Kanelbullesockerkaka

kanelbullesockerkaka9 kanelbullesockerkaka11

Kanelbullesockerkaka – en supersaftig sockerkaka med smak av kanelbulle. En storfavorit som har en rykande åtgång. Den här åt jag och min familj upp på bara några minuter. Såååå god! Smeten varvas med en socker- och kanelblandning som ger en superläcker, god smak!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Kanelbullesockerkaka

ca 12 bitar

2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
100 g smör, smält
2 dl mjölk

Fyllning
2 tsk mald kanel
¾ dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke.  Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Rör snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Blanda ihop kanel och strösocker i en skål.

3. Häll 1/3 av smeten i en smord och bröad limpform eller sockerkakasform, ca 1 ½ liter. Strö över 1/3 av blandningen i formen.

4. Häll över hälften av smeten som är kvar i bunken. Pudra på hälften av kanel- och sockerblandningen. Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel- och sockerblandningen.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Rör snabbt ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Rör snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Blanda ihop kanel och strösocker i en skål.
2. Blanda ihop kanel och strösocker i en skål.
3. Häll 1/3 av smeten i en smord och bröad limpform eller sockerkakasform, ca 1 ½ liter. Strö över 1/3 av blandningen i formen.
3. Häll 1/3 av smeten i en smord och bröad limpform eller sockerkakasform, ca 1 ½ liter. Strö över 1/3 av blandningen i formen.

kanelbullesockerkaka4

4. Häll över hälften av smeten som är kvar i bunken. Pudra på hälften av kanel- och sockerblandningen. Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel- och sockerblandningen.
4. Häll över hälften av smeten som är kvar i bunken. Pudra på hälften av kanel- och sockerblandningen. Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel- och sockerblandningen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.

kanelbullesockerkaka7

kanelbullesockerkaka8 kanelbullesockerkaka10

Aprikos- & valnötsfilmjölkslimpa

aprikosfilmjolkslimpa7

Saftig aprikos- & valnötfilmjölkslimpa som inte behöver jäsa. Jag älskar filmjölkslimpor. Dels för att de blir så otroligt saftiga, men också för att de är så enkla att baka. I det här receptet har jag blandat i aprikoser och valnötter och det blev så gudomligt gott! Även mina tonårssöner åt brödet med god aptit (vilket jag inte trodde de skulle göra). Ett favoritbröd!

Tips! Tillsätt 1/2 dl mörk sirap om du vill ha en sötare limpa.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Aprikos- & valnötfilmjölkslimpa som inte behöver jäsa

1 st

3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 ½ dl filmjölk
1 dl ljus sirap (kan uteslutas om man vill)

150 g aprikoser
100 g valnötter

Garnering
vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap. Rör ihop allt till en kladdig smet.

2. Dela aprikoserna på mitten.

3. Rör ner aprikoser och valnötter i brödsmeten.

4. Sleva upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.

5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap. Rör ihop allt till en kladdig smet.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap. Rör ihop allt till en kladdig smet.
2. Dela aprikoserna på mitten.
2. Dela aprikoserna på mitten.
3. Rör ner aprikoser och valnötter i brödsmeten.
3. Rör ner aprikoser och valnötter i brödsmeten.
4. Sleva upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.
4. Sleva upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.

aprikosfilmjolkslimpa6 aprikosfilmjolkslimpa9 aprikosfilmjolkslimpa8 aprikosfilmjolkslimpa10

Nyttig Kesolimpa utan vetemjöl

nyttigkesolimpa8

Saftig Kesolimpa helt utan vetemjöl. Istället för vetemjöl innehåller brödet mixade havregryn. Brödet blir oerhört saftig, mättande och gott. Använd Keso med valfri fettmängd.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Nyttig Kesolimpa utan vetemjöl

1 st

7 dl havregryn (mixas till mjöl)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
3 dl Keso (valfri fetthalt)
1 ½ dl filmjölk

Garnering
solrosfrön eller havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke.

3. Mosa Keson med en gaffel.

4. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.

5. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen, filmjölk och Keso till en kladdig smet.

6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite solrosfrön eller havregryn.

7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke.
2. Blanda de mixade havregrynen, bikarbonat och salt i en bunke.
3. Mosa Keson med en gaffel.
3. Mosa Keson med en gaffel.
4. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
4. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.
5. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen, filmjölk och Keso till en kladdig smet.
5. Blanda ihop de torra ingredienserna, äggen, filmjölk och Keso till en kladdig smet.
6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite solrosfrön eller havregryn.
6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite solrosfrön eller havregryn.
7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.
7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

nyttigkesolimpa6 nyttigkesolimpa9 nyttigkesolimpa7 nyttigkesolimpa10

Finska pinnar

finskapinnar8 finskapinnar6

KLASSISKA FINSKA PINNAR Bittermandlarna ger kakorna en härlig mandelsmak, men tänk på att aldrig överdosera dem eftersom de är giftiga i riklig mängd.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Finska pinnar

55–60 st

4 bittermandlar (kan uteslutas, men ger mer smak på kakorna)
½ dl strösocker
200 g smör, rumsvarmt
4 ½ dl vetemjöl

Pensling & garnering
1 äggvita
ca ¾ dl sötmandel, hackad

ca ¾ dl pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv bittermandeln fint. Blanda ihop mandeln, strösocker, smör och vetemjöl, lite i taget till en deg. Låt degen vila i kylen i ca 30 min.

2. Rulla ut degen till fingertjocka längder. Skär dem i 4–5 cm långa bitar.

3. Blanda ihop hackad sötmandel och pärlsocker i en skål.

4. Lägg kakbitarna på en plåt med bakplåtspapper.

5. Pensla kakorna med äggvita och strö över mandel- och pärlsockerblandningen.

6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 13–14 min. Låt dem svalna på ett galler.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv bittermandeln fint. Blanda ihop mandeln, strösocker, smör och vetemjöl, lite i taget till en deg. Låt degen vila i kylen i ca 30 min.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv bittermandeln fint. Blanda ihop mandeln, strösocker, smör och vetemjöl, lite i taget till en deg. Låt degen vila i kylen i ca 30 min.
2. Rulla ut degen till fingertjocka längder. Skär dem i 4–5 cm långa bitar.
2. Rulla ut degen till fingertjocka längder. Skär dem i 4–5 cm långa bitar.
3. Blanda ihop hackad sötmandel och pärlsocker i en skål.
3. Blanda ihop hackad sötmandel och pärlsocker i en skål.
4. Lägg kakbitarna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Lägg kakbitarna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Pensla kakorna med äggvita och strö över mandel- och pärlsockerblandningen.
5. Pensla kakorna med äggvita och strö över mandel- och pärlsockerblandningen.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 13–14 min. Låt dem svalna på ett galler.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 13–14 min. Låt dem svalna på ett galler.

finskapinnar7

Rosa pärlsockerkakor

pärlsockerkakor9 pärlsockerkakor8

Spröda, lättbakade mördegskakor med en läcker kant av rosa pärlsocker. Sockret på kanterna gör dem extra knastriga och goda!  Den rosa färgen kan man strunta i om man vill eller varför inte göra dem blå, gröna eller gula?!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Rosa pärlsockerkakor

Ca 30 st

ca 1 dl pärlsocker
några droppar röd hushållsfärg

1 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl 
2 tsk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt 

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda pärlsocker och några droppar hushållsfärg i en skål. Rör om ordentligt tills pärlsockret är lagom rosa.

2. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin. Låt den vila inplastad i kylen i ca 30 min.

3. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till rullar, ca 6–8 cm i diameter (beroende på vilken storlek man vill ha på kakorna).

4. Häll ut pärlsockret på en skärbräda och rulla degrullarna i sockret så att det fastnar i degen.

5. Skär kakorna i bitar, ca 3/4 cm tunna, med en vass kniv.

6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Blanda pärlsocker och några droppar hushållsfärg i en skål. Rör om ordentligt tills pärlsockret är lagom rosa.
1. Blanda pärlsocker och några droppar hushållsfärg i en skål. Rör om ordentligt tills pärlsockret är lagom rosa.
3. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till rullar, ca 6–8 cm i diameter (beroende på vilken storlek man vill ha på kakorna).
3. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till rullar, ca 6–8 cm i diameter (beroende på vilken storlek man vill ha på kakorna).
4. Häll ut pärlsockret på en skärbräda och rulla degrullarna i sockret så att det fastnar i degen.
4. Häll ut pärlsockret på en skärbräda och rulla degrullarna i sockret så att det fastnar i degen.
5. Skär kakorna i bitar, ca 3/4 cm tunna, med en vass kniv.
5. Skär kakorna i bitar, ca 3/4 cm tunna, med en vass kniv.
6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.

pärlsockerkakor10

pärlsockerkakor7