Tekaksfrallor

Skarmavbild 2018 09 18 kl 17 16 40

 

Oerhört saftiga, fluffiga och goda frallor! Degen är nästan densamma som tekakor, men bröden är något tjockare vilket gör att de får ännu mer gott innanmäte än vanliga tekakor! Det är underbart att sätta tänderna i dessa mjuka bröd! Mjölken i degen kan bytas ut mot vatten (men det blir en lite annan konsistens på bröden, lika gott, men lite rustikare).

Tips! Baka tekakor på klassiskt vis – klicka här för recept!

Tekaksfrallor

Ca 20 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
2 tsk salt
½ dl rapsolja eller 50 g smör
8 dl vetemjöl
8–10 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den en stund.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

3. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till bollar.

4. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper, ca 9 st på varje plåt. Tryck till dem så de blir ganska platta, ca 1 ½ cm tjocka med mjölade händer. Nagga dem med en gaffel.

5. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i 20–30 min (tills de växt lite och ser jästa ut).

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.

Ragsiktsfrallor1 5ba117d005e58

Tips! Baka snabba tekakor med bakpulver i degen (som inte behöver jäsa) – klicka här för recept!

Grytbröd

Skarmavbild 2018 09 17 kl 08 47 37 Skarmavbild 2018 09 17 kl 08 47 07

 

LÄTTBAKAT GRYTBRÖD Baka bröd i gryta är både enkelt och supergott! Brödet blir oerhört med en mycket smakrik, knaprig skorpa på toppen. Brödet går bra att frysa in.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Grytbröd

1 bröd

Locket på grytan gör att fuktigheten bevaras i brödet och en härlig, knaprig yta bildas under gräddningen.

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
7 dl rågsikt
7–8 dl vetemjöl 

Tips!
Byt ut 2 dl vetemjöl mot grahamsmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet.
Tillsätt 1 dl valfria frön i degen (inget mjöl behöver ersättas)
Tillsätt 2 dl russin eller torkade aprikoser i degen.

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och lös upp jästen i det. Tillsätt salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den lite lätt kladdiga degen i några minuter.

2. Rulla degen i vetemjöl i en mjölad handduk. Låt degen ligga och jäsa i handduken i ca 40 min.

3. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen i ca 10 min.

4. Ta ut grytan ur ugnen och strö rikligt med vetemjöl i bottnen. Lägg försiktig över degen (formad som en boll) i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl i botten fastnar brödet.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare ca 20 min.

Tips! Baka ljuvligt goda stekpannebröd som gräddas direkt i stekpannan – klicka här för recept!

Grytbrod1 5b9f516232863

Tips! Gör nyttiga dadelrutor som smakar chokladboll – klicka här för recept!

Snabba minipizzor

Img 2505 Img 2507

 

Snabba minipizzor – ett perfekt mellanmål, lunch eller liknande som går blixtsnabbt att fixa. Hela familjen älskar dessa enkla, snabba minipizzor och även barnen kan lätt fixa dem själva om de är hungriga.

Tips! Baka snabb bakpulverpizza som inte behöver jäsa. Den är galet god och lätt att göra! Klicka här för recept!

Snabba minipizzor

6 st

6 vetekakor eller polarkakor
1 msk tomatpuré, pizzasås (eller ketchup)
2 dl riven ost
6 skivor skinka
oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ut bröden på en ugnsplåt. Bred på ett tunt, tunt lager tomatpuré på bröden.

2. Lägg på en skiva skinka på varje bröd.

3. Riv osten och strö över den på skinkan. Strö över lite oregano.

4. Grädda pizzorna mitt i ugnen i några minuter tills osten smälter och börjar bubbla lite. Det går ganska snabbt så håll koll på pizzorna i ugnen.

Img 2508Snabbaminipizzor1

Glasstårta

Img 2603 Img 2602

 

En makalöst god, krämig och mycket lättgjort glasstårta som både vuxna och barn älskar! Den passar som dessert efter en god middag eller som tårta på ett födelsedagskalas. Fyllningen kan varieras efter egen smak. Släng i någon form av choklad som du gillar.

Tips! Baka en ljuvligt god Ballerina glasstårta – klicka här för recept!

Glasstårta

7–10 st valfria kakor, t ex Ballerina, cookies (beroende på storlek på kakorna)
5 dl vispgrädde

1 burk sötad, kondenserad mjölk (ej original)

Fyllning
2 msk kakao
100 g smält choklad eller 1 dl smält Nutella (eller både choklad och Nutella och du vill ha en riktig lyxig glasstårta)

Garnering
strösssel

GÖR SÅ HÄR

  1. Smula gönder kakorna och lägg dem i botten i en form som går bra att frysa, minst 2 liter.
  2. Vispa grädden fluffig. Rör ner den kondenserade mjölken. Blanda ordentligt.
  3. Lägg hälften av gräddsmeten ovanpå kaksmulorna.
  4. Blanda ner 2 msk kakao i resten av gräddsmeten.
  5. Bred försiktigt ut chokladgräddsmeten ovanpå den vita.
  6. Ringla smält choklad eller Nutella ovanpå smeten (den får gärna sjunka ner på vissa ställen).
  7. Strö över strössel.
  8. Ställ formen i frysen i några timmar tills den är genomfryst.
    TIPS!
     Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Krämig avokadosallad med tomat och ruccola

Skarmavbild 2018 09 11 kl 08 36 42 Skarmavbild 2018 09 11 kl 08 36 54

 

Tips! Gör stekt avokado med vitlök och flingsalt – klicka här för recept!

En supergod, läcker sallad med krämig avokado, tomat och ruccola som blandas med vinägrettdressing. Självklart kan man tillsätta fler grönsaker i salladen om man vill. Jag tillsätter gärna rödlök. Det är också gott att blanda ner fetaost i salladen.

Krämig avokadosallad med tomat och ruccola

2 avokado
10 cocktailtomater
två nävar ruccola
2 msk vinägrett
ev. ½ hackad rödlök

GÖR SÅ HÄR

  1. Mosa avokado och cocktailtomater med en gaffel. Blanda ner ruccola och vinägrett och blanda.

Tips! Blanda egen vinägrett – klicka här för recept!

Kramig avokadosallad med tomat och ruccola1

Tips! Servera gärna salladen med en supergod Bacon- och pastagratäng! Klicka här för recept!