Snabba frukosttekakor

Lättgjorda, snabba tekakor som inte behöver jäsa! Goda bakpulverbröd som går fort att slänga ihop när man vill ha nybakat till frukost. Självklart kan man äta dem närsomhelst, de funkar lika bra till mellis, fika eller som kvällssmörgås.

Tips! Det går lika bra att bara baka brödet med bara rågsikt eller bara vetemjöl om man inte har båda mjölsorterna hemma.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Snabba frukosttekakor

9 st

50 g smör, rumsvarmt
4 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
¾ tsk salt
1 msk bakpulver
4 dl mjölk 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.

2. Rulla ut degen till en längd och dela den i 9 bitar.

3. Rulla bollar av degen med mjölade händer. Tryck ut dem till runda kakor, ca 1 ½ cm tjocka och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Nagga bröden med en naggade eller  gaffel.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min.

Nyttig fryst yoghurtglass mango

Fräsch, supergod, nyttig fryst yoghurtglass mango. Den är lätt att göra och en stor favorit hemma hos mig!

Nyttig fryst yoghurtglass mango

3 dl fryst mild yoghurt naturell (eller vaniljyoghurt)
300 g fryst mango 

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa den frysta yoghurten och mango till en slät glass i en mixer eller köksmaskin med knivar.

Låt yoghurten och mangon tina något om det är svårt att mixa. Ät direkt!

Chokladbollskakor

Superläckra, goda chokladbollskakor för alla havrebollsälskare. Ingredienserna är desamma som i havrebollar, men denna smet kokas ihop och när de stelnar blir de frasiga och ljuvligt läckra och goda.

CHOKLADBOLLSKAKOR

20–24 st

100 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 nypa salt
3 msk kaffe
2 dl kokos
4 dl havregryn

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, kakao, salt och kaffe. Låt det puttra i någon minut.

2. Tillsätt havregryn och kokos. Rör ihop allt till en smet.

3. Klicka ut 20–24 kakor på ett bakplåtspapper. Låt dem stelna i kylen.

Noblessekaka

Noblessekladdkaka är en perfekt dessert! Eller bjud på den som tårta på ett kalas. Noblesseplattorna innehåller knapriga, små krokantbitar som gör kakan extra god. Servera den gärna med vispgrädde eller vaniljglass! En riktigt läcker kaka med en lätt, kladdig chokladbotten.

NOBLESSEKAKA

12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 krm salt

1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

Garnering
1 pkt Noblesseplattor (23–25 st)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt  till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. (Bröa gärna med kokos).

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–25 min.

4. Garnering: Lägg Noblesseplattorna i ett snyggt mönster på kakan när den forfarande är ljummen så att plattorna smälter fast på kakan.

Krossad basilikapotatis

En riktig favoritpotatis som är mycket populär. Enkel att göra också!

Tips! Basilikan kan bytas ut mot färsk timjan eller oregano. Eller gör en blandning av alla tre kryddorna, det är ljuvligt gott det med!

Krossad basilikapotatis

potatis (valfritt antal)
rapsolja, olivolja eller smält smör
salt eller flingsalt

färsk basilika

GÖR SÅ HÄR
1. Koka potatisen i saltat vatten i ca 12 min. Sätt ugnen på 230 grader.

2. Häll bort vattnet. Lägg alla potatisarna på en ugnsplåt.

3. Krossa potatisarna försiktigt med en stekspade, grillspade eller liknande. Tryck inte så de går sönder helt, de ska bara falla isär.

4. Pensla potatisarna med oljan och strö över salt. Klicka eller hacka basilikan i mindre bitar. Strö dem över potatisen.

5. Grädda potatisen mitt i ugnen i 25–30 min eller tills de fått en gyllenbrun färg.