Nyttig fruktglass

Glassen på bilden är gjord på vattenmelon och banan.

Nyttig, krämig, supergod glass som är gjord på frukt och mjölk! Den innehåller inga onyttigheter alls. Den frysta frukten och mjölk mixas ihop till en krämig glass i en hushållsmaskin med knivar.

Tips på frukt man kan göra glass av (alla frukt ska vara fryst): äpple, apelsin, vattenmelon, honungsmelon, nektarin, hallon, blåbär m m.

Nyttig fruktglass

350–400 g valfri frukt eller bär, fryst
1 banan, fryst i skivor
1 ½ dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa fryst vattenmelon, fryst banan och mjölk till en krämig glass i en köksmaskin med knivar (häll på lite mjölk i taget och anpassa mängden efter hur krämig du vill ha den). Ät glassen direkt!

5 magiskt goda efterrätter med avokado

Artikeln är ett annonssammarbete med ICA

Nice cream, chokladmousse eller en paletas? Avokado funkar utmärkt som efterrätt! Här kan du frossa i 5 supersmarriga desserter där avokadon har huvudrollen.

1. Chokladmousse med en tvist

När suget efter en enkel och lyxig efterrätt slår till är den här chokladmoussen perfekt. Honung, dadlar, kakao och avokado blandas samman och toppas med lite passionsfrukt – du kommer inte bli besviken.

2. Mexa till desserten med paletas

Har du hört talas om den mexikanska glasspinnen paletas? Efter att ha provat den här efterrätten kommer du se till att alla dina nära och kära känner till den.

3. Vegansk tweak på populär efterrätt

Tweaka till den vanliga chokladmoussen och gör den både vegansk och smarrig med avokado, rostade hasselnötter och choklad. Silky vegan chocolate mousse pie är betydligt lättare att göra än att säga.

4. Haka på Nice Cream-trenden

Många har fått upp ögonen för Nice Cream – en hälsosam glassvariant med frysta bananer som bas. Har du några avokados liggandes hemma kan du servera nice cream som dessert. Den går snabbt att göra och innehåller förutom avokado även mango och banan.

5. Avsluta middagen med cheesecake

Den här underbart goda jordgubbscheesecaken med krispig mandelbotten och krämig avokadofyllning blir en fräsch avslutning på kvällen. Kakan är fri från både mjölk och ägg – en helt vegansk dessert!

<!– wpp –>
Artikeln är ett annonssammarbete med ICA

Rostad vitlökspotatis

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Rostade vitlökspotatis i ugn är ljuvligt gott och mycket lätt att göra. Passar till allt som är grillat, grytor, ja i princip till det mesta. En favorit som jag ofta gör hemma, både till fest och vardag.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Rostad vitlökspotatis

potatis (valfritt antal)
2 msk smör (eller olja)
2 vitlöksklyftor

salt

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisarna i halvor. Lägg dem på en ugnsplåt eller i en ugnsfast form. Skär rutmönster på ytan med en vass kniv.

2. Smält smöret, pressa ner vitlöken och pensla potatisarna med det.

3. Salta potatisen. Strö eventuellt över färska kryddor (eller parmesanost efter halva gräddningstiden).

4. Grädda potatisen längst ner i ugnen i 40–50 min. Sänk temperaturen till 230 grader när du sätter in potatisen. Tiden varierar beroende på potatisarnas storlek och sort. Potatisen är klar när den är mjuk och fått lagom med färg.

Tips! Strö valfria färska kryddor över potatisen före gräddning.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Nyttiga havregrynsmorotsfrallor

Mycket lättbakade och goda frallor som inte innehåller något vetemjöl. Istället innehåller de söndermixade havregryn. Om du inte vill mixa havregrynen själv kan du köpa färdigt havregrynsmjöl. De rivna morötterna gör bröden extra saftiga och vitaminrika.

7 dl mixade havregryn = ca 6 ¼ dl havregrynsmjöl

Nyttiga havregrynsmorotsfrallor

10 st

1 dl finriven morot
7 dl havregryn (mixa dem till mjöl)
2 ägg
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk

Garnering
havregryn, söndersmulade (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.

2. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

3. Riv moroten fint.

4. Blanda ihop alla ingredienser till en kladdig deg.

5. Klicka ut frallor, ca 10 st på en plåt med bakplåtspapper. Strö eventuellt över lite söndersmulade havregryn.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min.

Fransk blåbärskaka

Mycket lättbakad, ljuvligt god och segmjuk blåbärskaka med lite frasiga kanter! Servera den gärna med en klick vispgrädde eller vaniljsås. Använd frysta eller färska blåbär.

Tips! Bären kan bytas ut mot valfria bär.

Fransk blåbärskaka

Ca 12 bitar

2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Fyllning
150 g blåbär, frysta eller färska
2 tsk potatismjöl
1 ½ msk strösocker

Garnering
1 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl,  bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

3. Fyllning: Blanda blåbär potatismjöl och strösocker i en skål.

4. Strö blåbären jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg det ovanpå smeten och blåbären.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås. Pudra gärna över florsocker före servering.