Jästen som jäser på 1 minut
April, april…
?
?
?
…
.
?
?
?
…
.
Mangocheesecake är magiskt gott! Den bakas enkelt utan ugn och är ett säkert kort som man alltid kan bjuda på som dessert, på alla sorters kalas och middagar. Tips! Grovhacka 100 g vit choklad i fyllningen. Det är supergott med bitar av choklad i tårtan!
Tips! Baka en ljuvligt god citronpaj – klicka här för recept!
Botten
275 g Digestivekex
125 g smör, smält
Fyllning
225 gram mango, fryst eller färsk (tina den frysta)
200 g cream cheese, typ Philadelphia original
1 citron, rivet skal
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde (vispa den)
4 gelatinblad (läggs i kallt vatten)
1/2 dl vatten
Valfritt: 100 g grovhackad vit choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Smula sönder Digestivekexen och blanda dem med det smälta smöret.
2. Klä en springform med bakplåtspapper i botten och runt kanterna.
3. Tryck ut smulorna i botten på formen.
4. Fyllning: Mixa mangon till en puré. Tillsätt cream cheese, citronskal och strösocker och rör om ordentligt.
5. Vispa grädden och rör ner den i fyllningen.
6. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt stå i 5 minuter.
7. Värm 1/2 dl vatten i en liten kastrull (ej samma vatten som gelatinbladen låg i) på spisen och ta bort från plattan precis när det kokar. Ta upp gelatinbladen ur det kalla vattnet och krama ur dem något. Smält ner gelatinbladen i det varma vattnet. Rör om ordentligt.
8. Häll långsamt gelatinblandningen i cream cheesefyllningen i en tunn stråle medan du vispar med en elvisp. (Tillsätt ev. hackad vit choklad).
9. Häll fyllningen i formen, släta till och ställ in i kylskåpet i ett par timmar så den blir fast i konsistensen.
Tips! En anna fantastiskt god dessert är citronpaj – klicka här för recept!
Ananaspaj är fantastiskt gott! Och en dessert men enkelt och hyfsat snabbt slänger ihop. Den frasiga pajskalet och den krämiga fyllningen med ananas är verkligen oemotståndlig, en riktig höjdare! Servera gärna med vaniljvisp, vispgrädde eller vaniljglass!
Gör egen en riktigt läcker, god vaniljvisp till pajen – klicka här för recept!
ANANASPAJ
Pajdeg
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 krm flingsalt (eller en nypa vanligt salt)
175 g smör
Fyllning
1 dl strösocker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 stor burk krossad ananas, ca 700 gram
Garnering
pudra ev. över lite florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl, salt och strösocker till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.
3. Nagga bottnen med en gaffel. Tryck gärna ett mönster på kanterna med en gaffel (inget måste, men det är snyggt).
4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 min.
5. Ta ut pajskalet ur ugnen. Sänk ugnsvärmen till 180 grader när du tar ut formen.
6. Fyllning: Vispa upp strösocker, ägg och vaniljsocker lite lätt fluffigt. Tillsätt därefter vispgrädden och ananasen och rör om.
7. Bred ut fyllningen på pajskalet.
8. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 30 min eller tills fyllningen har stannat och inte är rinnig i mitten.
Servera med en riktigt god vaniljvisp, vaniljglass eller en klick vispgrädde.
HEMBAKADE, KNÅDFRIA FRALLOR SOM BARA JÄSER EN GÅNG. Mycket lättgjorda frallor som bara jäser en gång direkt på plåten. Degen behöver inte ens knådas, ett enklare bröd som bakas med jäst finns knappast. Ett favoritbröd som passar alla som vill baka ett enkelt och ljuvligt gott bröd. Under tiden som bröden jäser på plåten hinner man göra något annat.
Tips! Baka knådfri snabblimpa – klicka här för recept!
Tips! Baka hemgjord formfranska som inte behöver knådas – klicka här för recept!
27 st
50 g jäst
8 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
½ dl rapsolja
18–20 dl vetemjöl
På degen
1 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Rulla degen i vetemjöl.
3. Rulla degen till en lång längd på ett bakbord. Dela degen i 27 lika stora bitar.
4. Krama försiktigt varje degbit i en mjölad hand till en boll. Den behöver inte vara perfekt rund! Den jäser och blir fin under jäsning och gräddning.
5. Lägg frallorna på plåtar med bakplåtspapper, 9 stycken på varje plåt. Låt dem jäsa i ca 45 min under en bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min (en plåt i taget). Låt dem svalna på ett galler. Öppna inte luckan under gräddningen.
Tips! Baka knådfri snabblimpa – klicka här för recept!
Tips! Baka hemgjord formfranska som inte behöver knådas – klicka här för recept!
Tips! Baka knådfri snabblimpa – klicka här för recept!
Tips! Baka hemgjord formfranska som inte behöver knådas – klicka här för recept!
Som klassiska biskvier som man köper på konditori, men stor som en tårta istället. Den går fortare och lättare att baka en klassiska biskvier och räcker till många! Man kan själv välja om man vill ha en liten eller stor bit. Förvara den i kylen där den håller sig i ett par dagar.
Tips! Baka en magiskt god chokladkolakladdtårta – klicka här för recept!
Tips! Baka världens godaste, läckraste Daimkladdkaka – klicka här för recept!
10–12 bitar
Botten
275 g mandelmassa
1 äggvita
Fyllning
100 g mörk choklad
250 g smör, rumsvarmt
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
Garnering
150 g mörk choklad
½ tsk olja, neutral
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
2. Riv mandelmassan grovt. Blanda den med ägg-vitan. Rulla smeten till en kladdig boll och lägg den på bakplåtspapperet. Tryck ut den till en rundel, ca 20 cm i diameter.
3. Grädda bottnen mitt i ugnen i 17–19 min. Låt den svalna något på plåten innan du vänder upp den på ett galler och låter den kallna under bakduk med undersidan uppåt.
4. Fyllning: Bryt chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad. Låt den svalna.
5. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor till en fluffig smet med elvisp. Vänd ner chokladen.
6. Bred fyllning toppigt över bottnen. Försök att jämna till den så mycket som möjligt så att det blir en slät och jämn yta. Låt biskvin stelna i kylen i ca 30 min.
7. Smält chokladen och oljan över vattenbad. Häll den i en liten kanna med pip. Ta ut biskvin ur kylen och häll chokladen jämnt över kakan. Jämna till ytan med en palett. Ställ kakan i kylen igen för att stelna.
Tips! Baka en magiskt god chokladkolakladdtårta – klicka här för recept!
Tips! Baka världens godaste, läckraste Daimkladdkaka – klicka här för recept!