Grova havregrynsfrallor

Skärmavbild 2017-03-13 kl. 07.55.19Grova havregrynsfrallor. Grova, men ändå luftiga och saftiga frukostfrallor med havregryn och rågmjöl i degen. Mättande och supergoda!

Tips kalljäsning!
Det går bra att kalljäsa degen. Då kan du hoppa över första jäsningen och baka ut bröden direkt på plåten. Låt dem jäsa på plåten, under bakduk i kylen över natten. Ta fram dem i rumstemperatur 15–30 min före gräddning.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Grova havregrynsfrallor

Ca 20 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten) mjölk gör innanmätet lite mjukare och vatten lite segare
2 dl havregryn
½ dl vetekli (kan uteslutas och ersättas av ½ dl havregryn till)
1 ½ tsk salt
½ dl rapsolja
3 dl fint rågmjöl
7–9 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg (eller vatten) ägg ger en blankare yta
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och häll i mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och vetekli och låt blandningen stå och dra i 5 min.

2. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i ca 20 bitar och forma dem till runda bollar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bröden med uppvispat ägg eller vatten (ägg ger en blandare yta) och strö över havregryn.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på ett galler.

1. Smula ner jästen i en bunke och häll i mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och vetekli och låt blandningen stå och dra i 5 min. 2. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke och häll i mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och vetekli och låt blandningen stå och dra i 5 min. 2. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i ca 20 bitar och forma dem till runda bollar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Dela degen i ca 20 bitar och forma dem till runda bollar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med uppvispat ägg eller vatten (ägg ger en blandare yta) och strö över havregryn. 5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på ett galler.
4. Pensla bröden med uppvispat ägg eller vatten (ägg ger en blandare yta) och strö över havregryn. 5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på ett galler.

Skärmavbild 2017-03-13 kl. 07.55.19

Syltkakor

syltkakor2 syltkakor3

Spröda, smarriga kakor med sylt i mitten. Sylten går bra att byta ut mot valfri sylt. Förvara dem i en burk med tätslutande lock. Går även bra att frysa in i ca 1 månad.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Syltkakor

Ca 30 st

Deg
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl 
½ krm salt 
200 g smör, rumsvarmt 

Garnering
1–2 dl valfri sylt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.

2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3. Tryck gropar i bollarna med pekfingret. Fyll groparna med sylt.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Tryck gropar i bollarna med pekfingret. Fyll groparna med hallonsylt.
3. Tryck gropar i bollarna med pekfingret. Fyll groparna med jordgubbssylt.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.

syltkakor1 syltkakor4 syltkakor5

Nicecream hallon

nicecreamhallon4 nicecreamhallon3

NICECREAM HALLON Fräsch, svalkande och hälsosam glass som endast innehåller endast frukt och bär! Tid: 5 min.

Nyttig mikrokladdkaka helt utan socker, mjöl eller smör! Klicka på bilden för recept!
Nyttig mikrokladdkaka helt utan socker, mjöl eller smör! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Nicecream hallon

2 portioner

ca 225 g frysta hallon ( jordgubbar eller blåbär)
1–2 fryst bananer

1–2 dl mjölk (kan uteslutas om du vill, men gör glassen ännu krämigare)

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa hallonen (och ev. andra bär) och bananen i en mixer till en krämig glass. (Om man vill kan man tillsätta mjölk också). Låt frukten tina lite om det är svårt att mixa. Ät glassen direkt.

1. Mixa hallonen och bananen i en mixer till en krämig glass. (Om man vill kan man tillsätta några droppar mjölk också). Låt frukten tina lite om det är svårt att mixa. Ät glassen direkt.
1. Mixa hallonen och bananen i en mixer till en krämig glass. (Om man vill kan man tillsätta några droppar mjölk också). Låt frukten tina lite om det är svårt att mixa. Ät glassen direkt.

nicecreamhallon2 nicecreamhallon1

Dammsugare/punschrullar

punschrullar4 punschrullar6

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Dammsugare/punschrullar

4 dl valfria kaksmulor (jag använde 2 dl cookies + 2 dl sockerkakssmulor)
4–6 droppar arrakessens
1 dl florsocker
1 dl smör, rumsvarmt
2 msk kakao

Garnering
200 g grönt marsipanlock (eller annan färg)
100 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa kakorna till smulor. Tillsätt arrakessensen under mixningen.

2. Mixa florsocker, smör och kakao och blanda ihop det med smulorna till en kladdig deg. Ställ den i kylen en stund.

3. Rulla 2 längder av smeten, ca 2 cm tjocka.

4. Rulla in längderna i marsipan och fäst ihop dem försiktigt på undersidan.

5. Skär längderna i bitar, 4–5 cm långa.

6. Smält chokladen över vattenbad.

7. Doppa ändarna i choklad.

8. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna i kylen.

1. Mixa kakorna till smulor. Tillsätt arrakessensen under mixningen.
1. Mixa kakorna till smulor. Tillsätt arrakessensen under mixningen.
2. Mixa florsocker, smör och kakao och blanda ihop det med smulorna till en kladdig deg. Ställ den i kylen en stund.
2. Mixa florsocker, smör och kakao och blanda ihop det med smulorna till en kladdig deg. Ställ den i kylen en stund.
3. Rulla 2 längder av smeten, ca 2 cm tjocka.
3. Rulla 2 längder av smeten, ca 2 cm tjocka.
4. Rulla in längderna i marsipan och fäst ihop dem försiktigt på undersidan.
4. Rulla in längderna i marsipan och fäst ihop dem försiktigt på undersidan.
5. Skär längderna i bitar, 4–5 cm långa.
5. Skär längderna i bitar, 4–5 cm långa.
6. Smält chokladen över vattenbad.
6. Smält chokladen över vattenbad.
7. Doppa ändarna i choklad.
7. Doppa ändarna i choklad.

punschrullar5 punschrullar1 punschrullar2 punschrullar3 punschrullar7

 

Dammsugare

dammsugare9 dammsugare12

ÄLSKADE DAMMSUGARE Eller punchrullar som de också kallas. Ljuvligt goda klassiker som är perfekta att göra när man har småkakor, sockerkaka eller rulltårta över som ingen äter upp. Jag har smaksatt dammsugarna med arrakessens, men det går också bra med några matskedar punch.

Hemgjorda Delicatobollar –lika goda eller faktiskt ännu  godare än originalet! Klicka på bilden för recept!
Hemgjorda Delicatobollar – lika goda eller faktiskt ännu godare än originalet! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Dammsugare

4 dl valfria kaksmulor (jag använde 2 dl cookies + 2 dl sockerkakssmulor)
4–6 droppar arrakessens
1 dl florsocker
1 dl smör, rumsvarmt
2 msk kakao

Garnering
200 g grönt marsipanlock (eller annan färg)
100 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa kakorna till smulor. Tillsätt arrakessensen under mixningen.

2. Mixa florsocker, smör och kakao och blanda ihop det med smulorna till en kladdig deg. Ställ den i kylen en stund.

3. Rulla 2 längder av smeten, ca 2 cm tjocka.

4. Rulla in längderna i marsipan och fäst ihop dem försiktigt på undersidan.

5. Skär längderna i bitar, 4–5 cm långa.

6. Smält chokladen över vattenbad.

7. Doppa ändarna i choklad.

8. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna i kylen.

1. Mixa kakorna till smulor. Tillsätt arrakessensen under mixningen.
1. Mixa kakorna till smulor. Tillsätt arrakessensen under mixningen.
2. Mixa florsocker, smör och kakao och blanda ihop det med smulorna till en kladdig deg. Ställ den i kylen en stund.
2. Mixa florsocker, smör och kakao och blanda ihop det med smulorna till en kladdig deg. Ställ den i kylen en stund.
3. Rulla 2 längder av smeten, ca 2 cm tjocka.
3. Rulla 2 längder av smeten, ca 2 cm tjocka.
4. Rulla in längderna i marsipan och fäst ihop dem försiktigt på undersidan.
4. Rulla in längderna i marsipan och fäst ihop dem försiktigt på undersidan.
5. Skär längderna i bitar, 4–5 cm långa.
5. Skär längderna i bitar, 4–5 cm långa.
6. Smält chokladen över vattenbad.
6. Smält chokladen över vattenbad.
7. Doppa ändarna i choklad.
7. Doppa ändarna i choklad.
8. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna i kylen.
8. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna i kylen.

dammsugare10 dammsugare11 dammsugare13