Årets bak stavas marängtårta

Sponsrad nativeannons från Kockens

En tårta på söta maränger med kanel eller kardemumma är ett bakverk som är både imponerande gott och så enkel att alla i familjen kan hjälpa till att baka den! Missa inte receptet i artikeln!

Apelsin, färska bär, vispgrädde, maräng och mandel… Årets tårta är sprängfylld med godsaker – men lätt att göra. Pricken på i:et är en modern smaksättning med klassikerna kanel och kardemumma. Och med klassiker så menar vi verkligen klassiker. Redan runt 2700 f. Kr omnämner kejsaren av Kina kanelen och flertalet referenser till den aromatiska kryddan finns i antika skrifter runt medelhavet.

Kardemumma och kanel är två populära kryddor som används årets runt i bakning. Tänk bara, vad vore en fika utan kardemumma- och kanelbullar?

Kardemumman är en ört som också spreds via sidenvägen och nu odlas i stor skala i flera tropiska länder. Den är vanlig i arabisk matlagning men summan av kardemumman, det är inte många av Skandinaviens desserter och bakverk som klarar sig utan drottningen av kryddor. Läs mer om kardemumma och kanel. Tips! Kockens kanel finns även som ekologisk.

Recept: Tårta med maräng, mandel, apelsinkräm och bär

Receptet är för 12 personer.

Du behöver:

Maräng

4 äggvitor

2 ½ dl socker

Mandelbottnar

500 g mandelmassa

1-2 tsk Kockens kanel malen eller kardemumma malen

3 äggvitor (spara äggulorna)

Fyllning

ca 1 apelsin

½ dl socker

25 g smör

¾ msk majsstärkelse

3 äggulor

ev. citronsaft

Fyllning

ca 7 dl vispgrädde

ca 1 ½ liter valfria bär

vit choklad

Gör så här:

1. Marängbotten: Vispa äggvitor och socker i en skål över sjudande vattenbad tills det blir en fast och blank maräng.

2. Rita två ringar på en bakpappersklädd plåt ca 20-21 cm i diameter. Grädda dem i 125 grader i ca 1 ½ timme, stäng av värmen och eftertorka. Låt svalna och förvara därefter marängen i en tätslutande burk.

3. Mandelbotten: Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitan och kryddor till en bredbar konsistens. Markera tre bottnar på bakplåtspappret i samma storlek som marängbottnarna och fördela smeten jämnt i bottnarna. Grädda i 175 grader i ca 12-14 minuter eller tills de fått en svagt gulbrun färg.

4. Apelsinfyllning: Blanda rivet skal med saft från apelsinen och koka upp med socker och smör. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i den varma vätskan. Låt koka upp.

5. Vispa samman äggulorna och rör ner dem i vätskan. Sjud upp under kraftig omrörning tills krämen tjocknar och låt svalna, rör om då och då. Tips: Känns krämen lite tjock så späd med lite citronsaft eller apelsinsaft.

6. Varva bottnar med vispad grädde, bär och apelsinkräm. Toppa med bär och hyvlad vit choklad.

För fler tips, klicka här.

<!– wpp –>
Sponsrad nativeannons från Kockens

Snabb påsklimpa

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Lättbakad, snabb påsklimpa som har smak av kavring. Ett favoritbröd som går fort att slänga ihop och behöver inte jäsa.

SNABB PÅSKLIMPA

2 limpor (gör en halv sats om du bara vill göra en limpa)

10 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
50 g smör, smält

2 tsk malda brödkryddor
1 ½ tsk salt
1 msk bikarbonat
16 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt de torra ingredienserna i filmjölksblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.

3. Grädda limporna  längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt den svalna i formen. Limpan håller sig färska och god ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!

1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt de torra ingredienserna i filmjölksblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.
3. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt den svalna i formen. Limpan håller sig färska och god ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!

Knäckig bärpaj

sponsorskylt_ny_Bosch

bärpajlyxmarsan8

bärpajlyxmarsan9

bärpajlyxmarsan14

Knäckig bärpaj med lyxmarsan. En superläcker, lättgjord paj med både hallon och jordgubbar och ett täcke med knäckiga smulor på toppen. Alla älskar en god paj! Servera den gärna med lyxmarsan, som är en blandning av marsansås och vispad grädde. Ljuvligt gott! Men även vanlig vaniljsås eller glass är goda tillbehör.

Knäckig bärpaj

Tips! Jordgubbarna kan bytas ut mot blåbär.

Pajskal
240 g vetemjöl (4 dl)
150 g smör
90 g strösocker (1 dl)
½ krm salt

Bärfyllning
400 g hallon (frysta eller färska)
250 g jordgubbar  (frysta eller färska)
1 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Knäckiga smulor
50 g smör, rumsvarmt
1 msk ljus sirap
1 ½ dl havregryn
¾ dl strösocker
2 msk vetemjöl

Lyxmarsan
3 dl vispgrädde
3 dl marsansås (pulversås som blandas ihop enligt förpackningen)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Pajskal: Väg upp ingredienserna och kör dem till en deg i en hushållsmaskin.

2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 30 min.

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 min.

4. Tina bären om du använder frysta. Mät upp vikten på bären och rör snabbt ihop dem med strösocker och potatismjöl.

5. Smulor: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulblandning.

6. Bred ut bären ovanpå pajskalet. Strö smulorna ovanpå bären.

7. Fortsätt grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min eller tills smulorna fått en gyllenbrun färg. Täck kanterna med aluminiumfolie under gräddningen om de får för mycket färg.

8. Lyxmarsansås: Blanda ihop marsansås enligt förpackningen. Låt den stå och tjockna en stund. Vispa grädden fluffig. Blanda ihop grädde och marsansås.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Pajskal: Väg upp ingredienserna och kör dem till en deg i en hushållsmaskin.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Pajskal: Väg upp ingredienserna och kör dem till en deg i en hushållsmaskin.

2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 30 min.

2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 30 min.

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 min.

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 min.

4. Tina bären om du använder frysta. Mät upp vikten på bären och rör snabbt ihop dem med strösocker och potatismjöl.

4. Tina bären om du använder frysta. Mät upp vikten på bären och rör snabbt ihop dem med strösocker och potatismjöl.

5. Smulor: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulblandning.

5. Smulor: Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulblandning.

6. Bred ut bären ovanpå pajskalet. Strö smulorna ovanpå bären.

6. Bred ut bären ovanpå pajskalet. Strö smulorna ovanpå bären.

7. Fortsätt grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min eller tills smulorna fått en gyllenbrun färg. Täck kanterna med aluminiumfolie under gräddningen om de får för mycket färg.

7. Fortsätt grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min eller tills smulorna fått en gyllenbrun färg. Täck kanterna med aluminiumfolie under gräddningen om de får för mycket färg.

8. Lyxmarsansås: Blanda ihop marsansås enligt förpackningen. Låt den stå och tjockna en stund. Vispa grädden fluffig. Blanda ihop grädde och marsansås.

8. Lyxmarsansås: Blanda ihop marsansås enligt förpackningen. Låt den stå och tjockna en stund. Vispa grädden fluffig. Blanda ihop grädde och marsansås.

bärpajlyxmarsan11bärpajlyxmarsan10bärpajlyxmarsan12bärpajlyxmarsan13

Tuppkaka

Tuppkaka är nog en av de enklaste kakor som finns att baka! Den innehåller bara 4 ingredienser som man oftast har hemma. Den perfekta kakan som man snabbt kan slänga ihop när man är sugen på något gott eller får oväntat besök. Ytan blir lite härligt frasig och innanmätet är lite som en kladdkaka, men ändå inte. Supergod är den i alla fall! Ät den som den är eller servera med en kula glass, en klick grädde och gärna några färska bär.

Tuppkaka

Tuppkakan är lite seg i mitten och frasig på ytan och bland det enklaste du kan baka.

Ca 12 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
75 g smör, smält
2 ½ dl vetemjöl

Garnering
skållad sötmandel eller mandelflarn
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner smör och vetemjöl och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 23 cm. Strö över önskad mängd sötmandel eller mandelflarn.

3. Grädda kakan längst ned i ugnen i ca 22 min. Pudra eventuellt kakan med florsocker innan servering.

Baka magiskt goda After Eight-brownies – klicka på bilden nedan för recept, eller här!

Festlig Schwarzwaldtårta

sponsorskylt_ny_Bosch
lyxigschwarzwaldtårta9 lyxigschwarzwaldtårta13

I samarbete med Bosch har jag bakat en festlig, egen variant av Schwarzwaldtårta med deras nya hushållsmaskin OptiMUM. En riktig Rolls-Royce som har supersmarta funktioner, bland annat en inbyggd våg, den kan knåda deg, vispa grädde och äggvita till  maräng, helt perfekt, tack vare de intelligenta programmen i SensorControl. Maskinen stängs av när konsistensen är rätt. Det går även att ställa tiden på vispningen eller knådningen manuellt med en inbyggd timer.

Festlig schwarzwaldtårta. En tårta som känns extra lyxig vad man än vill fira. Tre lager av frasiga nötbottnar som varvats med luftig choklad- och vaniljgrädde. På toppen fluffiga gräddtoppar, pudrad kakao och krossad choklad. Min egna, läckra variant av schwarzwaldtårta. Innehåller nötter.

Lyxig Schwarzwaldtårta

Ca 12 bitar 

Nötmarängbottnar
200 g hasselnötter
6 äggvitor
3 dl strösocker

Garnering
100 g mörk choklad, smält

Fyllning
5 dl vispgrädde
75 g mörk choklad, smält
2 tsk vaniljsocker

Garnering
3 dl vispgrädde
kakao
ca 3 bitar hackad choklad

Gör så här

1. Mal nötterna i en mandelkvarn.

2. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt 1 dl strösocker, vispa en stund till, tillsätt resten, lite i taget tills massan är vit och fluffig. Blanda försiktigt ner de malda nötterna. Bosch OptiMUM vispar äggvitorna perfekt fluffiga helt på egen hand. Man behöver inte passa vispningen, en smart sensor känner av när konsistensen är lagom och stänger då av maskinen.

3. Rita tre rundlar, ca 20 cm i diameter, på två bakplåtspapper (två på det ena och en på det andra). Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen i 25–30 min.

4. Låt bottnarna svalna och lossa dem försiktigt från papperet. Pensla dem med smält choklad på ovansidan och låt den stelna i kylen.

5. Fyllning: Vispa grädden fluffig. Bosch OptiMUM vispar grädden till rätt konsistens på egen hand tack vare de intelligenta programmen i SensorControl. När grädden är klar stängs maskinen av.

6. Dela upp grädden i två skålar. Blanda ner 100 g smält choklad i den ena hälften av grädden. Blanda ner vaniljsockret i den andra hälften.

7. Bred ut hälften av choklad­grädden och hälften av vaniljgrädden på den understa bottnen med chokladsidan uppåt. Lägg på nästa botten och bred på resten av chokladgrädden och vaniljgrädden.

8. Lägg på den sista bottnen. Vispa grädden till garneringen. Bred ut den på toppen, spritsa några toppar, pudra över lite kakao och strö hackad choklad i mitten.

1. Mal nötterna i en mandelkvarn.
1. Mal nötterna i en mandelkvarn.
2. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt 1 dl strösocker, vispa en stund till, tillsätt resten, lite i taget tills massan är vit och fluffig. Blanda försiktigt ner de malda nötterna. Bosch OptiMUM9 vispar marängen perfekt fluffig helt på egen hand. Man behöver inte passa vispningen, en smart sensor känner av när marängen är klar och stänger då av maskinen.
2. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt 1 dl strösocker, vispa en stund till, tillsätt resten, lite i taget tills massan är vit och fluffig. Blanda försiktigt ner de malda nötterna. Bosch OptiMUM vispar äggvitorna perfekt fluffiga helt på egen hand. Man behöver inte passa vispningen, en smart sensor känner av när konsistensen är lagom och stänger då av maskinen.
3. Rita tre rundlar, ca 20 cm i diameter, på två bakplåtspapper (två på det ena och en på det andra). Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen i 25–30 min.
3. Rita tre rundlar, ca 20 cm i diameter, på två bakplåtspapper (två på det ena och en på det andra). Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen i 25–30 min.
4. Låt bottnarna svalna och lossa dem försiktigt från papperet. Pensla dem med smält choklad på ovansidan och låt den stelna i kylen.
4. Låt bottnarna svalna och lossa dem försiktigt från papperet. Pensla dem med smält choklad på ovansidan och låt den stelna i kylen.
5. Fyllning: Vispa grädden fluffig. Bosch OptiMUM9 vispar grädden till rätt konsistens på egen hand tack vare de intelligenta programmen i SensorControl. När grädden är klar stängs maskinen av.
5. Fyllning: Vispa grädden fluffig. Bosch OptiMUM vispar grädden till rätt konsistens på egen hand tack vare de intelligenta programmen i SensorControl. När grädden är klar stängs maskinen av.
6. Dela upp grädden i två skålar. Blanda ner 100 g smält choklad i den ena hälften av grädden. Blanda ner vaniljsockret i den andra hälften.
6. Dela upp grädden i två skålar. Blanda ner 100 g smält choklad i den ena hälften av grädden. Blanda ner vaniljsockret i den andra hälften.
7. Bred ut hälften av choklad­grädden och hälften av vaniljgrädden på den understa bottnen med chokladsidan uppåt. Lägg på nästa botten och bred på resten av chokladgrädden och vaniljgrädden.
7. Bred ut hälften av choklad­grädden och hälften av vaniljgrädden på den understa bottnen med chokladsidan uppåt. Lägg på nästa botten och bred på resten av chokladgrädden och vaniljgrädden.
8. Lägg på den sista bottnen. Vispa grädden till garneringen. Bred ut den på toppen, spritsa några toppar, pudra över lite kakao och strö hackad choklad i mitten.
8. Lägg på den sista bottnen. Vispa grädden till garneringen. Bred ut den på toppen, spritsa några toppar, pudra över lite kakao och strö hackad choklad i mitten.

lyxigschwarzwaldtårta7 lyxigschwarzwaldtårta14 lyxigschwarzwaldtårta12 lyxigschwarzwaldtårta11 lyxigschwarzwaldtårta10 lyxigschwarzwaldtårta8