Filmjölkslimpa är lätt att baka och ljuvligt gott. Den behöver inte jäsa och håller sig färsk i flera dagar i en plastpåse. Den går också bra att frysa in den. Jag brukar frysa in den i skivor och ta fram vid behov.
Tigerkaka är en ljuvligt god, läcker klassiker som består av både ljus och mörk smet i en härlig blandning. Det fina mönstret som bildas är olika varje gång, den ljusa och mörka smeten skapar magi!
3 ägg 3 dl strösocker 2 ½ dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1 ½ dl mjölk
75 g smör, smält
Ljusa smeten 2 msk vetemjöl (för att smeten ska få samma konsistens som den mörka)
Mörka smeten 2 msk kakao
Garnering florsocker (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl och rör ner det i äggsmeten ihop med mjölken och smöret. Blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll hälften av smeten i en annan skål. Rör ner 2 msk vetemjöl i den ena och 2 msk kakao i den andra. (Vetemjölet tillsätts i den ljusa smeten för att det ska bli samma konsistens i båda varianterna).
3. Häll den ljusa smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Ringla över den mörka smeten och rör om lite försiktigt med en sked.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik. Pudra över florsocker före servering.
1. Smält vit choklad över vattenbad. Lägg en marängbotten på en tallrik. Ställ kanten på en springform runt bottnen och tryck ihop den till samma storlek. Pensla chokladen på bottnen. Ställ den i kylen för att stelna.
2. Brun chokladmousse: Vispa grädden fluffig. Smält chokladen. Vispa äggulorna fluffiga. Blanda ihop äggulor och den smälta chokladen. Blanda ner chokladsmeten i den vispade grädden.
3. Bred ut chokladmoussen på marängbottnen. Ställ den i kylen i 30–60 min för att stelna halvt så det blir lättare att breda på den vita chokladmoussen.
4. Vit chokladmousse: Vispa grädden fluffig. Smält chokladen. Vispa äggulorna fluffiga. Blanda ihop äggulor och den smälta chokladen. Blanda ner chokladsmeten i den vispade grädden.
5. Bred försiktigt ut den vita chokladmoussen på den bruna. Ställ den i kylen för att stelna i ett par timmar. Garnera tårtan med florsocker och jordgubbar.
En snabbgjort pizzabotten som är gudomligt god och behöver inte jäsa. Den här pizzan är perfekt att slänga ihop en vardagkväll när man har bråttom eller när man har taco-, eller köttfärssåsrester. Bottnen är sååååå himla god!
Använd vanlig köttfärs eller tacoköttfärs, men tänk på att den inte får vara för blöt för då blir bottnen svampig. Sila bort vätskan från köttfärssåsen om det behövs.
Dubbla eller trippla degen om du vill ha flera plåtar med pizza.
5 dl vetemjöl ¾ tsk salt 2 tsk bakpulver ½ dl rapsolja 2 ½ dl mjölk (vatten går också bra)
Fyllning 4 msk pizzatomatsås (kan uteslutas) ca 4 dl köttfärssås av valfri sort ca 200 g ost, riven oregano
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt rapsolja och mjölk och rör snabbt ihop allt till en lite kladdig deg. (Ska inte knådas för då blir pizzabottnen seg).
2. Tryck ut degen till en rektangel på en plåt med bakplåtspapper.
3. Bred eventuellt ut ett tunt lager pizzatomatsås (jag struntade i det denne gång). Bred ut köttfärssåsen.
4. Strö över riven ost och oregano.
4. Grädda pizzan mitt i ugnen i 13–15 min. Tänk på att värmen i olika ugnar kan variera så håll koll på gräddningen mot slutet.
Dessa chokladbollar är riktiga favoriter! Sååååå grymt goda! Jag älskar kokos och tillsätter mycket kokos även i smeten. Självklart kan man minska på kokosmängden eller strunta i den helt om man inte är lika galen i kokos som mig.
5 dl havregryn 125 g smör, rumsvarmt 2 dl kokos (kan minskas om man vill) 1 msk vaniljsocker 2 msk kakao 2 dl florsocker (kan ersättas med 1 ½ dl strösocker)
2 msk kaffe (kan ersättas med bara vatten, men ger en god smak) ca ½ dl vatten
Garnering kokos (eller pärlsocker)
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp (eller riktigt ordentligt med en slev) så att smeten blir riktigt kladdig. Anpassa mängden vatten så bollarna blir lite kladdiga, men de ska hålla ihop bra när de rullas.
2. Gör runda bollar i önskad storlek och rulla dem i kokos (eller pärlsocker). Förvara dem i kylen.