Citronpaj

En magiskt god citronpaj med ett underbart frasigt pajskal. Den här pajen blev direkt en ny favorit hemma hos mig. Jag kommer göra den ofta och många gånger om och bjuda alla jag känner på den. En riktigt perfekt paj med härlig sötsur smak!

Citronpaj

Ca 12 bitar

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ krm flingsalt (eller en nypa vanligt salt)

Fyllning
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 citroner, saft och rivet skal 

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl,  strösocker och salt till en deg.

2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 10 min.

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.

4. Fyllning: Vispa ihop ägg och strösocker förhand i en bunke.

5. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och rör om ordentligt.

6. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 35 min. Låt pajen kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 1 tim innan servering. Servera den gärna med lättvispad grädde.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl, strösocker och salt till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 10 min.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.
4. Fyllning: Vispa ihop ägg och strösocker förhand i en bunke.
5. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och rör om ordentligt.
6. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 35 min. Låt pajen kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 1 tim innan servering. Servera den gärna med lättvispad grädde.

Vita chokladkyssar

Riktigt läckra färgklickar! Vita chokladkyssar är ett lättgjord och ljuvligt gott godis som bara består av två ingredienser, vit choklad och chokladlinser. Det enkla är ofta det godaste och så är det precis i detta fall!

Förvara chokladen i kylskåpet.

Vita chokladkyssar

25–30 st

100 g vit choklad
25–30 chokladlinser

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen i en skål över vattenbad.

2. Lägg den smälta chokladen i en liten plastpåse. Klipp ett hål i ena hörnet.

3. Spritsa ut 25–30 rundlar på ett bakplåtspapper. Lägg en chokladlins på varje rundel. Låt chokladen stelna i kylen.

1. Smält chokladen i en skål över vattenbad.
2. Lägg den smälta chokladen i en liten plastpåsen. Klipp ett hål i ena hörnet.
3. Spritsa ut 25–30 rundlar på ett bakplåtspapper. Lägg en chokladlins på varje rundel. Låt chokladen stelna i kylen.

Årets bak stavas marängtårta

Sponsrad nativeannons från Kockens

En tårta på söta maränger med kanel eller kardemumma är ett bakverk som är både imponerande gott och så enkel att alla i familjen kan hjälpa till att baka den! Missa inte receptet i artikeln!

Apelsin, färska bär, vispgrädde, maräng och mandel… Årets tårta är sprängfylld med godsaker – men lätt att göra. Pricken på i:et är en modern smaksättning med klassikerna kanel och kardemumma. Och med klassiker så menar vi verkligen klassiker. Redan runt 2700 f. Kr omnämner kejsaren av Kina kanelen och flertalet referenser till den aromatiska kryddan finns i antika skrifter runt medelhavet.

Kardemumma och kanel är två populära kryddor som används årets runt i bakning. Tänk bara, vad vore en fika utan kardemumma- och kanelbullar?

Kardemumman är en ört som också spreds via sidenvägen och nu odlas i stor skala i flera tropiska länder. Den är vanlig i arabisk matlagning men summan av kardemumman, det är inte många av Skandinaviens desserter och bakverk som klarar sig utan drottningen av kryddor. Läs mer om kardemumma och kanel. Tips! Kockens kanel finns även som ekologisk.

Recept: Tårta med maräng, mandel, apelsinkräm och bär

Receptet är för 12 personer.

Du behöver:

Maräng

4 äggvitor

2 ½ dl socker

Mandelbottnar

500 g mandelmassa

1-2 tsk Kockens kanel malen eller kardemumma malen

3 äggvitor (spara äggulorna)

Fyllning

ca 1 apelsin

½ dl socker

25 g smör

¾ msk majsstärkelse

3 äggulor

ev. citronsaft

Fyllning

ca 7 dl vispgrädde

ca 1 ½ liter valfria bär

vit choklad

Gör så här:

1. Marängbotten: Vispa äggvitor och socker i en skål över sjudande vattenbad tills det blir en fast och blank maräng.

2. Rita två ringar på en bakpappersklädd plåt ca 20-21 cm i diameter. Grädda dem i 125 grader i ca 1 ½ timme, stäng av värmen och eftertorka. Låt svalna och förvara därefter marängen i en tätslutande burk.

3. Mandelbotten: Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitan och kryddor till en bredbar konsistens. Markera tre bottnar på bakplåtspappret i samma storlek som marängbottnarna och fördela smeten jämnt i bottnarna. Grädda i 175 grader i ca 12-14 minuter eller tills de fått en svagt gulbrun färg.

4. Apelsinfyllning: Blanda rivet skal med saft från apelsinen och koka upp med socker och smör. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i den varma vätskan. Låt koka upp.

5. Vispa samman äggulorna och rör ner dem i vätskan. Sjud upp under kraftig omrörning tills krämen tjocknar och låt svalna, rör om då och då. Tips: Känns krämen lite tjock så späd med lite citronsaft eller apelsinsaft.

6. Varva bottnar med vispad grädde, bär och apelsinkräm. Toppa med bär och hyvlad vit choklad.

För fler tips, klicka här.

<!– wpp –>
Sponsrad nativeannons från Kockens

Snabb påsklimpa

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Lättbakad, snabb påsklimpa som har smak av kavring. Ett favoritbröd som går fort att slänga ihop och behöver inte jäsa.

SNABB PÅSKLIMPA

2 limpor (gör en halv sats om du bara vill göra en limpa)

10 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
50 g smör, smält

2 tsk malda brödkryddor
1 ½ tsk salt
1 msk bikarbonat
16 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt de torra ingredienserna i filmjölksblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.

3. Grädda limporna  längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt den svalna i formen. Limpan håller sig färska och god ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!

1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt de torra ingredienserna i filmjölksblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.
3. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt den svalna i formen. Limpan håller sig färska och god ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!

Knäckig bärpaj

sponsorskylt_ny_Bosch

bärpajlyxmarsan8

bärpajlyxmarsan9

bärpajlyxmarsan14

Knäckig bärpaj med lyxmarsan. En superläcker, lättgjord paj med både hallon och jordgubbar och ett täcke med knäckiga smulor på toppen. Alla älskar en god paj! Servera den gärna med lyxmarsan, som är en blandning av marsansås och vispad grädde. Ljuvligt gott! Men även vanlig vaniljsås eller glass är goda tillbehör.

Knäckig bärpaj

Tips! Jordgubbarna kan bytas ut mot blåbär.

Pajskal
240 g vetemjöl (4 dl)
150 g smör
90 g strösocker (1 dl)
½ krm salt

Bärfyllning
400 g hallon (frysta eller färska)
250 g jordgubbar  (frysta eller färska)
1 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Knäckiga smulor
50 g smör, rumsvarmt
1 msk ljus sirap
1 ½ dl havregryn
¾ dl strösocker
2 msk vetemjöl

Lyxmarsan
3 dl vispgrädde
3 dl marsansås (pulversås som blandas ihop enligt förpackningen)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Pajskal: Väg upp ingredienserna och kör dem till en deg i en hushållsmaskin.

2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 30 min.

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 min.

4. Tina bären om du använder frysta. Mät upp vikten på bären och rör snabbt ihop dem med strösocker och potatismjöl.

5. Smulor: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulblandning.

6. Bred ut bären ovanpå pajskalet. Strö smulorna ovanpå bären.

7. Fortsätt grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min eller tills smulorna fått en gyllenbrun färg. Täck kanterna med aluminiumfolie under gräddningen om de får för mycket färg.

8. Lyxmarsansås: Blanda ihop marsansås enligt förpackningen. Låt den stå och tjockna en stund. Vispa grädden fluffig. Blanda ihop grädde och marsansås.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Pajskal: Väg upp ingredienserna och kör dem till en deg i en hushållsmaskin.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Pajskal: Väg upp ingredienserna och kör dem till en deg i en hushållsmaskin.

2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 30 min.

2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 30 min.

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 min.

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 min.

4. Tina bären om du använder frysta. Mät upp vikten på bären och rör snabbt ihop dem med strösocker och potatismjöl.

4. Tina bären om du använder frysta. Mät upp vikten på bären och rör snabbt ihop dem med strösocker och potatismjöl.

5. Smulor: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulblandning.

5. Smulor: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulblandning.

6. Bred ut bären ovanpå pajskalet. Strö smulorna ovanpå bären.

6. Bred ut bären ovanpå pajskalet. Strö smulorna ovanpå bären.

7. Fortsätt grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min eller tills smulorna fått en gyllenbrun färg. Täck kanterna med aluminiumfolie under gräddningen om de får för mycket färg.

7. Fortsätt grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min eller tills smulorna fått en gyllenbrun färg. Täck kanterna med aluminiumfolie under gräddningen om de får för mycket färg.

8. Lyxmarsansås: Blanda ihop marsansås enligt förpackningen. Låt den stå och tjockna en stund. Vispa grädden fluffig. Blanda ihop grädde och marsansås.

8. Lyxmarsansås: Blanda ihop marsansås enligt förpackningen. Låt den stå och tjockna en stund. Vispa grädden fluffig. Blanda ihop grädde och marsansås.

bärpajlyxmarsan11bärpajlyxmarsan10bärpajlyxmarsan12bärpajlyxmarsan13