Ska man smälta smöret när man bakar lussebullar?

smör

Svar: Helst inte. Rumsvarmt smör är att föredra för då smörjs glutentrådarna bäst så de blir starka. Det är  viktigt för att bullarna ska jäsa bra och växa på höjden under gräddningen. Om man smälter smöret finns det risk att man tillsätter för mycket vetemjöl i degen eftersom det smälta smöret suger åt sig mer mjöl. Och då kan bullarna jäsa sämre samt bli tunga och kompakta.

Om du tillsatt smält smör i degen är det ingen fara. Det funkar det med, men var då noga med att inte tillsätta för mycket mjöl så att degen blir kompakt. Degen ska vara mjuk, smidig och följsam. Då jäser den bättre och bullarna blir luftiga och saftiga.

Daimpraliner

daimpraliner6

ENKELT MEN LYXIGT Dessa superenkla chokladpraliner är det perfekta hemgjorda godiset. Först och främst för att det är ljuvligt gott, men det är också så himla enkelt att göra. En kombination som jag alltid försöker sträva efter när jag bakar. De knapriga Daimbitarna på ytan gör pralinerna extra läckra och goda!

Superläcker chokladkola med ett täcke av choklad ovanpå – klicka här eller på bilden för recept!
Superläcker chokladkola med ett täcke av choklad ovanpå – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god Brigadeiro-kola som är superlätt att göra – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god Brigadeiro-kola som är superlätt att göra – klicka här eller på bilden för recept!

Daimpraliner

1 Daimbit
200 g mörk choklad

200 g mjölkchoklad

GÖR SÅ HÄR

  1. Smält chokladen i en skål över vattenbad.
  2. Hacka Daimen.
  3. Häll chokladen i knäckformar. Använd gärna en kanna med pip.
  4. Strö hackad Daim över chokladen i formarna. Låt dem stelna i kylen.
Smält chokladen i en skål över vattenbad.
1. Smält chokladen i en skål över vattenbad.
Hacka Daimen.
2. Hacka Daimen.
Häll chokladen i knäckformar. Använd gärna en kanna med pip.
3. Häll chokladen i knäckformar. Använd gärna en kanna med pip.
Strö hackad Daim över chokladen i formarna. Låt dem stelna i kylen.
4. Strö hackad Daim över chokladen i formarna. Låt dem stelna i kylen.

daimpraliner5 daimpraliner7 daimpraliner8 daimpraliner10 daimpraliner11

After Eight-bars

aftereightbars4

LYXIGT JULGODIS Mintplattor i chokladfudgen är magiskt gott. Det ger en extra god och läcker smak. Ett enkelt och lyxigt sätt att smaksätta fudgen!

chokladknäck
Supergod chokladknäck – klicka på bilden för recept!
Drömgod chokladtorrone – klicka på bilden för recept!
Drömgod chokladtorrone – klicka på bilden för recept!

After Eight-bars

Ca 40 bitar

400 g mörk choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt) (använd inte den sorten som heter original eller karamalliserad)

22–24 After Eight plattor (1 litet paket)

GÖR SÅ HÄR

1. Ta fram alla ingredienser.

2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om.

3. Bred ut ett tunt lager fudgesmet i botten på en form, ca 12 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Lägg ut After Eight-plattor ovanpå. Upprepa i några lager.

4. Jämna till ytan med en spatel. Låt fudgen stelna i kylen i ett par timmar. Skär chokladen i bitar när den stelnat.

1. Ta fram alla ingredienser.
1. Ta fram alla ingredienser.
2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om.
2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om.
3. Bred ut ett tunt lager fudgesmet i botten på en form, ca 12 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Lägg ut After Eight-plattor ovanpå. Upprepa i några lager.
3. Bred ut ett tunt lager fudgesmet i botten på en form, ca 12 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Lägg ut After Eight-plattor ovanpå. Upprepa i några lager.
4. Jämna till ytan med en spatel. Låt fudgen stelna i kylen i ett par timmar. Skär den i bitar när den stelnat.
4. Jämna till ytan med en spatel. Låt fudgen stelna i kylen i ett par timmar. Skär den i bitar när den stelnat.

aftereightbars2 aftereightbars1 aftereightbars3 aftereightbars5

After Eight-fudge

after-eightfudge8

LYXIGT JULGODIS Mintplattor i chokladfudgen är magiskt gott. Det ger en extra god och läcker smak. Ett enkelt och lyxigt sätt att smaksätta fudgen!

chokladknäck
Supergod chokladknäck – klicka på bilden för recept!
Drömgod chokladtorrone – klicka på bilden för recept!
Drömgod chokladtorrone – klicka på bilden för recept!

After Eight-fudge

Ca 40 bitar

400 g mörk choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt) (använd inte den sorten som heter original eller karamalliserad)

22–24 After Eight plattor (1 litet paket)

GÖR SÅ HÄR

1. Ta fram alla ingredienser.

2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om.

3. Bred ut ett tunt lager fudgesmet i botten på en form, ca 12 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Lägg ut After Eight-plattor ovanpå. Upprepa i några lager.

4. Jämna till ytan med en spatel. Låt fudgen stelna i kylen i ett par timmar. Skär den i bitar när den stelnat.

1. Ta fram alla ingredienser.
1. Ta fram alla ingredienser.
2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om.
2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om.
3. Bred ut ett tunt lager fudgesmet i botten på en form, ca 12 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Lägg ut After Eight-plattor ovanpå. Upprepa i några lager.
3. Bred ut ett tunt lager fudgesmet i botten på en form, ca 12 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Lägg ut After Eight-plattor ovanpå. Upprepa i några lager.
4. Jämna till ytan med en spatel. Låt fudgen stelna i kylen i ett par timmar. Skär den i bitar när den stelnat.
4. Jämna till ytan med en spatel. Låt fudgen stelna i kylen i ett par timmar. Skär den i bitar när den stelnat.

after-eightfudge6 after-eightfudge7

Glasstårta tresmak

glasstårtatresmak4 glasstårtatresmak1

GLASSTÅRTA I TRE LAGER – vanilj, hallon och choklad. Ljuvligt god och lätt att göra! Passar både vuxna och barn. Tips! Tillsätt maränger i smeten!

Tips! Spola skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa den i frysen en stund till.

daimglass
Krämig, hemgjord Daimglass – ljuvligt god! Klicka på bilden för recept!
hallonglassbakelse
Hallonglassbakelse med Noblesse – ljuvligt god dessert! Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Tips 1! Servera glassbomben med t ex mosade hallon, chokladsås, maränger eller färska bär.

Tips 2! Om du har bråttom kan du använda färdigköpt vaniljglass och smaksätta 1/3 med hallon och 1/3 med choklad!

Tips 3! Om du har bråttom kan du använda färdigköpt vaniljglass och smaksätta 1/3 med hallon och 1/3 med choklad!

Tips 4! Stjälp upp bottnen på en marängbotten vid servering (färdigköpt eller hembakad).

Glasstårta tresmak

12–15 portioner

8 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g, sweetened, okokt) 
2 dl frysta hallon
50 g mörk choklad
1 msk kakao

Tips! Tillsätt maränger i skålen med glassmet innan den fryses in! Jättegott!

GÖR SÅ HÄR

  1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
  2. Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.
  3. Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.
  4. Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.
  5. Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.
  6. Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.
  7. Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa).

Tips! Spola yttersidan på skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa glassen på en tallrik i frysen en stund till.

1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken. Rör om ordentligt.
2. Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.
2. Häll 1/3 av smeten i en rund, frystålig skål, ca 2 liter. Låt den stå i frysen i ca 1 tim. Dela upp resten av smeten i två skålar (ungefär lika mycket i varje). Ställ dem i kylen.
3. Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.
3. Låt hallonen tina och mosa dem i en skål. Hacka chokladen.
4. Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.
4. Rör ner hallonen i den ena skålen med glassmet.
5. Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.
5. Rör ner den hackade chokladen och kakao i den andra skålen med glassmet.
6. Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.
6. Bred ut hallonsmeten försiktigt ovanpå den vita smeten. Låt den stå i frysen i ca 1 tim.
Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa). Ta fram glassen ca 15 min före servering.
7. Bred ut chokladsmeten ovanpå hallonsmeten. Låt det frysa i frysen. (Om man inte orkar vänta på att varje lager ska frysa kan man hälla varje smet ovanpå varandra. Det blir ett vackert mönster ändå, men inte lika jämna lager som när man låter varje lager frysa). Tips! Spola yttersidan på skålen i varmt vatten innan du stjälper upp den på en tallrik. Om ytan blir smält kan man ställa glassen på en tallrik i frysen en stund till.

glasstårtatresmak2 glasstårtatresmak3