Fyllda saffransbullar. Ljuvligt goda, superläckra saffransbullar med mandelmassfyllning. Jag tipsar också 3 superläckra, goda fyllningar som kan användas i bullarna, fyllning 1, 2 och 3.
Välj mellan tre olika, smarriga fyllningar. Antingen fyller du alla bullar med samma fyllning. Eller gör en halv sats och fyll hälften med en annan fyllning.
Ca 26 st
Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker 50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 2 ägg 175 g smör, rumsvarmt 12–13 dl vetemjöl
Fyllning 1 (mandelmassa) 125 g mandelmassa, riven 100 g smör, rumsvarmt 1 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker
Fyllning 2 (vit choklad) 100 g smör, rumsvarmt 200 g vit choklad, hackad 2 tsk vaniljsocker
1. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 26 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
3.Valfri fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till en smulig massa. Tryck ihop ca 26 kulor av massan.
4. Tryck ner en kula i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna (degen) med uppvispat ägg. Strö ev. över pärlsocker.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
7. Pudra florsocker över bullarna före servering (om du inte pudrat över pärlsocker innan gräddning.
Gudomligt goda, saftiga, härliga saffransbullar fyllda med vaniljsmörkräm.
Smörkrämsfyllda saffransbullar
Ca 30 st
Fyllning 150 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl strösocker 1 msk vaniljsocker
Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker 50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 3 ägg 225 g smör, rumsvarmt 12–14 dl vetemjöl
Dekorering 1 ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Blanda ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i 30–60 min.
2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i bullformar (aluminium eller papper) ställda på en plåt.
4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha) 150 g smör, rumsvarmt ¾ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade (kan uteslutas) 15–17 dl vetemjöl
1. Vaniljsmörfyllning 75–100 g smör ca 1 dl strösocker 4 msk vaniljsocker
2. Vit chokladfyllning 75–100 g smör ca ¾ dl strösocker 200 g vit choklad, riven
3. Mandelmassfyllning 75–100 g smör ca ¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, riven
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning (välj ett alternativ ovan): Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret (alternativt fyllning 2 eller 3 med mandelmassa eller vit choklad).
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
Snabba frallor. Det är underbart med nybakat bröd till frukost. De här bröden tar bara några minuter att göra och gräddningstiden är också kort. Bröden är allra godast nygräddade. Frys in de som blir över direkt och ta fram och tina dem försiktigt i mikron och ät dem ljumna.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smör och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner mjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Dela degen i ca 12 bitar.
3. Forma runda bröd av degbitarna med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något med mjölade händer.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.
Knäckande gott! Julens godaste knäck! Ett väl beprövat recept som alltid lyckas! Det är viktigt att knäcken kokar upp ända till 124 grader så den får rätt konsistens när den stelnar. Man kan även använda kulprovet om man inte har någon termometer (men det är inte lika tillförlitligt). Läs om kulprovet här!
2. Ställ ut knäckformarna på en bricka eller skärbräda.
3. Blanda vispgrädde, sirap och strösocker i en rymlig kastrull. Låt det koka till ca 124–125 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.
4. Rör ner sötmandeln i knäcksmeten.
5. Häll smeten i formarna. Låt knäcken stelna i kylen.