Grahamsfrallor

Himmelskt goda grahamsfrallor. Finns det något godare än nybakade grahamsfrallor?! Näe, det är ljuvligt. Och dessa härliga bröd innehåller väldigt mycket fibrer, vilket alltid är bra. Ett perfekt frukostbröd!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Grahamsfrallor

20 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
4 dl grahamsmjöl
10–11 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt, salt, rapsolja och grahamsmjöl. Blanda ordentligt. Rör sist ner vetemjöl, lite i taget mot slutet. Knåda degen i några minuter. Degen ska vara lätt kladdig.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. 

4. Dela degen i 20 bitar och rulla runda bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 

5. Pensla bröden med uppvispat ägg eller vatten. Strö över valfria frön.

6. Låt frallorna jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna på plåten.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Ugnsbakad falukorv med potatismos

Ugnsbakad falukorv med potatismos – en supergod, mycket lättlagad vardagsmiddag som familjen älskar! Och det är så enkelt att tillaga direkt i ugnen.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Ugnsbakad falukorv med potatismos

4–6 personer

1 falukorvsring, ca 800 g
2 msk ketchup
2 msk senap
ca 20 ostskivor

6 portioner potatismos
några cocktailtomater
ev. grillkrydda

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg korven i en rund ugnsform. Skär snitt i falukorven med ca 2 cm mellanrum (skär ej rakt igenom, lämna ca 2 cm).

2. Bred ketchup och senap i varje skåra i korven. Stick ner en ostskiva i varje skåra.

3. Spritsa eller klicka potatismos runt korven och i mitten.  Lägg några cocktailtomater i mitten.

4. Grädda allt i formen i nedre del en av ugnen i ca 25 minuter.

Tips! Smaksätt gärna moset med t ex grillkrydda, färskriven pepparrot eller färska örter.

Chili sin carne

Chili sin carne – en lättlagad, supergod vegorätt som är så himla god! Servera med ris eller bulgur och en fräsch sallad.

Chili sin carne

6 portioner

2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
3 msk tomatpuré
1–2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
3/4 tsk salt
1 msk soja
400 g vegofärs
1 burk krossade tomater (à 400 g)
1 tetra vita bönor i tomatsås (à 380 g)
1 tetra kidneybönor (à 380 g)

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och hacka lökarna samt skala och pressa vitlöken. Bryn allt i lite olja i en stekpanna. Ta upp allt ur stekpannan och lägg på en tallrik.

2. Bryn färsen i stekpannan. Tillsätt tomatpuré, kryddorna, soja, och krossade tomater. Låt allt puttra på svag värme i ca 10 min. Tillsätt sist bönorna och låt allt puttra tills bönorna blivit varma. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs.

Till servering: Servera gärna maten med bulgur och en fräsch sallad.

UGNSOMELETT

Lättlagad, läcker och god ugnsomelett.

UGNSOMELETT Omelett är SÅ gott, nyttigt och lätt att tillaga, speciellt när den gräddas i ugnen. Rör först ihop smeten och sedan sköter sig omeletten själv i ugnen. En perfekt lunch, lättare middag eller servera den på en buffé.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Ugnsomelett

2–3 portioner

6 ägg
4 dl mjölk
salt
peppar

Förslag på fyllning
1 dl riven ost
100 g skinka
1 hackad lök
några cocktailtomater

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp äggen fluffiga. Tillsätt mjölk, salt och peppar och rör om ordentligt.

2. Häll omeletten i en smord ugnsform, ca 24 x 28 cm. Lägg på önskad fyllning.

3. Grädda omeletten mitt i ugnen i ca 15 min (tiden kan variera pga storlek på form och mängd fyllning). Omeletten ska få en fin färg och stelna lagom.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)


STEKPANNEBRÖD UTAN VETEMJÖL

I annonssamarbete med Fiber HUSK®.

I samarbete med Fiber HUSK® har jag tagit fram ett recept på nyttigt stekpannebröd utan vetemjöl.

– Kan man verkligen baka stekpannebröd utan vetemjöl, har flera vänner frågat mig?
– Ja, det går hur bra som helst när man använder Fiber HUSK® i degen! Fiber HUSK® har egenskaper som håller ihop degen och gör den lättarbetad och enkel att kavla. 

De här bröden är himmelskt goda, har lågt kolhydratinnehåll och degen innehåller havremjöl istället för vetemjöl. På bara några minuter steker du dessa härliga bröd i en vanlig stekpanna. Gott till frukost, mellis eller till en måltid, t ex lunch eller middag.

Ett supernyttigt bröd som passar alla som vill äta hälsosamt, glutenfritt eller lite kolhydrater (t ex diabetiker). Fiber HUSK® är smakfritt och en mycket bra ersättare till gluten när man bakar utan vetemjöl. Baka och njut av dessa goda stekpannebröd! Degen tar bara några minuter att göra, behöver inte jäsa och bröden steks bara någon minut på varje sida.

Stekpannebröd utan vetemjöl

ca 7 st

4 dl havremjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
3 1/2 dl vatten
3 msk rapsolja

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda havremjöl, fiberhusk, bakpulver och salt i en bunke. Rör om ordentligt. 

2. Blanda ner rapsoljan i vattnet och häll det över de torra ingredienserna. Blanda till en deg. Låg degen stå i ca 5 min så blir den fastare i konsistensen. 

3. Strö lite havremjöl på ett bakbord. Lägg degen ovanpå och dela den i ca 7 bitar.

4. Kavla ut degbitarna till rundlar, ca 1 cm tunna. Mjöla både under och lite ovanpå när du kavlar. Kavla sista varvet med en kruskaval eller nagga dem med en gaffel om du inte har någon kruskavel (för att det inte ska bildas luftbubblor under gräddningen. 

5. Stek bröden i en torr stekpanna på medelvärme. Vänd efter ca 1 minut eller tills brödet fått lagom med färg. Lägg dem på ett galler för att svalna. 

Fakta om fiberHUSK
– Neutral smak
– Ersätter gluten vid bakning
– Består av pulveriserat psylliumfröskal
– innehåller 85 % kostfibrer
– Används tillsammans med glutenfritt mjöl
– Binder vätska
– Stabiliserar degen
– Innehåller inga kolhydrater