Fyllning 150 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl florsocker 1 msk vaniljsocker
Deg
½ g saffran (1 påse) 50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 3 ägg 225 g smör, rumsvarmt 13–14 dl vetemjöl
Dekorering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och saffran. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).
4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
Otroligt goda stekpannebröd som går snabbt och lätt att göra! Ingen jäsning och ingen ugn behövs utan degen gräddas direkt i en stekpanna.
Stekpannebröd
Ca 10 st
5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk salt 50 g smör, rumsvarmt 2 ½ dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Tillsätt smöret och fördela sönder det med fingertopparna.
Häll i filmjölken och blanda snabbt ihop till en deg.
Dela degen i ca 10 bitar och kavla ut dem till tunna kakor på ett mjölat bord.
Värm upp en stekpanna på medelvärme. Det ska inte vara något smör i pannan. Grädda en brödkaka i taget, någon minut per sida. Vänd brödet när det får bruna fläckar. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.
10 dl filmjölk 2 dl mörk sirap
50 g smör, smält 2 tsk malda brödkryddor 1 ½ tsk salt 1 msk bikarbonat 16 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt de torra ingredienserna i filmjölksblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.
3. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt den svalna i formen. Limpan håller sig färska och god ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in! Tips! Här finns mer bra, goda julrecept – klicka här!
1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt mjölblandningen i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.3. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt dem svalna i formarna. Limporna håller sig färska och goda ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!
Tips! Här finns mer bra, goda julrecept – klicka här!
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sirap, porter och filmjölk och rör ihop allt till en kladdig smet. Blanda ner russinen (kan uteslutas).
Sleva upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
Grädda brödet längst ner i ugnen i 55–60 min. Låt den svalna i formen. Låt brödet kallna helt innan du skär det i skivor.Tips! Baka en ljuvligt god saffransjullimpa – klicka här för recept!
Krispiga chokladpraliner som är ljuvligt goda och mycket lätta att göra! De innehåller choklad, kokos och rostad sötmandel. De blir oerhört krispiga och goda och fullkomligt smälter i munnen!
200 g mörk choklad 1 ½ dl kokos
¾ dl sötmandel, hackad
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka sötmandeln och sprid ut den på en ugnsplåt. Rosta mandeln mitt i ugnen i 7–8 min. Håll koll på den så att den inte bränns.
Smält chokladen över vattenbad.
Rör ner sötmandeln och kokos i chokladen. Blanda.
Klicka ut chokladen i knäckformar. Ställ dem i kylen för att stelna. Förvara pralinerna i kylen.Tips! Gör supergod 5-minutersfudge! Recept – klicka här!
Ljuvligt goda kokosprickar – och ett mycket enkelt godis som både barn och vuxna kan göra! Dessa godingar tar slut i ett nafs och fullkomligt smälter i munnen!