1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggblandningen. Tillsätt smör och mjölk. Vispa snabbt ihop allt till en smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 37–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.
CITRONMAZARINKAKA En helt underbar, ljuvligt god kaka med citronfyllning, frasig botten och citronglasyr. Den här kan man bjuda på istället för tårta eller som fikabröd till kaffet. Såååå vansinnigt god, en riktig favorit, ett helt suveränt recept!
Citronmazarinkaka
12–14 bitar
Mördeg 5 dl vetemjöl 200 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl strösocker
Mazarinfyllning 200 g mandelmassa 100 g smör, rumsvarmt 2 ägg 1 citron, rivet skal
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Tryck ut degen i en springform med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna. Ställ degen i kylen i ca 20 min.
3.Mazarinfyllning: Tvätta citronen och riv citronskalet fint.
4. Riv mandelmassan grovt.
5. Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och citronskal och fortsätt vispa till en slät massa.
6. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.
7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–43 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Blanda florsocker, vaniljsocker och citronsaft till en bredbar glasyr. Anpassa mängden citronsaft så att glasyren blir lagom bredbar.
7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Sätt ugnen på 180 grader. 2. Tryck ut degen i en springform med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna. Ställ degen i kylen i ca 20 min.
3. Mazarinfyllning: Tvätta citronen och riv citronskalet fint. 4. Riv mandelmassan grovt. 5. Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och citronskal och fortsätt vispa till en slät massa.
6. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. 7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–43 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Blanda florsocker, vaniljsocker och citronsaft till en bredbar glasyr. Anpassa mängden citronsaft så att glasyren blir lagom bredbar. 7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.
Superläckra blåbärspajer i portionsformar! Det är både trevligt och gott att bjuda varje gäst på en egen liten paj. Och om man tycker de är för små, så kan man ta två :-).
Barnen jublade av glädje när jag serverade pannkaksmuffins. Både gott, något nytt och kul att äta! En riktig succé!
Tips! Tillsätt 2 tsk vaniljsocker i smeten.
Pannkaksmuffins
Ca 18 st
5 ägg 6 dl mjölk ½ krm salt 3 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa upp äggen lite lätt med en handvisp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa allt till en slät smet. Låt den stå och vila i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
2. Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt.
3. Fyll muffinsformarna till ¾ med smet. Grädda dem mitt i ugnen i 16–20 min eller till de får får lite färg på ytan. De sväller upp enormt i slutet av gräddningen, men de sjunker ihop direkt när man tar ut dem. Servera gärna med sylt & vispgrädde.
En riktigt lyxig sommartårta (som funkar lika bra året runt) med frasiga maränger, jordgubbar, banan, choklad, vispgrädde, glass och chokladsås. Jag älskar kombinationen av dessa goda ingredienser!
Om man inte orkar baka egen marängbotten går det lika bra med färdigköpt! Fyllningen kan varieras efter egen smak. T ex kan man utesluta glassen om man inte ska äta tårtan direkt, för annars smälter ju glassen.
1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret, en deciliter i taget och fortsätt vispa till ett hårt, fast skum.
2. Bred ut marängsmeten till en rundel, ca 25 cm i diameter, på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
3. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 110 min. Låt den kallna på plåten.
4. Smält chokladen över vattenbad och pensla den på marängbottnen. Låt chokladen stelna i kylen.
5. Lägg ut hälften av bananerna på marängbottnen. Lägg ut ca 15 maränger. Skär glassen i bitar och lägg dem ovanpå marängerna.
6. Vispa grädden fluffig och spritsa eller bred ut den på marängbottnen. Garnera med bananskivor, maränger och ringla över chokladsås. Servera direkt så glassen inte smälter. Om du ska vänta en stund kan man lägga på glassen sist eller äta den som tillbehör.