Bellini

Bellini är en klassisk bubblig drink som skapades i Venedig på 1940-talet. Den görs på färskpressad persikopuré, men man kan även använda persikopuré på burk och blanda den i Champagne, Prosecco eller mousserande vin. Originaldrinken från Italien innehåller Prosecco.
Snackstips! Servera drinken med nyttiga, knapriga, salta chips som bara tar 5 min att göra i mikron – klicka här för recept!
Snackstips! Servera drinken till brödpinnar med flingsalt – klicka här för recept!

Bellini

1 glas

1/3 persikopuré (barnmatsburk eller färskpressad) i ett glas
2/3 Champagne, Prosecco eller mousserande vin

GÖR SÅ HÄR
1.
Mixa/pressa sönder vit persika eller använd persikopuré barnmatsburk.

2. Fyll 1/3 av glaset med perikopuré och 2/3 med Champagne, Prosecco eller mousserande vin

Snackstips! Servera drinken med nyttiga, knapriga, salta chipsklicka här för recept!
Snackstips! Servera drinken till brödpinnar med flingsalt – klicka här för recept!

CURRYKÖTTFÄRSSÅS

Kryddig curryköttfärssås – en lättgjord, supergod vardagsrätt. Smaka av kryddningen och tillsätt mer eller mindre kryddor beroende på vilken styrka du vill ha.
Tips! Laga ljuvligt god tacoköttfärssås – klicka här för recept!
Tips! Gör en superläcker, god pizza av köttfärssåsen som blir över – klicka här för recept!

CURRYKÖTTFÄRSSÅS

1 gryta

1 gul lök
500 g köttfärs
1 tsk curry
1–2 msk torkad oregano
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl ketchup
salt
lite svartpeppar
ev. lite vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Skala löken och hacka den fint. Fräs löken i en klick smör i en stekpanna. (Ta upp löken och lägg den på en tallrik).

2. Stek köttfärsen i en stekpanna ihop med curry, oregano och pressad vitlök. Mosa den med en gaffel och rör om tills den är genomstekt.

3. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, ketchup, salt och lite svartpeppar. Tillsätt den stekta löken och låt allt puttra på låg värme i ca 10 min. Späd ev. med lite vatten.

Tips! Laga ljuvligt god tacoköttfärssås – klicka här för recept!
Tips! Gör en superläcker, god pizza av köttfärssåsen som blir över – klicka här för recept!

Tacopizza som inte behöver jäsa

Dubbla degen om du vill baka två plåtar med pizza.
Tips! Baka hemgjord Calzone som är ljuvligt god – klicka här för recept!
Tips! Här finns fler goda pizzarecpet – klicka här!

Tacopizza som inte behöver jäsa

1 plåt

5 dl vetemjöl
¾ tsk salt
2 tsk bakpulver
½ dl rapsolja
2 ½ dl mjölk 

Fyllning
3 msk pizzatomatsås (kan uteslutas)
3–4 dl köttfärssås eller tacoköttfärssås 
ca 200 g ost, riven
oregano 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt rapsolja och mjölk och rör snabbt ihop allt till en lite kladdig deg. (Ska inte knådas för då blir pizzabottnen seg).

2. Tryck ut degen till en rektangel på en plåt med bakplåtspapper.

3. Bred eventuellt ut ett tunt lager pizzatomatsås (jag struntade i det). Bred ut köttfärssåsen.

4. Strö över riven ost och oregano.

4. Grädda pizzan mitt i ugnen i 13–15 min. Tänk på att värmen i olika ugnar kan variera så håll koll på gräddningen mot slutet.

Tips! Baka hemgjord Calzone som är ljuvligt god – klicka här för recept!
Tips! Här finns fler goda pizzarecpet – klicka här!

Rocky road med Dumle

Rocky road består av choklad, Dumlekola, marshmallows och jordnötter. En gudomligt god kombination av sött, salt, segt och mjukt. I love it!!! Så gott!
Tips! Fler goda julgodisrecept – klicka här!
Tips! Hemgjord Bounty – klicka här för recept!

ROCKY ROAD MED DUMLE

30–40 bitar

200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
20 Dumlekolor
4 dl mini marshmallows
1 dl  jordnötter

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen i en stor skål över vattenbad. Ta bort skålen från värmen.

2. Skär varje Dumlekola i ca 3 bitar. Rör ner Dumlekolor, marshmallows och nötter i chokladen. Rör om.

3. Bred ut chokladsmeten på ett bakplåtspapper. Låt det stelna i kylen. Skär i bitar med en vass kniv.
Tips! Fler goda julgodisrecept – klicka här!

Vegansk snabblimpa

 

Vegansk snabblimpa som är supersaftig och god. Den är mycket lättlagad och håller sig saftig i flera dagar.
Tips! Baka veganska snabbfrallor – klicka här för recept!

VEGANSK SNABBLIMPA

2 limpor

10 dl soygurt eller havregurt
2 dl mörk sirap
50 g mjölkfritt margarin, smält

1 ½ tsk salt
1 msk bikarbonat
16 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll soygurt, sirap och margarin i en bunke. Blanda salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt de torra ingredienserna i filmjölksblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.

3. Grädda limporna  längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt den svalna i formen. Limpan håller sig färska och god ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!

Tips! Baka veganska snabbfrallor – klicka här för recept!