Pinocchiotårta i Lindas ugnsplåt

Pinocchiotårta med både vispgrädde & jordgubbar. Mums vilken läcker sommartårta! Den är enkel att göra, räcker till många och består av en dubbelbotten med frasig maräng och sockerkaka och är toppad med jordgubbar, hallon, blåbär och fluffig grädde. Mums!
Jag har skurit tårtan i 12 rutor så att man enkelt kan ta en egen bit, men självklart kan man strunta i att skära den i bitar och istället breda ut grädde på hela tårtbottnen och garnera grädden med bär, så blir det en vanlig tårta.

Reklam för min nya ugnsplåt. Beställ gärna min suveräna ugnsplåt här – klicka här!

Här får ni ett favoritrecept på den allra godaste Pinocchiotårtan – när ni bakat dessa vill ni inte köpa färdiga hamburgerbröd igen! På bilden har jag gjort bröden extra stora, jag har bakat 12 hamburgerbröd av degen nedan. Men man kan göra 12–18 bröd och om man gör 18 bröd blir de något mindre och något kortare gräddningstid. De ska få lite lätt ljusbrun färg på ytan.

Beställ gärna min nya ugnsplåt här!

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Pinocchiotårta i Lindas ugnsplåt

12–15 bitar

Botten (blir en blandning av sockerkaka och ljus kladdkaka)
5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
¾ dl mjölk

Maräng
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker

Garnering
3 dl vispgrädde
jordgubbar
hallon
blåbär

Tips! Strö lite mandelspån eller hackad mandel på marängen innan gräddning.

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).

2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut smeten i Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.

4. Maräng: Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.

5. Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.

6. Strö mandelspån över marängen.

7. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 45 min. Låt den kallna på plåten.

8. Lägg en skärbräda som är likastor som ugnsformen och vänd tårtan upp och ner så att den ligger med bakplåtspappret uppåt på skärbrädan. Dra försiktigt bort bakplåtspappret. Lägg sedan formen ovanpå tårtbottnen och vänd tillbaka tårtbottnen ner i formen igen. Om man tar bort bakplåtspappret innan man skär tårtan i bitar blir det lättare att lyfta upp tårtbitarna vid servering.

9. Montering: Dela tårtan i 12 bitar. Vispa grädden fluffig och spritsa eller klicka ut grädde på rutorna. Lägg på jordgubbar, hallon och blåbär. Förvara tårtan i kylen.

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Beställ gärna min nya ugnsplåt här!

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Schackrutor

Recept på schackrutor. Steg-för-stegbilderna visar hur man bakar dessa spröda, ljuvligt goda schackrutor. En riktig klassiker bland småkakor! 

Bilden ovan fotograferade jag när jag bakade dessa kakor till tidningen Hembakat för några år sedan. Älskar denna bild på dessa goda, klassiska småkakor och hoppas ni kommer baka dessa ljuliga småkakor!
Foto: Linda Andersson (jag vill vara tydlig att ingen fotograf på Hembakat tagit denna bild)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

SCHACKRUTOR

25–30 st

100 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl

Till den ljusa degen
2 tsk vaniljsocker

Till den mörka degen
1 msk kakao

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop smör, strösocker och vetemjöl till en deg.
  3. Dela degen i två lika stora delar. 
  4. Knåda in vaniljsocker i den ena deghalvan och kakao i den andra.
  5. Dela både den ljusa och den mörka degen i två delar. Rulla ut dem till längder, ca 15 cm. Tryck till dem och forma längderna fyrkantiga.
  6. Lägg ihop de fyra deglängderna, en ljus och en mörk i botten och en mörk och en ljus överst så de bildar ett rutmönster.
  7. Skär deglängden i skivor, ca 4 mm tunna, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på plåten.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du goda kladdkakerecept – klicka här!

Lax i ugn / lax i sås

En lättlagad, snabb och fantastiskt god laxmiddag som passar både vardag och helg. Jag har tipsat om hur man kan smaksätta såsen nedan, men det går lika bra att bara göra grundreceptet på såsen. Grundreceptet på såsen är supergod!

Tips! Tillaga en ljuvligt god fiskgratäng – klicka till receptet här!

Tips! Gör lax i ugn med potatismos – klicka till receptet här!

Lax i ugn / lax i sås

 4 portioner

Sås grundrecepet
3 dl kokosmjölk eller 3 dl vispgrädde
2 msk Maizena
2 msk grönsaksfond eller fiskfond
salt

2 nävar färsk spenat
4 laxfiléer
salt
chiliflakes (eller svartpeppar)
några cocktailtomater

Tips på smaksättning av såsen!
Tillsätt någon av dessa ingredienser (eller använd bara basreceptet ovan): 
• 1 msk pressad citronsaft
• 1–2 tsk dijonsenap
• 2 msk sötsur sås
• riven pepparrot

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Sås: Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Häll såsen i botten på en ugnsform.

2. Lägg en näve färsk spenat i botten på såsen. Lägg på laxfiléerna, strö på salt och chiliflakes. Sprid ut några cocktailtomater på sidorna.

4. Grädda laxen längst ner i ugnen i ca 25–30 min eller tills laxen är tillagad rakt igenom, men kör den inte för länge för då blir laxen torr. Servera med kokt ris, bulgur, potatis eller couscous.

Tips! Tillaga lax i ugn med potatismos – recept klicka här!

Tips! Tillaga en ljuvligt god fiskgratäng – klicka till receptet här!

Tips! Gör lax i ugn med potatismos – klicka till receptet här!

HAMBURGERBRÖD I LINDAS UGNSPLÅT

Hamburgerbröd/frallor. De här bröden funkar precis lika bra som hamburgerbröd eller frallor! Ett fantastiskt bra recept som ni verkligen måste baka! Släng in bröden i frysen och ta fram när du ska käka hamburgare eller frukost! Lika gott vilket som!

Jag har tagit fram en långpanna/bakform som är helt perfekt att baka bröd, bullar och mjuka kakor i. Den har de perfekta måtten och jag kommer dela massor av bra recept som ni kan baka i denna form!

Reklam för min nya ugnsplåt. Beställ gärna min suveräna ugnsplåt här – klicka här!

Här får ni ett favoritrecept på de allra godaste hamburgerbröden – när ni bakat dessa vill ni inte köpa färdiga hamburgerbröd igen! På bilden har jag gjort bröden extra stora, jag har bakat 12 hamburgerbröd av degen nedan. Men man kan göra 12–18 bröd och om man gör 18 bröd blir de något mindre och något kortare gräddningstid. De ska få lite lätt ljusbrun färg på ytan.

Beställ gärna min nya ugnsplåt här!

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

HAMBURGERBRÖD I LINDAS UGNSPLÅT

12–18 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
14–15 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat (kan bytas ut mot vatten)
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten (eller mjölk) och blanda tills jästen löses upp.

2. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Jäsningstips: Fyll upp ca 15 cm varmt vatten i diskhon. Ställ bunken i det varma vattnet så jäser degen snabbare. När degen växt till nästan det dubbla är den färdigjäst.

4. Dela degen i ca 12–18 bitar beroende på hur stora bröd du vill ha. Gör runda bollar av degen med mjölade händer. Lägg dem på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper, 25 x 35 cm och platta till dem, ca 1 1/2 cm tjocka. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–16 min tills de får lite färg (tiden kan variera lite beroende på storlek).

Beställ gärna min nya ugnsplåt här!

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Beställ gärna min nya ugnsplåt här!

Tips – fler recept att baka i Lindas långpanna:
• Kärleksmums – recept klicka här
• Brytfrallor – recept klicka här
• Brytbröd – recept klicka här
• Klassiska frallor – recept klicka här

SIRAPSFRALLOR I SPRINGFORM

Fantastiskt fluffiga, mjuka och goda frallor med sirap i degen. Ett av de saftigaste bröden man kan baka själv kan jag nästan lova. 

Här finns fler goda, enkla brödrecept att baka – klicka här!

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!

SIRAPSFRALLOR I SPRINGFORM

16 st (fördelade i två springformar) Gör en halv sats deg om du vill baka ut i en springform.

Deg
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt (eller 1/2 dl rapsolja)
2 tsk salt
1 dl sirap, ljus eller mörk
16–17 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget mot slutet. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Ta fram två springformar, ca 24 cm i diameter och lägg i ett bakplåtspapper i varje. 

3. Dela degen i två delar. Dela varje bit i 8 bitar. 

4. Forma degbitarna till runda bollar och lägg 8 stycken i varje pajform. Strö över lite mjöl och nagga frallorna med en gaffel.

5. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 18 minuter. Knäpp upp formen och låt bröden svalna.

Här finns fler goda, enkla brödrecept att baka – klicka här!