Äppelkaka i långpanna

Äppelkaka i långpanna. Ett klassiskt, riktigt gammalt recept som jag bakat sedan jag var liten. Jag kunde receptet utantill redan som 10-åring. Och sedan dess har jag bakat denna äppelkaka ett par gånger varje år. Så receptet är väl beprövat kan jag lova! Sååå himla god kaka som håller sig fräsch och saftig i flera dagar i rumstemperatur. Servera gärna med vaniljsås.

Tips! Tillsätt ½ tsk mortlad kardemumma i smeten.

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen – klicka här!

Äppelkaka i långpanna

ca 20 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
100 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 ½ tsk bakpulver
4 ½ dl vetemjöl

Garnering
ca 3 äpplen
strösocker
kanel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad långpanna (eller klädd med bakplåtspapper), ca 28 x 35 cm.

3. Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg äppelklyftorna tätt ihop i rader på smeten.

4. Strö över kanel och strösocker.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den svalna i formen. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen – klicka här!

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen – klicka här!

NYTTIG JORDGUBBSGLASS med 3 ingredienser

Nyttig jordgubbsglass. En superbra glass som verkligen blir krämig och härlig i konsistensen! Den är sååååå god och lätt att göra! Den är allra godast att äta direkt när man gjort den. Den smälter ganska snabbt. Om du behöver vänta 5–30 minuter innan du äter den kan du ställa den i frysten så länge utan problem. Men om den står mer än flera timmar i frysen blir den väldigt hård och krämigheten försvinner.

NYTTIG JORDGUBBSGLASS med 3 ingredienser

2 portioner

250 g frysta jordgubbar
1 fryst banan
1 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Skär jordgubbarna och bananen i bitar. Frys in dem.

2. Mixa sönder jordgubbarna och bananen i en mixer eller hushållsmaskin med knivar. Låt jordgubbarna tina lite, men inte för mycket om det är svårt att mixa. Tillsätt mjölken och mixa till en krämig glass.

Lindas mördegsäppelkaka

Klicka här för fler recept på supergoda äppelkakor!

Lindas mördegsäppelkaka. Som en äppelkakspaj med knastrande pärlsocker på toppen – magiskt gott! Lättbakad spröd mördegskaka med en härlig fyllning av äppelskivor, socker och kanel. Ingredienserna har man oftast hemma och den är en riktig favorit som garanterat har en rykande åtgång.

Tips! Strö hackad sötmandel eller hasselnötter på äpplena eller kakans topp före gräddning. Då blir det extra crunchigt och gott!

Klicka här för fler recept på supergoda äppelkakor!

Lindas mördegsäppelkaka

Ca 12 bitar

150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1/2 krm salt
4–5 dl vetemjöl

Fyllning
2 äpplen
strösocker
kanel

Garnering
1 ägg
1–2 msk pärlsocker
ev. 1–2 msk hackad sötmandel eller hasselnötter

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smör, strösocker, salt och vetemjöl till en deg. Knåda den inte, då den kakan seg.

2. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till två lika stora rektanglar, ca 18 x 26 cm bitar på var sitt bakplåtspapper.

3. Förgrädda den ena degbiten mitt i ugnen i ca 13 min.

4. Skala äpplena och skär dem i skivor, ca 1 cm tunna under tiden degen förgräddas.

5. Lägg äppelskivorna i två rader på den förgräddade degen (ej ända ut i kanterna). Strö över strösocker och kanel.

6. Lägg den ogräddade degen ovanpå äpplena, som ett lock över äppelbitarna. Dra bort bakplåtspapperet försiktigt när degen ligger över äpplena. Tryck till kanterna på degen.

7. Pensla locket med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker och/eller hackad sötmandel.

8. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min.. Servera med vaniljsås eller glass.

Hamburgerbrödlimpa

Hamburgerbrödlimpa! Superläcker, god limpa som kan ätas till frukost, serveras som måltidsbröd till middagen och passar både vardag och fest! Ett riktigt favoritbröd!

Tips! Det går bra att pensla brödet med vatten, men ytan blir mer gyllenbrun med mjölk eftersom det innehåller fett. Vätskan i degen kan också bytas ut mot vatten. Då blir brödet lite segare i konsistensen med större luftbubblor, lite mer som baguette.

Tips! Strö både vallmofrön och flingsalt på brödet om du ska servera det till fest!

Hamburgerbrödlimpa

2 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
3 msk rapsolja
15–16 dl vetemjöl

Garnering
mjölk
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget (mot slutet). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två bitar. Rulla dem till två längder på var sin plåt med bakplåtspapper.

3. Dela varje längd i ca 12 bitar med en degskrapa. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla längderna med mjölk och strö över sesamfrön.

5. Grädda bröden (ett i taget) mitt i ugnen i 13–14 min. Låt limporna svalna på ett galler.

 

Lindas rivna äppelsockerkaka

Supersaftig äppelsockerkaka med rivet äpple och knastrande strösocker & kanel i mitten och på toppen. Den är fantastiskt god och verkligen super-supersaftig. Baka och bjud på fika, den här kakan kommer ha en rykande åtgång, jag lovar!

Lindas rivna äppelsockerkaka

12 bitar

3 ägg
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk kanel
100 g smör, smält
1 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
1 äpple, rivet

Fyllning & garnering:
kanel
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en bunke.

2. Blanda alla torra ingredienser och rör ner det ihop med smör, mjölk och vetemjöl. Blanda allt till en slät smet.

3. Skala och riv äpplet. Rör ner äpplet i smeten.

4. Häll hälften av smeten i en smord och bröad rund form, ca 23 cm i diameter. Strö över ett tunt lager kanel och strösocker.

5. Häll försiktigt över resten av smeten. Strö sist över ett tunt lager kanel och strösocker på toppen.

6. Grädda kakan mitt i ugnen i 42–43 min. Låt den svalna i formen.