LAX I UGN Lax i ugn med potatismos är en riktig favoriträtt i min familj! Fantastiskt gott och mycket lätt att tillaga. Lax i ugn går fort att tillaga och sköter sig själv i ugnen.
4 laxfiléer salt svartpeppar 4 portioner potatismos
Garnering dill
Sås 2 dl creme fraische eller vispgrädde (valfri fetthalt) 1 dl mjölk 1/2 fiskbuljongtärning 1–2 msk pressad citron (eller pepparrot eller sötsur sås) 1 msk hackad dill salt efter smak
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader (eller 150 grader för lite längre gräddningstid). Lägg laxen med några centimeters mellanrum i en rymlig ugnsform. Strö över salt och lite svartpeppar. Gör potatismos.
2. Sås: Häll alla ingredienserna i en kastrull. Sätt på värmen och blanda ihop allt tills det börjar puttra. Stäng av värmen.
3. Spritsa potatismos utmed kanterna i formen.
4. Häll såsen över laxen. Grädda allt längst ner i ugnen i ca 20 min eller tills laxen är tillagad rakt igenom, men inte för länge så laxen blir torr. En lägre ugnsvärme ger en ännu saftigare lax, men lite längre gräddningstid.
Lax i ugn med en god sås är ljuvligt gott. Hela min familj älskar lax i ugn och det är en mycket lättlagad rätt. Jag gör ofta såsen enligt basreceptet nedan, men ibland smaksätter jag såsen med någon av ingredienserna i tipsrutan nedan. Servera med kokt potatis, ris, bulgur eller couscous.
Tips på smaksättning av såsen! Tillsätt någon av dessa ingredienser (eller använd bara basreceptet ovan):
• 1 msk pressad citronsaft
• 1 tsk dijonsenap
• 1–2 msk sötsur sås
• lite riven pepparrot
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxfiléera i en ugnsform. Krydda dem med salt och svartpeppar efter egen smak.
2. Sås: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm upp på spisen och rör om under upprörning. Stäng av värmen när såsen börjar puttra.
3. Häll såsen över laxen. Garnera med färsk dill.
4. Grädda laxen längst ner i ugnen i ca 25 min eller tills laxen är tillagad rakt igenom, men inte för länge för då blir laxen torr. Servera med kokt potatis, ris, bulgur eller couscous.
Falukorv i ugn. Hela måltiden tillagas i ugnen och sköter sig själv – under tiden kan man kan göra något annat. Falukorv i ugn är en vardagsklassiker som hela familjen älskar. Ketchup och senap i korven kan uteslutas om man inte gillar det. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
8–10 potatisar rapsolja salt 1 falukorvsring 1 msk ketchup 1 msk senap 20–25 ostskivor 2 tomater salt peppar ev. oregano
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisarna i klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt (lämna 1/3 av plåten tom, utan potatis). Ringla över olja och strö över salt. Grädda i ugnen i ca 20 min. (Under tiden ska du förbereda falukorven enligt punkt 2, 3 och 4).
2. Skär falukorven i skivor, utan att skära rakt igenom (lämna ca 2 cm i botten).
3. Bred lite ketchup och senap i varje skåra med en kniv.
4. Stick ner en ostskiva i varje skåra.
5. Dela tomaterna på mitten.
5. Ta ut ugnsplåten. Lägg falukorven på plåten, rör även om i potatisen. Lägg även tomathalvorna på plåten. Krydda dem med salt, peppar och oregano.
7. Grädda hela plåten mitt i ugnen i ca 20 min, tills både potatis och korv är genomstekt.
Hasselbackspotatis är en festlig, ljuvligt god klassiker som passar till det mesta, både vardag och fest. Rätten består av hela potatisar som är skivade i tunna skivor på ovansidan, men sitter ihop på undersidan. Hasselbackpotatisen är kryddad med salt och ströbröd.
Tips! Blanda ner en pressad vitlöksklyfta i det smälta smöret. Det är också gott att salta potatisen med flingsalt. Krydda gärna med potatisarna med färska örter, t ex timjan, basilika eller oregano innan gräddning.
15 potatisar (eller valritt antal) 2 msk smör, smältsalt (kan bytas ut mot valfri olja) 2 msk ströbröd
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär tunna snitt halvvägs ner i potatisen med ca 5 mm mellanrum. Skär inte får långt ner för då delar du potatisen.
2. Pensla riklig mängd smält smör på alla potatisar. Salta varje potatis.
3. Strö ströbröd över alla potatisar.
4. Grädda potatisarna ca 45 min längst ner i ugnen. Gräddningstiden varierar såklart beroende på hur stora/små potatisarna är. Ytan/de skurna snitten i potatisarna ska dela sig, få en lätt gyllene färg och innanmätet ska vara mjukt när potatisen är klar.