SAFTIG BANANKAKA

Supersaftig banankaka som smakar magiskt gott! Den här måste ni baka! Ett riktigt toppenrecept! Min 24-årige son ville att jag skulle baka en kaka som han åt hos en kompis när han var liten. Jag ringde upp kompisens mamma och fick receptet och så bakade jag denna ljuvliga banankaka. Så himla saftig och god!

Tips! Baka en underbart god bananlimpa – klicka till recpetet här!

Tips! Gör bananpannkakor med bara 2 ingredienser – klicka till receptet här!

SAFTIG BANANKAKA

12 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
100 g smör, smält
3 dl vetemjöl

Fyllning:
1–2 bananer, mosade

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt med en elvisp.
  2. Blanda ner resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.
  3. Mosa bananerna på en tallrik med en gaffel. Rör ner dem i smeten.
  4. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform eller springform, ca 1 1/2-liter.
  5. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 50 minuter. Låt den svalna innan du stjälper upp den på en tallrik.

Tips! Tillsätt även 1 tsk kanel i smeten om du vill.

Tips! Baka en underbart god bananlimpa – klicka till recpetet här!

Tips! Baka en underbart god bananlimpa – klicka till recpetet här!

Tips! Gör bananpannkakor med bara 2 ingredienser – klicka till receptet här!

SCONES I UGNSFORM

Klassiska scones, men utvakade i en ugnsform istället! De blir fantastiskt saftiga och goda och är mycket lätta att baka! Passar perfekt till frukost när man snabbt vill ha nybakat bröd, men även till en soppa, sallad eller på utflykten! Det enklaste brödet man kan baka!
Tips! Byt ut 1 dl vetemjöl mot 1 dl havregryn eller grahamsmjöl. Tillsätt gärna även några matskedar nötter eller frön (utan att ändra mjölmängden).

Om du vill baka grova scones kan du byta ut 2 dl vetemjöl mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Det går också bra att tillsätta ca ½ dl blandade frön i degen.
Här finns fler goda, enkla brödrecept att baka – klicka här!

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

Tips! Baka scones som frallor – recept klicka här!

SCONES I UGNSFORM

8 st

1 msk bakpulver
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
3 dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en deg.

2. Tryck ut degen i en ugnsform, klädd med bakplåtspapper, ca 21 x 28 cm med mjölade händer. Strö över lite vetemjöl. Skär degen i rutor med en vass kniv och nagga ytan med en gaffel.

3. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 min. Låt bröden svalna innan du skär isär dem.

Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!

Lantbrödslimpa

Med bara fyra ingredienser bakar du denna frasiga, rustika och supergoda limpa! Den är väldigt enkelt att göra,. Tänk på att knåda degen ordentligt för i denna limpa är det viktigt att glutentrådarna blir starka så att brödet jäser och reser ordentligt på sig under gräddningen.

Brödet har en frasig yta när den är nygräddad och ett supersaftigt innanmäte. Ett riktigt favoritbröd!

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

BAKTIPS! Baka mjuka, härliga POLARFRALLOR – klicka här för recept!

Lantbrödslimpa

1 limpa

25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om ordentligt.

2. Tillsätt salt och vetemjöl, lite i taget och blanda till en deg. Knåda den lätt kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under en bakduk i en bunke i ca 1 timme.

3. Rulla degen i mjöl om den är kladdig. Baka ut degen till en limpa och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl. Låt den jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

4. När degen har jäst: Skär fyra grunda snitt i degen med en vass kniv.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Låt degen kallna innan du skär den i skivor. Brödet har en frasig skorpa när den är nygräddad. Förvara den i en papperspåse om du vill bevara skorpan. När du lägger brödet i en plastpåse blir skorpan mjuk.

Brödet bör frysas in inom 12 timmar för hembakat bröd är alltid som godast när det är nygräddat.

Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!

LINDAS TZATZIKI

TZATZIKI – FAVORITRECEPT Det här är min absoluta favorit att bjuda mina gäster på som tilltugg. Eller så njuter vi i familjen av tzatziki och rostade baguetter en vanlig vardagskväll när vi tittar på TV. Så himla gott, mysigt och enkelt att göra!

Tips!
Baka frasiga baguetter till din tzatziki – recept klicka här!

Här finns fler goda, enkla brödrecept att baka – klicka här!

LINDAS TZATZIKI

1 gurka
1000 g Grekisk yoghurt 10%
4 klyftor vitlök
salt
svartpeppar
olivolja

GÖR SÅ HÄR

  1. Riv gurkan och krama ur vätskan med händerna.
  2. Blanda grekisk yoghurt 10% med vitlök, riven gurka, salt och peppar efter smak.
    Ringla över lite olivolja och lägg några oliver på tzatzikin vid servering!

Tillbehör: Skär en baguette i skivor och stek dem i olja i en stekpanna. Så enkelt och ljuvligt gott!

Baka frasiga baguetter till din tzatziki – recept klicka här!

GRAHAMSBRÖD SOM BARA JÄSER EN GÅNG

Rör ihop degen snabbt och den behöver inte jäsa – stjälp ut den i en långpanna och låt den jäsa en gång. Degen jäser i en timme (lite längre än vanligt) eftersom det bara är en jäsning. Perfekt när man vill att det ska vara enkelt att baka! Ett ljuvligt gott och bra frukostbröd!
Här finns fler goda, enkla brödrecept att baka – klicka här!

Tips kalljäsning: Gör degen på kvällen och låt den jäsa under plastfolié i kylen över natten. Ta fram plåten i rumstemperatur ca 30 minuter innan gräddning.

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!

BYTA MJÖLSORTER: Grahamsmjölet kan bytas ut mot havregryn, dinkelmjöl, rågmjöl eller rågsikt.

GRAHAMSBRÖD SOM BARA JÄSER EN GÅNG

8 st

Deg
25 g jäst
4 dl vatten, rumsvarmt
3 dl grahamsmjöl
1 1/2 tsk salt
2 msk rapsolja
ca 5 dl vetemjöl

Garnering (kan uteslutas)
1 ägg
blå eller vita vallmofrön

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om ordentligt. Tillsätt grahamsmjölet, rör om och låt det stå i ca 5 minuter och svälla.

2. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och rör om med en slev till en lätt kladdig deg. Du behöver inte knåda degen utan rör om tills det är en lätt kladdig deg.

3. Stjälp ut degen i en långpanna, ca 35 x 30 cm (eller plåt), klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen till en rektangel med mjölade händer.

4. Skär degen i trekanter englit bilden nedan.

5. Låt degen jäsa i rumstemperatur under en handduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader efter halva jäsningen

6. Grädda brödet i 15–18 minuter mitt i ugnen. Njut av nybakat bröd med smör och ett gott pålägg. Brödet går bra att frysa in.

Här finns fler goda, enkla brödrecept att baka – klicka här!