Äppelkaka med smultäcke

Skarmavbild 2018 08 16 kl 12 57 46

Tips! Baka en mycket enkel äppelkaka som är galet god – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Tips! Du kan blanda ner ½ dl hackad sötmandel eller hasselnötter i smuldegen i den lilla bunken. Det är knaprigt och gott!

En mycket lättbakad äppelkaka med en saftig botten och ett smuligt täcke. Både botten och täcket ovanpå görs av samma deg vilket är mycket smidigt och enkelt.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

Tips! Gör en drömgod hemgjord vaniljvisp – recept klicka här!

Äppelkaka med smultäcke

Ca 12 bitar

3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör, smält
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl mjölk
(½ dl hackad sötmandel eller hasselnötter) frivilligt i den lilla bunken

Fyllning
3 normalstora äpplen
1 tsk malen kanel
1/2 tsk kardemummakärnor, mortlade (kan uteslutas)
½ msk strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.

2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en mindre skål (detta ska strös över kakan).

3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och mjölk i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.

4. Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.

5. Skala och riv äpplena. Lägg de rivna äpplena på smeten i formen. Pudra över kanel och ev. kardemumma.

6. Strö över smuldegen från den lilla bunken.

8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–43 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i bitar med en kniv. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde eller ät den i bitar som den är. Tips! Gör en drömgod hemgjord vaniljvisp – recept klicka här!

Tips! Baka snabba äppelmosbullar – klicka här för recept!

Appelkakamedsmultacke

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

Äppelkaka

äppelkaka

Tips! Baka en stor, härlig äppelkaka i långpanna – klicka här för recept!

Drömgod äppelkaka. Saftig, mjuk och lätt att baka! Ett superbra recept på äppelkaka som funkar i alla lägen! Servera gärna med hemgjord vaniljvisp eller vaniljsås så har du en lyxig dessert, men den går även att äta som den är till fikat.

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen – klicka här!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Äppelkaka

12 bitar

2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver

2 ½ dl vetemjöl
150 g smör, smält

Garnering
2 äpplen
kanel

1–2 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner det ihop med smöret och rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

3. Skala och skiva äpplena i tunna skivor.

4. Lägg äppelskivorna i ett runt mönster ovanpå smeten (se min bild nedan).

5. Pudra över kanel och strösocker (och gärna några hackade hasselnötter eller sötmandlar om du vill ha den lite crunchig).

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 35 min. Servera gärna med hemgjord vaniljvisp eller vaniljsås.

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen – klicka här!

Kall fisksås

kall fisksås

 

Kall fisksås – den är ljuvligt god, mycket lätt att tillaga. På bara några minuter har du en superläcker sås som passar till all sorts fisk. Och även barnen älskar denna enkla sås.

Tips! Gör supergod panerad fisk till såsen – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Kall fisksås

3 dl gräddfil
1–2 klyftor vitlök (eller 1 dl bostongurka)
2-3 msk dill, hackad
salt och svartpeppar
ev.  msk pressad citron

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda ihop alla ingredienser till en sås. Smaksätt med önskad mängd kryddor.
  2. Tips! Byt ut vitlöken till 1 dl bostongurka.
    TIPS!
     Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Ugnsbakad blomkål

ugnsbakad blomkål

Det främre blomkålshuvudet är penslat med olja, vitlök och svartpeppar och det bakre med vitlök, olja och curry. Såååå goda båda två!

Tips! Baka veganska snabbfrallor på 15 min – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Den ugnsbakade blomkålen blir verkligen underbar i konsistensen, mjuk, saftig och den fullkomligt smälter i munnen. En ny favorit som kommer göras ofta hemma hos mig! Sååå bra och enkelt recept! Det tar lång tid i ugnen, men då får man passa på att göra något annat undertiden. Tips! Gör två-tre stycken samtidigt, de håller ett par dagar i kylskåpet.

Ugnsbakad blomkål

1 blomkålshuvud
½ dl rapsolja eller olivolja
salt

Smaktips
curry
vitlök
färska kryddor, t ex basilika, timjan, oregano
svartpeppar

Tips! Tillaga stekt avokado med vitlök och flingsalt – klicka här för recept! Det är galet gott!

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Blanda oljan med önskad smaksättare, t ex pressad vitlök, curry eller färska kryddor. 

3. Lägg blomkålshuvudet i en ugnsform. Pensla hela blomkålshuvudet med oljan. Strö över lite grovmalen svartpeppar.

4. Baka blomkålshuvudet längst ner i ugnen i ca 80 min (lägg till ca 20 min om blomskålshuvudet är stort).

Tips! Baka veganska snabbfrallor på 15 min – klicka här för recept!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Grötfrallor i långpanna

Grotfrallorilangpanna2 Grotfrallorilangpanna3 Grotfrallorilangpanna4

Tips! Baka filmjölkslimpa på 5 minuter + gräddning – klicka här för recept!

Oerhört saftiga, goda grötfrallor som är mycket lätta att baka. Degen trycks ut direkt på plåten och de blir mycket saftiga både av gröten i degen och att den gräddas ihop på en plåt.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Grötfrallor i långpanna

2 plåtar

Gröt
3 dl havregryn
5 dl vatten
1 krm salt

Deg
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
13–14 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Koka ihop havregryn, vatten och salt till en gröt i en kastrull. 

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt gröten, salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i två delar. Platt ut dem på var sin plåt täckt med bakplåtspapper (vänta med den ena degen i ca 20 min så den inte blir överjäst eftersom den gräddas sist) med mjölade händer. 

4. Skär degen i rutor (4 x 3 eller 4 x 6 beroende på önskad storlek) med en degskrapa eller kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

5. Grädda bröden (en plåt i taget) längst ner i ugnen i 16–18 min. Låt bröden svalna på plåten.

Tips! Baka nyttig havregrynslimpa utan mjöl, superenkel och ljuvligt god – klicka här för recept!

Grotfrallorilangpanna1

Tips! Baka filmjölkslimpa på 5 minuter + gräddning – klicka här för recept!