ugnsrostad vitkål

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

UGNSROSTAD VITKÅL Vitkålen har fått nytt liv – rostad i ugnen med härliga kryddor och smak. Denna vitkål är underbart god som tillbehör till all slags mat och kan kryddas efter egen smak. Pensla över olja eller skeda över brynt smör och krydda med salt, örter, vitlök, chiliflakes, curry, paprika, svartpeppar eller andra goda kryddor du gillar.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Ugnsrostad vitkål

1 litet kålhuvud
• ca 1/2 dl olivolja, rapsolja eller brynt smör
2–3 vitlöksklyftor
färska örter, chiliflakes, curry, paprika, svartpeppar (välj de kryddor du gillar)

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär vitkålshuvudet i skivor, 2–3 cm tjocka skivor. Lägg vitkålsskivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda olja eller smält smör och pressad vitlök i en skål. Pensla det över vitkålsskivorna.
  3. Krydda rikligt med valfri krydda. Rosta vitkålen mitt i ugnen i 20–30 minuter eller tills kålen fått färg. Servera med en god sås eller som tillbehör till middagen.

Tips! Strö gärna över hackade hasselnötter över vitkålen innan du rostar i ugnen! Jättegott, men vi hade inte det denna gång.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

KESOLIMPA UTAN MJÖL

Kesolimpa utan mjöl – en väldigt saftigt, god och nyttig limpa som inte innehåller något vetemjöl. Konsistensen är väldigt mjuk, härlig och god! Och limpan är väldigt enkel att baka. Perfekt för alla som vill äta lite kolhydrater, speciellt för diabetiker eftersom den har låg påverkan på blodsockret.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kesolimpa utan mjöl

1 st
4 ägg
1 burk Keso, 500 g
3/4 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1 dl havremjöl
1 dl mandelmjöl (om du inte vill använda mandelmjöl kan endast tillsätta 2 dl havremjöl i degen)

Tips! Tillsätt gärna 2 msk valfria frön i degen. Jag tillsatte chiafrön i denna deg.

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp. Tillsätt Keso och vispa en stund till.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en kladdig smet (fiberhusken gör att degen blir lite geléaktig).

3. Stjälp upp smeten i en limpform, klädd med bakplåtspapper. Strö gärna över lite havremjöl.

4. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 timme. Lyft upp limpan i bakplåtspappret och låt den kallna innan du skär den i skivor.

Sockerfri glasstårta

I samarbete med Nicks.

Ljuvligt god och lättgjord glasstårta på en sockerfri kladdkakebotten. Sååå god och perfekt för alla som vill minska sockerintaget och helt perfekt för diabetiker som vill äta lite kolhydrater. En tårta som påverkar blodsockret minimalt.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Sockerfri glasstårta

Så här fyllde jag min tårta (självklart kan du välja fritt bland Nicks olika sorters glass när du gör tårtan) 

Lager 1: 1 kladdkakebotten (utan socker och mjöl)

Lager 2: 2 pkt Nicks Vanilla Bean

Lager 3: 2 pkt Nicks chocolate eller Nicks chocolate brownie

Lager 4: 2 pkt Nicks Vanilla Bean + 2 dl mosade hallon

Även kladdkakebottnen är socker- och mjölfri. Den är bakad med Nicks Use Like Sugar istället för strösocker samt mandelmjöl istället för vetemjöl vilket gör att smeten knappt påverkar blodsockret.

Recept botten (lager 1):

Kladdkaka utan socker och utan vanligt mjöl

125 g smör
3 msk kakao
2 dl Nicks Use like sugar
1/2 krm salt
1 3/4 dl mandelmjöl
2 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ungen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. 

2. Tillsätt kakao, salt, Nicks use like sugar, mandelmjöl och ägg. Rör om allt till en slät smet. 

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 22–24 min. Låt kakan kallna.


Hemgjord glass

Hemgjord Glass


Hemgjord glass som är fantastiskt god och mycket lätta att göra! Sötad kondenserad mjölk är hemligheten till att glassen blir så härligt krämig och god!

Tips! Daim eller Geisha kan bytas ut mot hackad mörk eller ljus choklad!

Grundrecept hemgjord glass:

5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g

Smaksättning:
1 dubbel-Daim
1 burk persikohalvor, mixade
1 ask Geisha-choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa grädden fluffig och rör ner den kondenserade mjölken.

2. Blanda ner valfri smaksättning i grädden och den kondenserade mjölken.

3. Häll allt i en form som tål frysen och låt den stå i några timmar tills glassen är genombryts.

Överst: Daimglass, mitten: persikoglass, underst: Geishaglass.

bruschetta

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Bruschetta – en grillad baguetteskiva med vitlök, tomat, basilika och olivolja. Enkelt och underbart gott.

Tips! Tillsätt silverlök eller rödlök i tomatröran!

Bruschetta är en Italiensk förrätt/tilltugg som består av grillat, stekt eller rostad bröd med gnuggad vitlök på ytan. Brödet toppas med en goda röra av tomater, basilika, olivolja och kryddor. Jag älskar Bruschetta, ett himmelskt gott recept.

Bruschetta

8 stycken

Tomatröra:
4 tomater eller ca 16 cocktailtomater
1 kruka basilika
2 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar

Garnering
2 vitlöksklyftor

8 brödskivor från Lantbröd eller Baguette

GÖR SÅ HÄR

1. Skär tomaterna i småbitar och lägg dem i en skål. Klipp några kvistar basilika och blanda ner det i tomaterna. 

2. Tillsätt olivolja, salt och svartpeppar och rör om.

3. Stek brödskivorna i en stekpanna med olja. Eller pensla bröden med olja och grilla dem på en grill eller i ugnen tills de får färg.

4. Dela vitlöksklyftorna på längden. Gnugga in ovansidan på bröden med vitlök.

5. Lägg en stor sked tomatröra på brödbitarna. Ät direkt. 

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)