Pasta- och köttfärssåsgratäng

Img 2524 Img 2530

 

ENKEL, SUPERGOD VARDAGSMAT En supergod Pasta- och köttfärssåsgratäng som hela familjen älskar. Perfekt att göra om du har köttfärsåsrester kvar sedan gårdagen!

Middagstips! Gör en ljuvligt god curryköttfärssås till middag – klicka här för recept!

Pasta- och köttfärssåsgratäng

1 ½ liter kokt pasta
1 liter köttfärssås
2 dl ost, riven

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Häll pastan i en ugnsform. 

2. Blanda ner köttfärssåsen med pastan i formen.

3. Blanda 1 dl av den rivna osten med pastan och köttfärssåsen.

4. Strö 1 dl riven ost över pastan.

5. Grädda gratängen i 13–15 min mitt i ugnen, tills den är genomvarm och osten börjar bubbla.

Kottfarsas och pastagratang1

Mjuka frallor

Skarmavbild 2018 09 18 kl 17 34 24

 

Mjuka, härliga frallor som passar perfekt till frukost! Det går bra att frysa in bröden!

Tips! Baka tekakor på klassiskt vis – klicka här för recept!

Mjuka frallor

Ca 20 st

50 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
½ dl rapsolja
8 dl vetemjöl
8–10 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den en stund.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

3. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till avlånga frallor.

4. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper, ca 9 st på varje plåt. Tryck till dem så de blir lite plattare med mjölade händer. Nagga dem med en gaffel.

5. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i 20–30 min (tills de växt lite och ser jästa ut).

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.

Ragsiktsfrallor2

Baconlindad potatis

Img 2609 Img 2613

 

Baconlindad potatis är så gott, så gott, så gott! Och mycket enkelt att göra! Den salta smaken från bacon gör potatisen extra läcker och god. Denna potatis passar till det mesta, kyckling, kött, grönsaker och sallad.

Tips! Gör hemgjord guacamole till potatisen – klicka här för recept!

Baconlindad potatis

Ca 16 st

16 potatisar 
salt
16 skivor bacon

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 230 grader. Skala potatisen och strö över lite salt.
  2. Linda en baconskiva runt varje potatis. Lägg dem i en ugnsform.
  3. Ställ in formen längst ner i ugnen och kör potatisen i ca 45 min, eller tills den är genommjuk.
    Tips! Servera hemgjord tzatziki till potatisen, det är ljuvligt gott – klicka här för recept!

 

Baconlindadpotatis1

Veganpannkakor

Veganpannkakor

 

Tips! Baka veganska snabbfrallor som är supergoda! Klicka här för recept!

Veganpannkakor

4 dl vetemjöl 
8 dl havredryck (eller sojamjölk)
en nypa salt
2 msk mjölkfritt margarin eller rapsolja

GÖR SÅ HÄR
1. Vispa ihop alla ingredienserna till en smet. Låt den stå i 10 minuter.

2. Värm upp en stekpanna. Lätt i en klick mjölkfritt margarin som får smälta i hela pannan. Häll ett tunt lager smet i pannan. Låt den stelna. Vänd på pannkakan med en stekspade. Stek andra sidan tills den får fin färg. Ta upp pannkakan när den är klar. Reglera värmen hela tiden så de inte bränns. De ska få en fin gyllenbrun färg.

3. Tillsätt en liten klick margarin i stekpannan. Stek nästa pannkaka. Fortsätt likadant tills smeten är slut.

Tips! Tillaga supergoda veganburgare – klicka här för recept!

Pain Riche

pain riche

 

Pain Riche bakas av vitt mjöl och bakades i Frankrike rean i slutet av 1800-talet. Det finns uppgifter om att det bakades i Sverige på 1930-talet, men under andra världskriget blev det brist på vetemjöl och brödet bakades sedan inte på många år. Men ett antal år senare återupptogs bakande av brödet med det luftiga, mjuka innanmätet och knapriga skorpan. Vad jag vet är Pain Riche och Baguette samma sorts bröd…

Pain Riche 

4 st

50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
13–14 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

3. Dela degen i fyra delar. Rulla ut dem till avlånga bröd, ca 35 cm långa, på ett mjölat bakbord. Lägg brödlängderna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl.

4. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv.

5. Låt bröden jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 14–16 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan.

Pain riche