Fransk ananaskaka

En drömgod, lyxig, lättbakad ananaskaka med härliga lite frasiga, segmjuka kanter. Servera gärna med vispgrädde eller vaniljsås.

Baka en underbar fransk hallonkaka – klicka här för recept!

Fransk ananaskaka

10–12 bitar

2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

På toppen
3 ananasringar, skurna i bitar
2 tsk potatismjöl
2 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl,  bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

3. Skär anansringarna i bitar. Blanda dem med potatismjöl.

4. Lägg ut ananasbitarna jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg dem ovanpå smeten och ananasen.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås.

Kanelbullesverigekaka

Kanelbullesverigekaka. En av de allra saftigaste kakorna som finns! Och den här har jag fyllt med en superläcker, god kanelbullesmakande fyllning! Så vansinnigt god!

KANELBULLESVERIGEKAKA

Ca 12 bitar

3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

Fyllning
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
2 tsk kanel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det ihop med vattnet i smeten. Rör till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen  i 30–33 min. Låt den svalna i formen.

4. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölk, vaniljsocker och kanel. Rör om ordentligt.

5. Dela kakan på mitten till två bottnar.

6. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred samtidigt ut det med en spatel.

7. Sätt ihop bottnarna igen och lägg kakan på en tallrik. Pudra över florsocker.

Brytbrödlimpa

Brytbrödlimpa! Lättgjord, saftig limpa som kan ätas till frukost eller serveras som måltidsbröd till middagen. Ett toppenbröd som passar alla tillfällen.

Tips! Strö både vallmofrön och flingsalt på brödet om du ska servera det till en festmåltid!

Brytbrödlimpa

2 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarm
2 tsk salt
3 msk rapsolja
15–16 dl vetemjöl

Garnering
mjölk eller vatten (mjölk ger brödet mer färg)
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget (mot slutet). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två bitar. Rulla dem till två längder på var sin plåt med bakplåtspapper.

3. Dela varje längd i ca 12 bitar med en degskrapa. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla längderna med mjölk och strö över sesamfrön.

5. Grädda bröden (ett i taget) mitt i ugnen i 13–14 min. Låt limporna svalna på ett galler.

Nybakade frukostfrallor

NYBAKADE FRUKOSTFRALLOR. De här frallorna är frasiga på ytan, med ett mjukt, härligt innanmäte. Blandningen av rågsikt och vetemjöl gör börden superfluffiga, rustika och goda! Min son sa att det här var bland det godaste brödet han ätit!

Nybakade frukostfrallor

Ca 24 st

50 g jäst
10 dl vatten, fingervarmt
1 msk salt
3 msk rapsolja
7 dl rågsikt
17–18 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

3. Dela degen i två bitar. Rulla ut båda bitarna till längder, ca 40 cm.

4. Dela båda längderna i bitar, ca 12 bitar på varje, med en kniv eller degskrapa.

5. Lägg degbitarna på plåtar, klädda med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda, en plåt i taget, mitt i ugnen i ca 10 min.

Saftig äppelkaka

En riktigt, riktigt god klassisk äppelkaka!  Receptet är väl beprövat och man lyckas alltid med denna kaka! Ett riktigt bra, suveränt recept! Servera gärna äppelkakan med vaniljsås.

Saftig äppelkaka

ca 20 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

100 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl

Garnering
ca 3 äpplen
strösocker
kanel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad långpanna (eller klädd med bakplåtspapper), ca 28 x 35 cm.

3. Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg äppelklyftorna tätt ihop i rader på smeten.

4. Strö över kanel och strösocker.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den svalna i formen. Skär kakan i rutor med en vass kniv.