SESAMKRANSAR

Nygräddade sesamkranar. Foto: mobiltelefon
Sesamkransarna jäser i ca 30 min på plåten. Foto: mobiltelefon

SESAMKRANSAR Himmelskt goda frallor som passar till frukost, helgmiddagen, utflykt, buffé eller när du bara vill äta en supergod macka!

Tips källjäsning! Frallorna går bra att kalljäsa! Baka då ut kransarna på plåten, ställ den övertäckt i kylen över natten och ta fram plåten ur kylen när du sätter på ugnen, direkt på morgonen.

Ursäkta den dåliga bildkvalitén i detta inlägg, men jag hade bara mobiltelefonen och det var ganska mörkt i köket... Men jag ville ändå dela med mig av detta goda recept.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Sesamkransar

12 st

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
3 msk rapsolja
2 tsk salt
13–14 dl vetemjöl (eller hälften vetemjöl/hälften rågsikt)

Garnering
1 uppvispat ägg eller vatten
ca 1 dl sesamfrön 
(eller andra valfria frön)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer, platta till dem lite och gör ett hål i mitten, ca 2 cm i diameter. Mjöla händerna regelbundet så degen inte kladdar och fastnar.

3. Lägg kransarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med vatten eller uppvispat ägg (ger mer färg än vatten) och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Foto: mobiltelefon

FYNDA HOS MATSMART.SE 20–90% RABATT

I samarbete med Matsmart.se

Jag fyndar bakingredienser på Matsmart.se! 

Använd koden:  LINDA50, som ger 50 kronor i rabatt vid köp för minst 350 kronor. Den är giltig en gång per kund fram till den 26/5 2020

Baka matsmart, det är det bästa jag vet! Jag passar alltid på att köpa hem olika sorters choklad och godis till mina bakverk och tårtor. Jag sparar MASSOR av pengar på det och har alltid ingredienser hemma så att jag kan göra en härlig chokladfudge eller glasyr när jag blir sugen eller får oväntat besök.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL MATSMART.SE

Använd koden:  LINDA50, som ger 50 kronor i rabatt vid köp för minst 350 kronor. Den är giltig en gång per kund fram till den 26/5 2020

Hos Matsmart.se kan man fynda torrvaror 20–90 % billigare än i vanliga butiker, varor som annars hade kastats. Smart både för miljön och plånboken! Nya varor kommer in varje vecka och det är så kul att hålla koll på vad som finns att beställa hem. Det finns liksom ingen hake, det finns ingen anledning att inte handla hos Matsmart. Alla vinner på det; miljön, plånboken och mina armar (som slipper bära hem tunga varor).

RECEPT CHOKLADFUDGETÅRTA:

CHOKLADFUDGETÅRTA

12 bitar

Kladdkakebotten

150 g smör
2 ¾ dl strösocker
¾ dl kakao
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl
2 ägg

Chokladfudge
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
150 g mörk choklad, valfri sort
50 g smör

Garnering (frivilligt)
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform (bröa med kokos eller ströbröd), 24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 22 min. Låt den kallna i formen. 

4. Chokladfudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 120 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.

5. Bred ut chokladfudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Pudra över lite florsocker före servering (mest för att det är vackert). Servera gärna med en klick vispgrädde och bär.

Chokladfudgetårta

En drömgod, lyxig och underbar chokladtårta med härlig chokladfudge på toppen! Denna kan man alltid bjuda på vid alla tillfällen och gästerna kommer älska den! Bjud på den som dessert efter maten, tårta på festen eller som fika på jobbet. Ett riktigt toppenrecept!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Chokladfudgetårta

12 bitar

Botten

150 g smör
2 ¾ dl strösocker
¾ dl kakao
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl
2 ägg

Chokladfudge
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
150 g mörk choklad, valfri sort
50 g smör

Garnering (frivilligt)
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform (bröa med kokos eller ströbröd), 24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 22 min. Låt den kallna i formen. 

4. Chokladfudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 120 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.

5. Bred ut chokladfudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Pudra över lite florsocker före servering (mest för att det är vackert). Servera gärna med en klick vispgrädde och bär.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)


pannkakor utan mjöl

Tänk att pannkakor utan mjöl kan vara så goda! Istället för vetemjöl innehåller de fiberhusk. Fiberhusk innehåller gelébildande fibrer som ersätter glutens egenskaper och gör att smeten håller ihop när de steks. Pannkakorna smakar ljuvligt och ingen kan tro att de inte innehåller något mjöl. Passar alla som vill äta nyttigt eller glutenfritt eller lite kolhydrater (t ex diabetiker). En perfekt frukost, lunch eller mellanmål.

Tips!
Om du vill att pannkakorna inte ska innehåller några kolhydrater så tillsätter du vispgrädde + vatten (istället för mjölk)

Här hittar du fler recept utan socker – klicka här!

Pannkakor utan mjöl

10–12 st små pannkakor eller ca 6 stora

4 ägg
3 dl mjölk (eller 1 dl vispgrädde + 2 dl vatten = inga kolhydrater)
2 msk Fiberhusk
1 krm salt

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa upp äggen lite lätt med en handvisp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en slät smet.

2. Stek pannkakorna i smör på medelvärme i en stekpanna. Vänd när de fått lagom med färg. Servera gärna med bär och/eller vispgrädde.


 Här hittar du fler recept utan socker – klicka här!

Kall currysås med mango chutney

En mycket lättlagad och otroligt god, kall sås som passar till t e x kyckling, kött, sallad, vegobiffar. Ja, denna sås passar till det mesta om man gillar curry som jag gör. Jag älskar curry och Mango chutney så detta är en sås som jag ofta gör hemma hos mig.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

KALL CURRYSÅS MED MANGO CHUTNEY

3 dl gräddfil
2 msk mango chutney
2 msk sweet chili sauce (sötsur sås)
1 tsk curry

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda gräddfil, mango chutney, sötsur sås och curry i en skål. Förvara såsen i kylskåpet.