Potatismos

Hemlagat potatismos är det godaste som finns! Inget pulvermos i världen slår detta. Potatis är också en av de nyttigaste livsmedlen som finns – ett perfekt tillbehör till maten både till vardag och fest.

Så kokar du potatis – klicka här!

Potatismos

ca 10 potatisar
1 tsk salt
2 msk smör
1–2 dl mjölk, varm
+ lite extra salt (smaksätt gärna med vitpeppar också)

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt salt. Lägg i potatisen och koka potatisen mjuk i ca 20 min.

2. Vispa sönder potatisen med en elvisp eller i en hushållsmaskin. Tillsätt smör och varm mjölk (värm i mikron eller kastrull). Tillsätt även lite salt efter smak. Vispa moset riktigt fluffigt. Anpassa mängden mjölk så moset blir lagom fluffigt.

 

Rågsiktskakor

Klassiska rågsiktskakor! Ett av de godaste frukostbröden jag vet! De blir så vansinnigt saftiga, mjuka och goda. Rågsikt är så himla gott att baka bröd med. Tips! Byt ut 3 dl rågsikt mot 4 dl havregryn.

Tips! Här hittar du fler recept på goda bröd – klicka här!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde och kan följa mig på Instastory!

RÅGSIKTSKAKOR

4 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap

13–15 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den ordentligt.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min eller till sin dubbla storlek.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med t ex ett snapsglas. Nagga hål i brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk. Tips! Här hittar du fler recept på goda bröd – klicka här!

Ugnspannkaka med bacon

Ugnspannkaka med bacon blev en riktigt succé hemma hos mig! Barnen älskade denna pannkaka så det här blir en ny favorit jag garanterat kommer tillaga ofta framöver. Och den är så enkel att göra att även barnen själv kan tillaga rätten. Tänk på att baconen drar ihop sig under gräddningen i ugnen så man kan gärna lägga på några extra baconskivor på kanterna.

Ugnspannkaka med bacon

1 plåt

5 ägg
8 dl mjölk
1 krm salt
4 dl vetemjöl

Garnering
1–2 paket bacon

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa upp äggen med en visp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa allt till en slät smet. Låt den stå och vila i ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Häll smeten i en ugnsplåt eller långpanna med höga kanter. Lägg ut baconskivorna ovanpå smeten.

3. Grädda ugnspannkakan mitt i ugnen i 20–25 min eller tills den ser färdig ut på ytan. Servera med valfri sylt.

Nyttig havregrynslimpa utan mjöl

Ett nyttigt, mycket gott, luftigt och saftigt bröd som bakas utan vanligt vetemjöl. I stället används havregryn som man mixar till ett mjöl i en mixer eller hushållsmaskin med knivar. Ett mycket bra bröd för den som inte äter vetemjöl av olika anledningar. Obs! Brödet ska kallna helt innan man skär det i skivor. Eftersom brödet är bakat med bikarbonat kan det lukta lite fränt direkt efter gräddningen, men det försvinner när brödet kallnat helt.

Tips! Skär limpan i skivor och frys in dem. Ta fram och tina önskat antal brödskivor vid behov.

Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Nyttig havregrynslimpa utan mjöl

1 st

7 dl havregryn (mixas till mjöl) 
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 ägg 
3 ½ dl filmjölk 

Garnering
söndersmulade havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett fint mjöl i en mixer med knivar eller matberedare med knivar.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en rymlig bunke.

3. Blanda ihop alla ingredienser till degen i bunken, till en kladdig deg.

4. Häll degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite söndersmulade havregryn.

5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp pappret och limpan ur formen och låt den svalna.

Vit kladdkaka

Kladdkaka i alla former är magiskt gott! Och den här vita varianten är makalöst god den också. Ingredienserna har man oftast hemma och därför kan man slänga ihop den när man vill och är sugen på något gott. Eller får oväntat besök.

Tips! Smaksätt kladdkakan (smeten) med rivet skal av 1 citron, 200 g vit, hackad choklad eller 200 g mörk, hackad choklad. Eller släng lite frysta hallon eller blåbär på toppen före gräddning.

Vit kladdkaka

12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
½ krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl
2 ägg

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos eller ströbröd.

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i formen.

4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20–24 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan.

5. Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde och bär.

Bärkladdkaka!
– Gör kladdkakan enligt receptet ovan.
– Lägg på färska hallon och blåbär. Strö över lite strösocker om du vill.
– Grädda enligt receptet.
(Om du använder frysta bär behöver du strö över potatismjöl på bären innan du lägger dem på smeten eftersom de bären är blötare).