Svar: Helst inte. Rumsvarmt smör är att föredra för då smörjs glutentrådarna bäst så de blir starka. Det är viktigt för att bullarna ska jäsa bra och växa på höjden under gräddningen. Om man smälter smöret finns det risk att man tillsätter för mycket vetemjöl i degen eftersom det smälta smöret suger åt sig mer mjöl. Och då kan bullarna jäsa sämre samt bli tunga och kompakta.
Om du tillsatt smält smör i degen är det ingen fara. Det funkar det med, men var då noga med att inte tillsätta för mycket mjöl så att degen blir kompakt. Degen ska vara mjuk, smidig och följsam. Då jäser den bättre och bullarna blir luftiga och saftiga.
ENKELT MEN LYXIGT Dessa superenkla chokladpraliner är det perfekta hemgjorda godiset. Först och främst för att det är ljuvligt gott, men det är också så himla enkelt att göra. En kombination som jag alltid försöker sträva efter när jag bakar. De knapriga Daimbitarna på ytan gör pralinerna extra läckra och goda!
Häll chokladen i knäckformar. Använd gärna en kanna med pip.
Strö hackad Daim över chokladen i formarna. Låt dem stelna i kylen.
1. Smält chokladen i en skål över vattenbad.2. Hacka Daimen.3. Häll chokladen i knäckformar. Använd gärna en kanna med pip.4. Strö hackad Daim över chokladen i formarna. Låt dem stelna i kylen.
400 g mörk choklad 25 g smör 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt) (använd inte den sorten som heter original eller karamalliserad)
22–24 After Eight plattor (1 litet paket)
GÖR SÅ HÄR
1. Ta fram alla ingredienser.
2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om.
3. Bred ut ett tunt lager fudgesmet i botten på en form, ca 12 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Lägg ut After Eight-plattor ovanpå. Upprepa i några lager.
4. Jämna till ytan med en spatel. Låt fudgen stelna i kylen i ett par timmar. Skär chokladen i bitar när den stelnat.
1. Ta fram alla ingredienser.2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om.3. Bred ut ett tunt lager fudgesmet i botten på en form, ca 12 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Lägg ut After Eight-plattor ovanpå. Upprepa i några lager.4. Jämna till ytan med en spatel. Låt fudgen stelna i kylen i ett par timmar. Skär den i bitar när den stelnat.
400 g mörk choklad 25 g smör 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt) (använd inte den sorten som heter original eller karamalliserad)
22–24 After Eight plattor (1 litet paket)
GÖR SÅ HÄR
1. Ta fram alla ingredienser.
2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om.
3. Bred ut ett tunt lager fudgesmet i botten på en form, ca 12 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Lägg ut After Eight-plattor ovanpå. Upprepa i några lager.
4. Jämna till ytan med en spatel. Låt fudgen stelna i kylen i ett par timmar. Skär den i bitar när den stelnat.
1. Ta fram alla ingredienser.2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om.3. Bred ut ett tunt lager fudgesmet i botten på en form, ca 12 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Lägg ut After Eight-plattor ovanpå. Upprepa i några lager.4. Jämna till ytan med en spatel. Låt fudgen stelna i kylen i ett par timmar. Skär den i bitar när den stelnat.
Tips! Tillsätt maränger i skålen med glassmet innan den fryses in! Jättegott!
GÖR SÅ HÄR
Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.
Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.
Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.
Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.
Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.
Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa).
Tips! Spola yttersidan på skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa glassen på en tallrik i frysen en stund till.
1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.2. Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.3. Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.4. Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.5. Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.6. Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.7. Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa). Tips! Spola yttersidan på skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa glassen på en tallrik i frysen en stund till.