Guacamole

IMG_2652 IMG_2653

 

GUACAMOLE Krämig avocadoröra med och vitlök. Ät den till tacos, fajitas, en köttbit eller kyckling. Den kan ätas istället för för sås eller blanda den i en sallad, det är supergott! Guacamole passar till det mesta. Jag älskar Guacamole!

Tips! Gör egen tzatziki – klicka här för ett ljuvligt gott recept!

Guacamole

2–3 avokado
1 liten tomat
1 vitlöksklyfta
salt
ev. lite pressad citron

GÖR SÅ HÄR

1. Gröp ur avokadon.

2. Skär tomaten, vitlöken och löken i mindre bitar.

3. Kör alla ingredienser i en hushållsmaskin med knivar eller mixa med en handmixer. Citronen gör att avokadon håller sig grön. Om man ska äta guacamolen direkt kan man utesluta citronen.

Tips! Baka lätt saltat fröknäcke och doppa i guacamolen, supergott! Klicka här för recept!

guacamole1

Stora vitlöksbröd

IMG_2127 IMG_2133 IMG_2129

 

Gigantiskt stora vitlöksbröd gjorda av en fransklimpa som är delad på mitten. Ett busenkelt, makalöst gott vitlöksbröd som räcker till många. Servera till helgmiddagen!

Tips! Baka superläckra vitlöksbröd i muffinsform – klicka här för recept!

Stora vitlöksbröd

1 färdigköpt fransklimpa (eller baka själv)

Garnering
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
½ tsk torkad oregano (eller persilja/basilika)
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Dela franskalimpan i två delar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

2. Pressa vitlöksklyftorna och blanda med olja och oregano.

3. Pensla bröden med oljeblandningen.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i några minuter tills bröden får lite färg.

stora vitlöksbröd

Makaronipudding

IMG_2563 IMG_2568

 

Makaronipudding – en riktig vardagsklassiker som är mättande, lättgjord och en favorit hos både barn och vuxna. Falukorven kan bytas ut mot rimmat sidfläsk, kassler, bacon eller prinskorv.

Tips! Tillaga en supergod pasta- och bacongratäng – klicka här för recept!

Makaronipudding

ca 2 liter kokade makaroner
1 falukorvsring
1 gul lök

Äggstanning
4 ägg
6 dl mjölk
1 krm salt
en nypa svartpeppar
(ev. 2 dl riven ost)

GÖR SÅ HÄR

1. Koka pastan enligt förpackningen. 

2. Skär falukorven i småbitar. Stek dem lätt i en stekpanna med smör.

3. Skär löken i små bitar. Fräs dem i en stekpanna med smör.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Häll pastan i en ugnsfast form. Blanda dem med falukorvsbitarna.

5. Äggstanning: Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt mjölken och vispa ihop allt med lite salt och svartpeppar. Det är gott att blanda ner riven ost i äggstanningen, men inget måste, det är frivilligt.

6. Häll äggstanningen över makaronerna.

7. Grädda makaronipuddingen längst ner i ugnen i 20–25 min eller tills den stelnat. Servera gärna med en fräsch sallad.

Tips! Servera en otroligt god krämig avokadosallad till makaronipuddingen – klicka här för recept!

Makaronipudding1 IMG_2565

Ugnsrostad potatis, morot och lök

IMG_2642 IMG_2645

 

Ugnsrostad potatis, morot och lök är ett ljuvligt gott tillbehör till t ex kyckling, kött, vegobiffar m m. Grönsakerna kan varieras efter egen smak.

Tips! Servera rätten med hemgjord guacamole – klicka här för recept!

Ugnsrostad potatis, morot och lök

ca 10 potatisar
ca 3 morötter
ca 2 röda lökar

Garnering
2 vitlöksklyftor
2 msk valfri olja
salt
ev. färska kryddor

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 230 grader. Skär potatis och alla grönsaker i ungefär lika stora klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt.
  2. Pressa vitlöksklyftorna och blanda dem med oljan.
  3. Ringla oljan över potatis och grönsaker på plåten.
  4. Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda i ca 45 min eller tills de fått lagom färg.

rostadpotatis1

Morotslimpa

IMG_2686 IMG_2683 IMG_2688

MOROTSLIMPA Saftig, rustik, ljuvligt god, mjuk limpa med rivna morötter i degen som gör brödet extra näringsrikt och gott. Skiva gärna upp limpan och frys in skivorna. Då är det enkelt att ta fram önskat antal skivor när man är hungrig.

Tips! Baka ljuvligt goda morotsfrallor – klicka här för recept!

Reklam för Lindas avlånga ugnsform
BAKTIPS!
Baka gärna kakan i min avlånga ugnsform som jag tagit fram till bakning! Den har högra, raka kanter och gjord i aluminium vilket gör att gräddningen blir jämn och perfekt! Klicka här för att beställa ugnsformen!

Morotslimpa

2 st (halvera degen om du vill baka en limpa)

50 g jäst
8 dl vatten
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 stor morot
8 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl

Garnering
valfria frön

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

2. Skala och riv moroten fint.

3. Tillsätt rapsolja, salt, morot, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda till en lätt kladdig, men smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 40 min.

4. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor, lika långa som limpformarna. Lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper.

5. Pensla limporna med vatten och strö över frön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Ställ in limporna på ett galler, längst ner i ugnen. Sänk värmen till 200 grader när du sätter i bröden. Grädda i ca 45 min. Ta ut dem ur formen och låt dem svalna på ett galler.

morotslimpa1