Rostad müsli

Klicka här för att beställa min nya bok: Lindas julbak!

KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA MIN NYA BOK LINDAS JULBAK!

JULGODIS SAFFRANSBULLAR SAFFRANSKAKOR PEPPARKAKOR JULDESSERTER MJUKA KAKOR PAJ CHEESECAKE JULBRÖD JA, ALLA JULIGA RECEPT MAN BEHÖVER I JUL! Lindas julbak är en komplett julbakbok med mina favorijultrecept. Alla recept väl beprövade och har steg-för-stegbilder som visar hur man gör. Boken innehåller alla klassiska julrecept man vill ha till jul, men även nya moderna recept som är underbart goda och populära!

Jag älskar att rosta egen, nyttig müsli. Det är både godare och billigare än att köpa! Hemma hos mig går det åt mängder med müsli och det blir väldigt dyrt att köpa färdig. Därför rostar jag egen müsli och det blir gudomligt gott. Och billigare! Jag kan även välja själv exakt vad jag vill tillsätta i müslin. Här får du ett bra grundrecept på rostad müsli. Du kan självklart tillsätta dina favoritingredienser.

ROSTAD MÜSLI

Torra ingredienser 8 dl havregryn 2 dl linfrön 3 dl solroskärnor 1 dl sesamfrön 4 dl sötmandel, grovhackad (eller nötter) 1 krm salt 2 dl vatten 2 msk rapsolja 1 msk kanel 2 dl russin (kan uteslutas) Förslag på smaksättningar 2 dl torkad banan 2 dl torkade aprikoser 2 dl torkade blåbär 1 dl kokos  GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. 2. Blanda vatten och rapsolja i en skål. 3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt. 4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra över kanel. 5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. 6. Blanda ner russin och/eller torkad frukt när müslin kallnat. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.

Panerad fisk

[caption id="attachment_80295" align="alignnone" width="980"] På bilden serveras den panerade fisken med skolans kalla fisksås – receptet finns här![/caption]

Panerad fisk är så gott! En stor favorit hos de flesta barn också (som annars kan vara dåliga på att äta fisk), men panerad fisk påminner om fiskpinnar och går ner i de flesta barns magar.

Tips! Du kan använda de flesta fisksorter, t ex rödspätta, torsk, torskrygg, kolja, sej m m.

Två goda såser till fisken:
– Skolans kalla fisksås – klicka här!

– Remouladsås – klicka här! 

Panerad fisk

600–800 g fiskfilé (valfri sort)
1 dl vetemjöl
2 ägg, uppvispade
2 dl ströbröd
salt
ev. peppar

Hemgjord potatismos – recept klicka här!

GÖR SÅ HÄR
1. Skär fiskbitarna i valfria storlekar. Lägg vetemjöl på en tallrik. Vänd båda fisk sidorna  i vetemjöl.

2. Vispa upp äggen i en tallrik. Häll upp ströbröd i en annan tallrik.

3. Doppa fiskbitarna i äggblandningen. Doppa därefter dem direkt i ströbröd. Lägg dem på en skärbräda. Salta och eventuellt peppra fisken.

4. Värm upp en stekpanna. Smält smör i stekpannan. Stek fisken på medelvärme några minuter på varje sida, tills fisken får fin färg. Servera gärna med pressad citron, skolans kalla fisksås, hemgjord potatismos, ris eller kokt potatis.

Hemgjord potatismos – recept klicka här!

Två goda såser till fisken:
– Skolans kalla fisksås – klicka här!
– Remouladsås – klicka här! 

Franska frallor

Franska frallor – supergoda, lättgjorda frallor med en knaprig yta och ett saftigt innanmäte! Går bra att frysa in! Om du vill göra dem mindre kan du göra 20 stycken istället för 12 stora. Gräddningstiden blir då någon minut kortare.

Franska frallor

12 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
15–16 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget (mot slutet). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma dem till avlånga bröd, ca 20 cm på ett mjölat bakbord.

3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och skär ca 5 sneda snitt på varje bröd med en vass kniv.

4. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–15  min. Låt dem svalna på ett galler.

 

Köttfärspanna med ägg

Köttfärspanna med ägg. En läcker, lyxig köttfärssås med pocherade ägg mitt i köttfärssåsen. Riktigt läcker, ser inbjudande ut och är magiskt gott! En perfekt vardagsrätt som kan ätas till ris, pasta eller potatis.

KÖTTFÄRSPANNA MED ÄGG

1 stekpanna fylld med köttfärssås – RECEPT KLICKA HÄR
6 ägg

GÖR SÅ HÄR
1.  Gör en sats köttfärsås – recept på min goda köttfärssås hittar du här! 

2. Låt köttfärssåsen ligga i en stekpanna. Stäng av värmen en stund. Gör 6 gropar i köttfärssåsen med en matsked (inte ända ner i botten).

3. Knäck äggen, ett i varje hål.

4. Lägg på ett lock på stekpanna, höj värmen och låt allt puttra på svag värme tills äggen är vita. Servera gärna med ris, pasta, potatis och en fräsch sallad.

Moccamuffins

Kärleksmums, snoddas, moccarutor, tv-kaka, ja kärt barn har många namn. De här muffinsarna är som moccarutor eller kärleksmums men i muffinsform. Sååå galet goda! De består av saftiga chokladmuffins med ett härligt täcke av chokladglasyr och kokos.

Moccamuffins

Ca 20 st

4 ägg

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

¾ dl kakao

2 ½ tsk bakpulver

150 g smör, smält

1 ½ dl mjölk

4 ½ dl vetemjöl 

Glasyr
ca 2 msk kaffe

½ dl kakao

1 msk vaniljsocker

4–5 dl florsocker

75 g smör, smält

1–2 msk vatten 

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR


1. Sätt ugnen på 200 grader.
 Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Fördela smeten i stora muffinsformar, ca 2o st. Fyll dem till ¾.

3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 15–17 min. 
Låt dem kallna.

4. Glasyr: Blanda alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker och vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna.