KYCKLINGFILÉ I KRÄMIG SÅS

En mycket lättlagad och fantastiskt god maträtt. Kyckling i en krämig, ljuvligt god sås. Kryddningen kan ändras efter egen smak, t ex kan man tillsätta pepparrot eller curry i såsen. En favoriträtt hemma hos mig!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

KYCKLINGFILÉ I KRÄMIG SÅS

4-5 personer

4–5 kycklingfiléer
salt
chili flakes

Krämig sås
3 dl vispgrädde
2 msk maizena
2 msk kycklingfond (eller en tärning)
1 pressad klyfta vitlök
salt

Garnering
2 dl riven ost
en näve cocktailtomater

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform och krydda med salt och chiliflakes (eller andra valfria kryddor)

2. Krämig sås: Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och häll den i formen med kycklingen.

3. Strö över riven ost och cocktailtomater.

4. Grädda mitt i ugnen i 30–40 min eller tills kycklingen är genomstekt. Servera gärna med ris eller bulgur och en blandad sallad. Tiden i ugnen varierar beroende på kycklingfiléernas storlek.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Kanelbullesockerkaka / sockerkaka

En supersaftig sockerkaka med smak av kanelbulle. Sockerkakssmeten varvas med lager av knastrande strösocker och kanel. Om man vill baka en klassisk sockerkaka kan man bara utesluta lagrerna av strösocker och kanel.

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Baka en ljuvligt god sockerkaka med rivet äpple i smeten – klicka till receptet här!

Kanelbullesockerkaka / sockerkaka

12 bitar

3 st ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör, smält
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl

Fyllning
2 msk strösocker
1 msk kanel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke.  Blanda ner resten av ingredienserna och blanda till en slät smet.

2. Häll 1/4 av smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Pudra över kanel och strösocker. Gör likadant i 2–3 lager.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.

Baka en ljuvligt god sockerkaka med rivet äpple i smeten – klicka till receptet här!

Bananbröd

Nyttigt bröd med banan, havregryn och ägg. Supergott och kan ätas som det är när man är sugen på något gott. Eller bred med smör och en skiva ost ovanpå. Riktigt gott och mättande bröd!

Bananbröd

6 bitar

2 st bananer
2 tsk bakpulver
2 krm salt
5 dl havregryn
2 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Mosa bananerna i en ugnsform, ca 15 x 20 cm.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och mosa ihop allt till en smet. Bred ut den i formen. 

3. Garnera smeten med att lägga på en delad banan (men detta behöver inte göras). 

4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt det svalna innan du skär det i bitar.

Köttfärs- och potatisgratäng

Allt-i-ett-maträtt. En fantastiskt god maträtt med köttfärssås och potatisgratäng – allt i en och samma form. Makalöst gott och lätt att tillaga! En mycket kryddig och smakrik maträtt för hela familjen!

(Jag tillsatte 2 grovhackade morötter i min köttfärssås, men det är valfritt)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Här hittar goda, enkla brödrecept – klicka här!

Köttfärs- och potatisgratäng

Ca 6 portioner

Potatisgratäng
800 g potatis i tunna skivor
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
2 krm salt
1 krm svartpeppar

1 sats köttfärsås (välj mellan alternativ 1 eller 2 nedan)
2 dl riven ost


Alternativ 1: köttfärsås med sambal oelek – klicka till receptet här!
Alternativ 2: klassisk köttfärssås – klicka till receptet här!
(Jag tillsatte 2 grovhackade morötter i min köttfärssås, men det är valfritt)

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 230 grader.

2. Potatisgratäng: Skiva potatisarna tunt. Lägg dem i en stor kastrull/gryta med kanter och tillsätt vispgrädde, pressad vitlök, salt och svartpeppar. Låt allt puttra på svag värme i ca 15 minuter.

3. Köttfärssås: Gör köttfärssåsen enligt alternativ 1 (sambal oelek) eller alternativ 2 (klassisk köttfärssås).

4. Lägg köttfärssåsen i botten på en ugnsform, ca 25 x 30 cm.

5. Lägg potatisgratängen ovanpå köttfärssåsen i ugnsformen. Strö över riven ost.

6. Grädda gratängen mitt i ugnen i ca 25 minuter. Smaklig måltid!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Köttfärs- och ugnspotatisgratäng

Allt-i-ett-maträtt. En fantastiskt god gratäng med ugnspotatis, köttfärsås och riven ost – allt i en och samma form. Makalöst gott och lätt att tillaga! En mycket kryddig och smakrik maträtt för hela familjen!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Här hittar goda, enkla brödrecept – klicka här!

Köttfärs- och ugnspotatisgratäng

Ca 6 portioner

1 kg potatis skurna i bitar
salt
olja
1 sats köttfärsås (välj mellan alternativ 1 eller 2)
2 dl riven ost


Alternativ 1: köttfärsås med sambal oelek – klicka till receptet här!
Alternativ 2: klassisk köttfärssås – klicka till receptet här!

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisarna i bitar. Lägg dem i en stor ugnsform med kanter och ringla över olja och salta. Grädda dem mitt i ugnen i ca 30 min. Rör om efter halva tiden.

2. När potatisen är i ugnen tillagar du en sats köttfärsås enligt alternativ 1 eller 2.

3. Ta ut potatisen och sänk ugnsvärmen till 200 grader.

4. Lägg köttfärssåsen ovanpå potatisarna i ugnsformen. Strö över riven ost.

5. Grädda gratängen mitt i ugnen i ca 25 minuter. Smaklig måltid!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!