RATATOUILLE är en fransk grönsaksgryta som kan ätas som den är till t ex ris, couscous eller bulgur. Eller som tillbehör till t ex en kycklingfilé eller på en buffé. Receptet kan dubblas om man vill göra en stor sats och frysa in.
2 gula lökar 1 aubergine 1 zucchini 2 paprikor, gul eller röd 2 burk krossade tomater 2 msk olivolja salt svartpeppar 3 klyftor vitlök färska kryddor (timjan, rosmarin eller basilika) lite sambal oelek eller tabasco
GÖR SÅ HÄR
Skala och skär lökarna i grova bitar.
Skär och dela resten av grönsakerna i grova bitar.
Hetta upp olja i en gryta eller stekpanna och fräs lök och alla grönsaker i några minuter.
Lägg alla grönsaker i en gryta eller kastrull. Tillsätt krossade tomater, kryddor, pressad vitlök och låt det puttra i ca 15 min. Rör om då och då. Tillsätt lite vatten om det behövs.
Baka bröd i airfyer – fluffiga, härliga, mjuka frallor som är makalöst goda! Nybakat bröd när det är som allra godast! Bröden går bra att frysa in! Jag skulle inte tipsa om denna airfryer om det inte var så att jag inte använde den – den är verkligen bra!!! På riktigt! Jag använder den varje dag! En suverän kökspryl som verkligen används!
25 g jäst 3 dl vatten, fingervarmt 1 tsk salt 3 msk rapsolja 7–8 dl rågsikt (eller vetemjöl)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl.
2. Låt degen jäsa i ca 40 min.
3. Forma ca 9 stycken runda frallor. Lägg dem på ett bakplåtspapper i din Airfryer. Stick hål i dem med t ex ett sugrör eller liknande. Låt dem jäsa i ca 25 min innan du gräddar dem.
4. Grädda frallorna i 12–15 minuter i 170 grader. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.
Fyllning 150 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl strösocker 1 msk vaniljsocker
Deg ½ g saffran (1 påse) 50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 3 ägg 225 g smör, rumsvarmt 13–14 dl vetemjöl
Dekorering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Blanda ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och saffran. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–9 min. Låt dem svalna på plåten.
Reklam för att baka saffranskärleksmums i airfryer – en supersaftig, mjuk kaka täckt med en ljuvlig kärleksmumsglasyr och kokos som jag bakat i min Cosori airfryer.
JAG ÄLSKAR min Cosori airfryer, den är så enkel och smidig att använda och allt blir så bra när man gräddar i den!
Jag är så glad och nöjd över min Cosori airfryer! Även barnen kan laga mat och baka i den väldigt enkelt! Den är enkelt att ta med sig till landstället, på båten, i husvagnen eller låna ut den till en vän.
Glasyr 50 g smör, smält 2 tsk vaniljsocker 5 dl florsocker 1–2 msk pressad citron eller apelsin (eller bara vatten)
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i mjölken och rör ner det och smöret i äggsmeten. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.
2. Smörj och bröa en rund form som får plats i din airfryer. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan i 25–30 min i 150 grader i Cosori airfryer. Låt kakan kallna. Stjälp sedan upp kakan på en tallrik.
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienser till en glasyr. Anpassa vätskan så att den blir lagom bredbar. Strö över kokos. Låt glasyren stelna.
De allra godaste lussebullarna jag bakat!!! Jag lovar, de är extremt goda! Saffransbullar med smörkräm och knastrande pärlsocker på toppen. Lussebullarna blir så mycket godare med smörkräm och knastrande socker ovanpå! Ett riktigt toppenrecept som varmt rekommenderas!
Obs! Smöret rinner ner över kanten på lussebullarna under gräddningen, men det gör bara att bullarna blir ännu godare för smöret fastnar på botten av bullarna och ger en ljuvlig smak på hela bullen!
30–35 st. Antalet beror helt på vilken storlek man gör dem i.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran 150 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
1. Fyllning: Mosa ihop smör, strösocker och vaniljsocker. Forma små runda kulor av smöret (ca 1,5 cm) och lägg dem på en tallrik. Ställ tallriken i frysen tills smörkulorna har stelnat.
2. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Forma degen till lussekatter (se bilderna nedan).
4. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och tryck ner en smörkula på varje sida. Strö över pärlsocker. Låt dem jäsa på plåten i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–12 min (helt beroende på storlek). Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler. Tips! Lussebullar i olika former – klicka här och titta hur du kan forma dina bullar!