Ljuvligt goda kokosprickar – och ett mycket enkelt godis som både barn och vuxna kan göra! Dessa godingar tar slut i ett nafs och fullkomligt smälter i munnen!
I samarbete med Dr. Oetker har jag gjort julens absolut godaste jultårta – en julig prinsesstårta med pepparkaksbotten & lingongrädde! Bottnen består av en mjuk pepparkaksbotten som är fylld med lingonsylt, vaniljkräm och fluffig vispgrädde. Allt är täckt med Dr. Oetkers härliga Sugar fondant. En magiskt god kombination.
Bjud på tårtan under julens alla högtidsdagar, t ex advent, julafton eller baka och ta med tårtan till kollegorna på jobbet. Den kommer göra succé!
Dr. Oetkers Sugar Fondant är otroligt lätt att forma och kavla. Konsistensen är helt perfekt; mjuk, enkel att göra figurer av och den går att kavla ut väldigt tunn utan att den går sönder.
Recept:
Julig prinsesstårta med pepparkaksbotten & lingongrädde
Botten 2 ägg 1 ½ dl strösocker 1 ½ dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 3 msk mjölk 1 msk pepparkakskrydda
Vaniljkräm ½ påse Dr. Oetker vaniljkräm
Fyllning 1–2 dl dl lingonsylt 3 dl vispgrädde
Garnering vit, rosa och grön Dr Oetker sockerpasta juliga dekorationer på tårtan gjorda i Dr. Oekter sockerpasta florsocker
GÖR SÅ HÄR:
1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och pepparkakskrydda. Blanda ihop allt till en slät smet. Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm.
2. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 20 min. Låt bottnen kallna.
3. Vaniljkräm: Blanda ihop 1/2 påse Dr. Oetker vaniljkräm med 3 dl mjölk. Vispa med elvisp i 3 minuter. Låt den stå i kylen i ca 10 min.
4. Montering: Dela bottnen i två delar, till två tårtbottnar. Lägg den ena på ett tårtfat. Bred ut ett lager lingonsylt och ovanpå ett lager vaniljkräm på bottnen.
5. Lägg på den andra bottnen ovanpå och bred ut ett tunt lager lingonsylt och resten av vaniljkrämen ovanpå.
6. Vispa grädden fluffig. Bred ut grädden ovanpå vaniljkrämen, som en kulle.
7. Kavla ut den vita sockerpastan tunt på ett bord rikligt pudrat med florsocker. Täck tårtan med sockerpastan, lägg den försiktigt över grädden och ner på kanterna. Skär av kanterna nedtill med en vass kniv.
8. Dekorera tårtan med juliga figurer gjorda i sockerpasta (se bilderna). Skär tårtan i bitar med en vass kniv.
Supersaftig, mjuk pepparkaka med härliga julkryddor i smeten! Tips! Gör din egen pepparkakskrydda: 2 tsk kanel, 1 tsk ingefära, ½ tsk kardemumma, 1 tsk kryddnejlika
125 g smör 1 ½ msk färdig pepparkakskrydda 1 tsk kanel 2 ägg 2 ½ dl strösocker 2 dl filmjölk 3 ½ dl vetemjöl 1 tsk bikarbonat
Garnering ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner pepparkakskryddan och 1 tsk kanel (eller en blandning av kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika enligt ovan).
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt filmjölk, smörblandningen och vetemjöl blandat med bikarbonat. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform eller sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–38 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik. Pudra gärna florsocker över kakan före servering.
Snabba saffransfrallor med bakpulver, som inte behöver jäsa. Lättbakade och supergoda frallor med saffran i degen! Jag älskar dessa bröd och blev glad när mina barn även blev positivt överraskade och gav dem högsta betyg! Ett perfekt bröd att snabbt slänga ihop till frukost under julmånaderna.
1 pkt saffran + 1 msk vatten
1 msk bakpulver
¾ tsk salt
7 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
3 dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Lös upp saffranet i en liten skål med 1 msk vatten.
2. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smör, saffran och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
3. Dela degen i ca 10 bitar.
4. Forma runda bullar av degbitarna med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Strö över lite vetemjöl.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.
50 g smör 3 dl strösocker 3 dl vispgrädde 1 ½ dl ljus sirap 2 msk kakao
Garnering 200 g mörk choklad eller mjölkchoklad
GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap och kakao. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 126 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt.
2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 15 x 23 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.
3. Smält chokladen och bred ut ett lager ovanpå kolan. Låt den stelna i kylen.
4. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i kylen.