills citronytan får en gyllenbrun färg.

2. Lägg laxen i en långpanna eller på en ugnsplåt. Lägg de stekta citronhalvorna bredvid.

3. Pensla laxen med teriyakisås. Strö över sesamfrön.

4. Grädda laxen mitt i ugnen i 25–30 min eller tills den är genomgräddad, men inte längre för då blir laxen torr.

5. Strö över lite flingsalt och persilja före servering.

Servera laxen med potatis, ris, bulgur eller en fräsch sallad och en kall gräddfilssås eller romsås.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)


CHOKLADFUDGEKLADDKAKA UTAN SOCKER

Chokladfudgekladdkaka utan socker En himmelskt god chokladfudgekladdkaka med ljuvlig chokladfudge på toppen. Jag har använt sötning istället för socker.  Denna sötning påverkar blodsockret minimalt, knappt någonting vilket är suveränt. Kakan är bakad med mandelmjöl som inte heller innehåller mycket kolhydrater alls, bara ca 8 kolhydrater för hela denna kaka. Perfekt även för diabetiker och alla som vill äta socker- och mjölfritt. (Dock kan man använda vanligt vetemjöl istället för mandelmjöl om man vill).

Chokladfudgen på toppen innehåller minimal med kolhydrater som knappt påverkar blodsockret. Min son som har diabetes kan äta denna kaka utan att det påverkar hans blodsocker nämnvärt.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

MJÖLTIPS! Det går bra att byta ut mandelmjölet mot vanligt vetemjöl. Eller havremjöl som innehåller mindre kolhydrater än vetemjöl.

KOLHYDRATER Hela kakan innehåller bara ca 10 kolhydrater. Chokladen och sötningen innehåller polyoler som knappt påverkar blodsockret och det är svårt att veta exakt hur många kolhydrater man kan räkna på det. Inte många i alla fall. Min son som har diabetes får inte förhöjt blodsocker när han äter en stor bit av denna kaka.

OBS! Om du är diabetiker och vill äta minimalt med kolhydrater så använd inte vanligt strösocker eller vetemjöl! Använd Nicks Ute like sugar och mandelmjöl för att kakan ska innehålla endast 10 kolhydrater!

Här hittar du fler recept utan socker – klicka här!

Chokladfudgekladdkaka utan socker

12 bitar

150 g smör
1/2 dl kakao
2 dl Nicks Use like sugar (vanligt strösocker kan användas)
1/2 krm salt
1 3/4 dl mandelmjöl (vanligt vetemjöl kan användas)
3 ägg

Chokladfudge
75 g Nicks mörk choklad (3 st bitar á 25 g styck)
1/2 dl vispgrädde
1 msk kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ungen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. 

2. Tillsätt kakao, salt, Nicks use like sugar, mandelmjöl och ägg. Rör om allt till en slät smet. 

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 22–24 min. Låt kakan kallna.

5. Smält den mörka chokladen över vattenbad. Ta bort tallriken från kastrullen. Tillsätt vispgrädde och blanda till en slät chokladsmet.

6. Bred ut smeten över kakan. Strö över kokos. Låt chokladfudgen stelna i kylen.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kolla här hur man gör smeten till kladdkakan (botten).
Så här gör man chokladfudgen på toppen!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler recept utan socker – klicka här!

Nyttiga Havregrynsfrallor med sesamfrön utan vetemjöl

Nyttiga frallor som inte innehåller något vetemjöl! Istället innehåller degen havregryn, ägg och kvarg.

NYTTIGA HAVREGRYNSFRALLOR MED SESAMFRÖN Goda, mjuka frukostfrallor som max tar tio minuter att baka + ugn. Sesamfröna på toppen kan bytas ut mot vallmofrön eller solroskärnor.
Tips! Ät bröden som hamburgerbröd! Supergott!

Diabetestips! Det här brödet innehåller väldigt lite kolhydrater och är perfekt för diabetiker att äta.
Hela degen:
Kvarg kH 8 gram kH
Havremjöl 92 gram kH

Totalt hela degen: 100 gram kH = 10 gram kH per bröd

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

NYTTIGA Havregrynsfrallor med sesamfrön

10 st

3 ägg
2 1/2 dl kvarg, filmjölk eller naturell yoghurt
1 tsk salt

2 tsk bakpulver
4 dl havremjöl (eller mixa 5 dl havregryn till mjöl)

Garnering
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en kladdig, lite lös deg.

2. Klicka ut degen med två matskedar i tio frallor på en plåt med bakplåtspapper (det gör inget om de är lite slarviga). 

3. Strö sesamfrön över frallorna. 

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 17–20 min. 

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

klyftpotatis recept

KLYFTPOTATIS Potatis ska tillagas på hög värme. Om den tillagas i för låg värme kan det bli en hård kärna i mitten som inte blir mjuk oavsett hur länge man kör den i ugnen. Temperaturen 50-60 grader måste passeras snabbt genom potatisen för att kärnan i potatisen ska bli mjuk. Om den värms upp för långsamt kan den tyvärr förbli hård inuti.

RECEPTTIPS! Krossad potatis i ugn, det är galet gott – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

KLYFTPOTATIS

12 potatisar (eller önskat antal som får plats på plåten)
2–3 msk rapsolja
salt eller flingsalt
färska eller torkade kryddor, t ex rosmarin, basilika, oregano, chiliflakes (valfritt)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisen i klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över olja och blanda. Strö över salt.

2. Klipp eller hacka färska kryddor. Strö dem över potatisen (kan uteslutas). Grädda potatisen längst ner i ugnen i ca 40 min eller tills potatisen fått lite färg och är lagom i konsistensen, provsmaka gärna. Rör om någon gång under gräddningen, men öppna luckan snabbt så inte värmen försvinner ut.

Smaktips! Pressa 1–2 vitlöksklyftor och blanda den med oljan innan den ringlas över potatisen. Supergott!