Slime

 

Bästa receptet på Slime! Min dotter Frida har testat sig fram och gjort massor av olika sorters slimerecept. Och det här är det absolut bästa och enklaste receptet som ger en otroligt härlig, häftig slime.

Receptet innebär att man blandar lika mängder raklödder och lim. Linsvätskan tillsätter man sist och det är den som gör att slimen får den perfekta konsistensen.

Tips! Gör egen Play doh-lera – klicka här för recept!

Färgad slime – klicka här!

Slime

ca 1 dl raklödder 
ca 1 dl lim (t ex skollim, hobbylim)
linsvätska

Färga slimen:
hushållsfärg
glitter

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop raklödder och lim.

2. Tillsätt lite linsvätska i taget och rör om till en bra slimekonsistens.

3. Tillsätt några droppar hushållsfärg eller glitter i din slime.

Det behöver inte vara dessa varumärken på produkterna!

Färgad slime – klicka här!

Hamburgare

 

Sommarens godaste mat – hemgjord hamburgare!

Tips! Baka supersaftiga, goda hamburgerbröd till burgaren – klicka här för recept!

Godaste tillbehören:
Hemgjord guacamole – klicka här för recept!

Klyftpotatis med flingsalt – klicka här för recept!

Majsröra – klicka här för recept!

Ajvar relish – klicka här för recept!

Tzatziki – klicka här för recept!

 

Hamburgare

500 g köttfärs eller högrevsfärs
1 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
1. Färsen ska inte bearbetas för mycket. Blanda försiktigt ner salt och peppar i färsen.

2. Forma försiktigt runda biffar av färsen. Det är viktigt att vara lätt på handen och inte knåda färsen för att burgaren ska bli så saftig och bra i konsistensen som möjligt.

3. Värm upp en stekpanna eller sätt igång grillen. Stek eller grilla burgaren på båda sidor. Använd ev. lite fett i stekpannan, men enligt Johan Jureskog räcker det ofta med det egna fettet och saften från hamburgaren.

Enligt kocken Johan Jureskog ger saften i köttfärsen en karamelliserad yta och han förespråkar att man steker hamburgaren för bästa, smak, saftighet och konsistens eftersom saft, fett och viss smak annars droppar rakt ner i grillen. Medan andra kockar förespråkar grillning för att det ger en härlig, rök smak.

Personligen tycker jag båda varianterna har sin charm och smak. Att grilla hamburgare utomhus är en upplevelse i sig som jag gärna upplever, även om en viss de av smaken hamnar rakt ner i grillkolen.

Snabba korvbröd

 

De här korvbröden är supergoda och mycket lätta att baka. Degen kan göras några timmar innan gräddning (förvara den i kylen). Det går även bra att grädda dem på grillen, men tänk på att värmen på glöden inte bränner bröden underifrån. Lägg på locket under gräddningen.

Tips! Baka saftiga, goda hamburgerbröd – klicka här för recept!

Snabba korvbröd

Ca 20 st

10 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
4 msk rapsolja
5 dl vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda olja och vatten och häll det över mjölblandningen. Rör ihop allt till en lite kladdig deg.

2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 20 bitar.

3. Rulla längder av degbitarna, ca 14 cm med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.

Tips! Baka saftiga, goda hamburgerbröd – klicka här för recept!

Schweizernöttårta

 

En underbart god, superlättbakad chokladtårta med grovhackad schweizernöt på toppen! Passar som dessert efter en god middag eller som tårta på födelsedagskalaset. En favorit som är magiskt god!

Schweizernöttårta

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
¾ dl kakao
½ krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

Garnering
200 g schweizernötchoklad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Hacka chokladen grovt.

4. Strö chokladhacket över smeten.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna med vispgrädde eller glass.

Bakpulverbullar som inte behöver jäsa

Bakpulverbullar3

 

LÄCKRA, GODA BAKPULVERBULLAR Bullarna är helt klara på ca 30 minuter (inklusive bakning och gräddning). 15 min bakning + 15 min gräddning! Frys in dem direkt om du inte äter upp alla bullar för bakpulverbullar blir torra snabbare än vanliga bullar.

Bakpulverbullar som inte behöver jäsa

Ca 20 st

75 g smör, smält
½ dl strösocker
½ krm salt
2 tsk vaniljsocker
½ tsk mortlade kardemummakärnor (eller mald)
2 ½ dl mjölk
1 msk bakpulver
7 dl vetemjöl 

Fyllning
ca 25 g smör, rumsvarmt
2 tsk kanel
2–3 msk strösocker

Garnering
1 ägg (uppvispat)
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Blanda smör, socker, salt, vaniljsocker, kardemumma och mjölk i en bunke. Blanda bakpulvret med vetemjölet och rör ner det i buken ihop med de andra ingredienserna. Rör ihop allt till en lätt kladdig deg (den ska inte knådas, bara röras ihop).

2. Mjöla ett bakbord och kavla ut degen till en rektangel, ca ¾ cm tunn. Strö mjöl över degen när du kavlar så kaveln inte fastnar i degen.

3. Fyllning: Bred ut smöret på degplattan och strö över kanel och strösocker.

4. Rulla ihop degen från långsidan.

5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.

6. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.

7. Pensla bullarna med ägg.

8. Strö pärlsocker över bullarna.

9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna i formarna under en bakduk. De är allra godast när de är nygräddade. Frys in dem direkt när de kallnat om du inte äter upp alla.

1. Sätt ugnen på 230 grader. Blanda smör, socker, salt, vaniljsocker, kardemumma och mjölk i en bunke. Blanda bakpulvret med vetemjölet och rör ner det i buken ihop med de andra ingredienserna. Rör ihop allt till en lätt kladdig deg (den ska inte knådas, bara röras ihop).
1. Sätt ugnen på 230 grader. Blanda smör, socker, salt, vaniljsocker, kardemumma och mjölk i en bunke. Blanda bakpulvret med vetemjölet och rör ner det i buken ihop med de andra ingredienserna. Rör ihop allt till en lätt kladdig deg (den ska inte knådas, bara röras ihop).
2. Mjöla ett bakbord och kavla ut degen till en rektangel, ca ¾ cm tunn. Strö mjöl över degen när du kavlar så kaveln inte fastnar i degen.
2. Mjöla ett bakbord och kavla ut degen till en rektangel, ca ¾ cm tunn. Strö mjöl över degen när du kavlar så kaveln inte fastnar i degen.
3. Fyllning: Bred ut smöret på degplattan och strö över kanel och strösocker.
3. Fyllning: Bred ut smöret på degplattan och strö över kanel och strösocker.
4. Rulla ihop degen från långsidan.
4. Rulla ihop degen från långsidan.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.
6. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.
7. Pensla bullarna med ägg.
7. Pensla bullarna med ägg.
8. Strö pärlsocker över bullarna.
8. Strö pärlsocker över bullarna.