Nyttiga, supergoda chokladrutor helt utan socker eller tillsatt fett. Perfekt godis eller ät dem som energibars när du är sugen på något gott. Jag smakade dessa på ett hotell och ingredienserna stod nedskriva på en skylt (men inte mängden). Jag gick hem och testade att baka dem själv och de blev precis lika goda!
Saffranskrans fylld med härliga mandelmassfyllning
HEMBAKAD SAFFRANSKRANS som oerhört saftig och god. Den krämiga fyllningen av mandelmassa, smör och kardemumma är makalöst god!
Saffranskrans
ca 16 bitar
½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker 2 ½ dl mjölk, fingervarm 25 g jäst 1 nypa salt ½ dl strösocker 1 ägg 50 g smör, rumsvarmt 7–9 dl vetemjöl
Fyllning 150 g mandelmassa 50 g smör, kylskåpskallt ½–1 tsk stötta kardemummakärnor ca ¾ dl strösocker
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.
3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.
4. Lägg en degrundel i bottnen på formen, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.3. Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.4. Lägg en degrundel i bottnen på en rund form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.5. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.6. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.
JULGODIS SAFFRANSBULLAR SAFFRANSKAKOR PEPPARKAKOR JULDESSERTER MJUKA KAKOR PAJ CHEESECAKE JULBRÖD JA, ALLA JULIGA RECEPT MAN BEHÖVER I JUL! Lindas julbak är en komplett julbakbok med mina favorijultrecept. Alla recept väl beprövade och har steg-för-stegbilder som visar hur man gör. Boken innehåller alla klassiska julrecept man vill ha till jul, men även nya moderna recept som är underbart goda och populära!
Det går lika bra att grädda kakan i en vanlig rund springform, ca 23 cm i diameter.
SAFFRANSKAKA MED MANDELMASSGÖMMA En ljuvligt god julig saffranskaka med mandelmassgömmor i. Den är makalöst god, denna saffranskaka! Ät den som den är eller servera med en klick vispgrädde eller glass om du vill servera den som en lyxigare dessert. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Saffranskaka med mandelmassgömma
Ca 10 bitar
2 ägg 2 dl strösocker 1/2 gram (1 paket) saffran 2 tsk bakpulver 2 dl filmjölk (eller 1 ½ dl mjölk) 50 g smör, rumsvarmt 3 ½ dl vetemjöl
Fyllning 100 g riven mandelmassa 50 g smör, kylskåpskallt 1/2 tsk kardemumma eller kanel 2 tsk mandelspån eller pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en gjutjärnsstekpanna eller en vanlig springform, ca 23 cm i diameter.
2. Vispa ägg, strösocker och saffran pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, filmjölk, smör och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.
3. Fyllning: Riv mandelmassan och smöret grovt. Lägg ut mandelmassan på en tallrik och strö över det rivna smöret. Pudra över kardemumma eller kanel.
4. Häll smeten i stekpannan eller formen.
5. Fördela smör- och mandelmassblandingen i 11 lika stora höga och lägg ut dem på smeten.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 32–34 min. Testa med en provsticka om kakan är klar. Servera gärna kakan med vispgrädde eller glass. Eller ät kakan som den är, det är också ljuvligt gott!
Currykassler i ugn är en mycket lättlagad maträtt som hela familjen uppskattar mycket. Den är mättande och passar perfekt till både potatis, pasta och ris. Och gärna en fräsch sallad.
Tips! Det går bra att använda en mager crème fraische eller grädde, men då behöver man vispa ner 2 –3 msk vetemjöl i den kalla såsen så att den reder sig (tjocknar lite).
1. Sätt ugnen på 220 grader. Skiva kasslern i tunna skivor. Lägg ut dem på en ugnsplåt enligt bilden nedan. Lägg cocktailtomater i mitten.
2. Vispa ihop alla ingredienserna till såsen i en bunke eller kastrull.
3. Häll såsen över kasslern.
4. Grädda allt i ugnen i ca 25 min. Strö gärna över lite färsk persilja före servering. Koka ris eller bulgur under tiden kasslern gräddas. Servera gärna med en fräsch sallad.