Veganska kikärtsmaränger. Maränger utan ägg går faktiskt att göra. Dessa maränger är veganska och görs av spadet från konserverade kikärtor. De blir oerhört spröda och läckra!
1 dl kikärtsspad från konserverade kikärtor (osaltade) 1 krm ättiksprit, 12 procent 1 ½ dl strösocker 1 tsk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa kikärtsspad och ättika till en riktigt hårt skum. Du ska kunna vända upp och ned på bunken utan att smeten glider ut.
2. Tillsätt sockret, lite i taget och fortsätt vispa tills till en seg, fluffig maräng.
3. Spritsa ut marängen till små toppar på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 2 tim. Stäng av värmen och låt dem kallna i ugnen.
Klassiska kanelbullar är bland det godaste som finns! Man behöver alltid ha en påse bullar i frysen för att ta fram när man blir sugen eller när man får oväntat besök. Frys in de bullar som inte äts direkt när så håller de sig saftiga längre.
Klassiska kanelbullar
30–40 bullar (beroende på storlek)
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 1 krm salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 150 g smör, rumsvarmt 1 dl strösocker 14–15 dl vetemjöl
Fyllning ca 100 g smör, rumsvarmt 1 dl strösocker eller florsocker 1–2 msk kanel
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
3. Dela degen i två bitar.
4. Kavla ut den ena till en rektangel, ca 1 cm tunn.
5. Bred ut hälften av smöret på degen och strö över hälften av sockret och kanelen.
6. Rulla ihop degen till en rullae och skär den i bitar, ca 2 cm breda.
7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en ugnsplåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Storleken på bullarna kan variera, liksom värmen i olika ugnar. Håll koll på tiden för det går snabbt på slutet. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk.
Dumlekakor – spröda småkakor fyllda med Dumlekola! Så galet läckra och goda! Riktiga goda favoriter som är perfekta på barnkalas!
Dumlekakor
Ca 24 st
1 dl strösocker (eller ½ dl farinsocker + ½ dl strösocker) ½ krm salt ½ tsk bikarbonat 4 dl vetemjöl ½ dl ljus sirap 100 g smör, rumsvarmt 1 ägg
Fyllning ca 24 Dumlekolor
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt sirap, smör och ägg. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Tryck ner den Dumlekola i varje boll. Nyp ihop botten. Hela Dumlekolan ska vara täckt med deg.
4. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper (ca 9 på varje).
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 18–20 min. Låt dem svalna på plåten.
Smartiescookies – spröda, ljuvligt goda småkakor med godis på toppen! Riktiga favoriter som är goda till fikat, och en riktig favorit på barnkalas!
Smartiescookies
Ca 24 st
1 dl strösocker (eller ½ dl farinsocker + ½ dl strösocker) ½ krm salt ½ tsk bikarbonat 4 dl vetemjöl ½ dl ljus sirap 100 g smör, rumsvarmt 1 ägg
Fyllning 1 påse Smarties eller Non stop
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt sirap, smör och ägg. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper (ca 9 på varje).
4. Platta till bollarna lite.
5. Lägg Smarties eller Non stop på kakorna (ca 5 st på varje kaka).
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 17–20 min. Låt dem svalna på plåten.