Otroligt goda stekpannebröd som går snabbt och lätt att göra! Ingen jäsning och ingen ugn behövs utan degen gräddas direkt i en stekpanna.
Stekpannebröd
Ca 10 st
5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk salt 50 g smör, rumsvarmt 2 ½ dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Tillsätt smöret och fördela sönder det med fingertopparna.
Häll i filmjölken och blanda snabbt ihop till en deg.
Dela degen i ca 10 bitar och kavla ut dem till tunna kakor på ett mjölat bord.
Värm upp en stekpanna på medelvärme. Det ska inte vara något smör i pannan. Grädda en brödkaka i taget, någon minut per sida. Vänd brödet när det får bruna fläckar. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sirap, porter och filmjölk och rör ihop allt till en kladdig smet. Blanda ner russinen (kan uteslutas).
Sleva upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
Grädda brödet längst ner i ugnen i 55–60 min. Låt den svalna i formen. Låt brödet kallna helt innan du skär det i skivor.Tips! Baka en ljuvligt god saffransjullimpa – klicka här för recept!
Krispiga chokladpraliner som är ljuvligt goda och mycket lätta att göra! De innehåller choklad, kokos och rostad sötmandel. De blir oerhört krispiga och goda och fullkomligt smälter i munnen!
200 g mörk choklad 1 ½ dl kokos
¾ dl sötmandel, hackad
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka sötmandeln och sprid ut den på en ugnsplåt. Rosta mandeln mitt i ugnen i 7–8 min. Håll koll på den så att den inte bränns.
Smält chokladen över vattenbad.
Rör ner sötmandeln och kokos i chokladen. Blanda.
Klicka ut chokladen i knäckformar. Ställ dem i kylen för att stelna. Förvara pralinerna i kylen.Tips! Gör supergod 5-minutersfudge! Recept – klicka här!
Ljuvligt goda kokosprickar – och ett mycket enkelt godis som både barn och vuxna kan göra! Dessa godingar tar slut i ett nafs och fullkomligt smälter i munnen!
I samarbete med Dr. Oetker har jag gjort julens absolut godaste jultårta – en julig prinsesstårta med pepparkaksbotten & lingongrädde! Bottnen består av en mjuk pepparkaksbotten som är fylld med lingonsylt, vaniljkräm och fluffig vispgrädde. Allt är täckt med Dr. Oetkers härliga Sugar fondant. En magiskt god kombination.
Bjud på tårtan under julens alla högtidsdagar, t ex advent, julafton eller baka och ta med tårtan till kollegorna på jobbet. Den kommer göra succé!
Dr. Oetkers Sugar Fondant är otroligt lätt att forma och kavla. Konsistensen är helt perfekt; mjuk, enkel att göra figurer av och den går att kavla ut väldigt tunn utan att den går sönder.
Recept:
Julig prinsesstårta med pepparkaksbotten & lingongrädde
Botten 2 ägg 1 ½ dl strösocker 1 ½ dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 3 msk mjölk 1 msk pepparkakskrydda
Vaniljkräm ½ påse Dr. Oetker vaniljkräm
Fyllning 1–2 dl dl lingonsylt 3 dl vispgrädde
Garnering vit, rosa och grön Dr Oetker sockerpasta juliga dekorationer på tårtan gjorda i Dr. Oekter sockerpasta florsocker
GÖR SÅ HÄR:
1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och pepparkakskrydda. Blanda ihop allt till en slät smet. Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm.
2. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 20 min. Låt bottnen kallna.
3. Vaniljkräm: Blanda ihop 1/2 påse Dr. Oetker vaniljkräm med 3 dl mjölk. Vispa med elvisp i 3 minuter. Låt den stå i kylen i ca 10 min.
4. Montering: Dela bottnen i två delar, till två tårtbottnar. Lägg den ena på ett tårtfat. Bred ut ett lager lingonsylt och ovanpå ett lager vaniljkräm på bottnen.
5. Lägg på den andra bottnen ovanpå och bred ut ett tunt lager lingonsylt och resten av vaniljkrämen ovanpå.
6. Vispa grädden fluffig. Bred ut grädden ovanpå vaniljkrämen, som en kulle.
7. Kavla ut den vita sockerpastan tunt på ett bord rikligt pudrat med florsocker. Täck tårtan med sockerpastan, lägg den försiktigt över grädden och ner på kanterna. Skär av kanterna nedtill med en vass kniv.
8. Dekorera tårtan med juliga figurer gjorda i sockerpasta (se bilderna). Skär tårtan i bitar med en vass kniv.