Enkla vetelimpor

Enkla vetelimpor! Ett av de enklaste bröden man kan baka med jäst! Och de är otroligt goda, saftiga och har en makalöst god knaprig skorpa!

Tips! Pensla bröden med vatten och strö över vallmofrön. Vill man ha mer fibrer i brödet kan man byta ut ca 3 dl vetemjöl till grahamsmjöl.

Enkla vetelimpor

2 st

50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt
2 msk raposlja
2 tsk salt
17–18 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i två bitar. Forma dem till längder/limpor och lägg dem på en plåt  med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl och skär av ändarna på dem. Lägg den överblivna degen under limporna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 10 min. Sänk sedan värmen till 200 grader och fortsätt grädda bröden i ca 30 min till. Låt limporna kallna helt innan du skär dem i skivor.

Chokladmuffins med hackad lakritschoklad

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Chokladmuffins med hackad lakritschoklad. Ljuvligt goda, supersaftiga och enkla att baka. Choklad och lakrits är en underbar kombination. Jag använde en chokladkaka med knapriga lakritsbitar i, men det går bra med viken choklad som helst. T ex mjölkchoklad, schweizernötchoklad, mintchoklad, mörk choklad, Daim eller någon annan favorit.

Chokladmuffins med hackad lakritschoklad

12 st

2 ägg
2 ½ dl strösocker
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
100 g smör, smält
3 dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk

Garnering

ca 100 g lakritschoklad (eller annan valfri choklad)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader.Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt kakao, bakpulver, smör, vetemjöl och mjölk. Vispa snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.

2. Ställ ut 12–15 muffinsformar på en plåt (eller i en muffinsform). Häll smeten i muffinsformarna. Fyll dem till 2/3. (Jag har ställt formarna i en muffinsplåt för då behåller de formen bättre, men det funkar utan också).

3. Hacka chokladen fint. Strö den över muffinsarna i formarna.

4. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 14–16 min.

Segmjuk rabarberkaka i limpform

Lättbakad, underbart god rabarberkaka med lite segmjuka, frasiga kanter. Den bakas bakas utan bakpulver och är en riktigt lättbakat favorit! Det enkla är ofta det godaste och så är det i detta fall! Mums! Den här kommer bakas många gånger kan jag lova.

Reklam för Lindas avlånga ugnsform
BAKTIPS!
Baka gärna kakan i min avlånga ugnsform som jag tagit fram till bakning! Den har högra, raka kanter och gjord i aluminium vilket gör att gräddningen blir jämn och perfekt! Klicka här för att beställa ugnsformen!

Segmjuk rabarberkaka i limpform

Ca 10 bitar

1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
50 g smör, smält

Garnering
ca 2 stjälkar rabarber
1 msk strösocker
1 tsk potatismjöl
ev. några malda kardemummakärnor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner mjöl och smör och rör om allt till en smet.

2. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

3. Skala rabarbern och dela dem i längder, något kortare än bredden på limpformen.

4. Strö potatismjöl och strösocker över rabarbern.

5. Lägg rabarberlängderna i en rad i mitt på smeten. Strö eventuellt över kardemumma.

6. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–38 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera vaniljsås eller glass till kakan. Förvara kakan inrullad i bakplåtspapperet så behåller den sina lite segknapriga kanter.

Kvarglimpa utan vetemjöl

Ett saftigt, luftigt gott bröd som bakas helt utan vanligt vetemjöl. Perfekt för den som inte äter vetemjöl av olika anledningar. Mixa havregrynen till ett mjöl i en hushållsmaskin eller mixer med knivar. Obs! Brödet måste bör kallna helt innan man skär det i skivor. Eftersom brödet är bakat med bikarbonat kan det lukta lite fränt direkt efter gräddningen, men det försvinner när brödet kallnat helt.

Tips! Skär limpan i skivor och frys in dem. Ta fram och tina önskat antal brödskivor vid behov.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Kvarglimpa utan vetemjöl

1 st

7 dl havregryn (mixas till mjöl) 
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 ägg 
3 1/2 dl filmjölk eller kvarg

Garnering
söndersmulade havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.

3. Blanda ihop alla ingredienser till degen i samma bunke, till en kladdig deg.

4. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite söndersmulade havregryn.

5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Kvargpannkakor utan vetemjöl

PROTEINRIK PANNKAKA Mättande, nyttiga pannkakor utan vetemjöl. Den innehåller proteinrika ingredienser som ägg, havregryn och kvarg.

Här hittar du fler recept utan socker – klicka här!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Kvargpannkakor utan vetemjöl

6 st i en liten stekpanna (ca 3 st i en normalstor stekpanna) De är allra godast nygräddade!

1 dl havregryn (mixas eller mortlas till mjöl)
3 ägg
1 nypa salt
½ tsk bakpulver
2 dl kvarg

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa sönder havregrynen i en mixer med knivar, en stavmixer eller mal sönder dem i en mortel.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.

3. Blanda ihop havegrynsmjölet och äggsmeten.

4 .Tillsätt salt, bakpulver och kvarg. Rör ihop till en smet.

5. Värm upp en stekpanna på högsta. Smält smör i stekpannan. Sänk direkt till medelvärme när du börjar steka. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna. Reglera värmen hela tiden så att inte pannkakorna bränns.


Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!