DRÖMGOD KLADDKAKA Lyxig chokladkladdkaka full med chokladbitar! En vanlig chokladkladdkaka är ljuvligt god. Men den här än ännu godare, den är fylld med stora chokladrutor och är något helt utöver det vanliga. En dröm för alla chokladälskare!
LYXIG DESSERTChokladryffelpaj är alla chokladälskares drömpaj! Mjuk och len chokladfyllning, spröd och smulig i botten och saltet i degen ger ett extra smaklyft. Magiskt gott!
100 g smör ½ dl strösocker 1 ½ dl vetemjöl 2 dl havregryn ½ krm salt
Mjölkchokladkolakräm 3 dl vispgrädde 1 dl ljus sirap 2 dl strösocker 1 msk kakao ½ tsk ättiksprit 50 g smör 150 g mjölkchoklad
Garnering florsocker (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter (en rund springform går också bra). Tryck upp en kant, ca 2 cm hög.
3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna.
4. Koka upp vispgrädde, sirap, strösocker och kakao. Låt det puttra till 120 grader (använd en digitaltermometer). Det tar ca 15 min. Tillsätt sedan ättiksprit och rör om ordentligt. Stäng av spisvärmen. Tillsätt sist smör och choklad och låt det smälta. Rör om till en slät smet.
5. Häll chokladkolakrämen på pajbottnen. Låt den svalna. Ställ den i kylen för att stelna i ett par timmar. Pudra över florsocker med en tesil före servering.
Här kan du köpa en likadan pajform som jag har (med löstagbar botten) – klicka här!
Lyxig, lättgjord dessert!En gudomligt god favoritpaj som garanterat gör succé! Den smuliga bottnen och den krämiga chokladfyllningen är en underbar kombination! Det bästa av allt är att den är superenkelt att baka och håller i ett par dagar i kylen. Servera den gärna med vispad grädde eller glass och färska bär.
100 g smör ½ dl strösocker 1 ½ dl vetemjöl 2 dl havregryn ½ krm salt
Chokladkolakräm 3 dl vispgrädde 1 dl ljus sirap 2 dl strösocker 1 msk kakao ½ tsk ättiksprit 50 g smör 100 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter (en rund springform går också bra). Tryck upp en kant, ca 2 cm hög.
3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna.
4. Koka upp vispgrädde, sirap, strösocker och kakao. Låt det puttra till 120 grader (använd en digitaltermometer). Det tar ca 15 min. Tillsätt sedan ättiksprit och rör om ordentligt. Stäng av spisvärmen. Tillsätt sist smör och choklad och låt det smälta. Rör om till en slät smet.
5. Häll chokladkolakrämen på pajbottnen. Låt den svalna. Ställ den i kylen för att stelna i ett par timmar.
Lättbakad, fantastiskt god filmjölkslimpa som inte behöver jäsa. Det tar bara några minuter att röra ihop den kladdiga degen och sedan sköter sig brödet själv i ugnen. Skiva upp limpan i skivor och frys in till veckans frukostar!
Tips! Rågmjölet kan bytas ut mot grahamsmjöl. Smaksätt gärna limpan med hasselnötter, 1 dl frysta lingon eller russin.
3 dl vetemjöl 2 dl grovt rågmjöl (fint rågmjöl går lika bra) 2 dl havregryn 2 tsk bikarbonat 1 ½ tsk salt 1 dl linfrön 4 ½ dl filmjölk 1 dl mörk sirap
Garnering
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Tillsätt filmjölk och sirap och rör ihop allt till en kladdig smet.
3. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.
4. Strö lite vetemjöl på ytan.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.
[caption id="attachment_39699" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.[/caption]
[caption id="attachment_39700" align="alignnone" width="860"] 2. Tillsätt filmjölk och sirap.[/caption]
[caption id="attachment_39701" align="alignnone" width="860"] 3. Rör ihop allt till en kladdig smet.[/caption]
[caption id="attachment_39702" align="alignnone" width="860"] 4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.[/caption]
[caption id="attachment_39703" align="alignnone" width="860"] 5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat helt innan du skär den i skivor.[/caption]
Extra allt! En drömgod, lyxig nougattårta med kladdkakebotten. Den passar både som dessert efter en god middag eller som tårta på ett kalas eller en fest. Den innehåller massor av choklad och är täckt med en härlig, fluffig nougatganache. En galet god, lyxig tårta!
150 g smör 200 g mörk choklad 2 ¾ dl strösocker 3 ägg 2 msk kakao 1 nypa salt 1 ¾ dl vetemjöl
Nougatganache 1 dl vispgrädde 150 g nougat
Garnering 100 g krossad choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–28 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.
3. Nougatganache: Värm grädden i en kastrull tills du ser första bubblar, stäng av värmen direkt. Den får inte koka!
4. Lägg nougaten i en skål och häll över den varma grädden.
5. Rör om till en kräm. Låt den kallna.
6. Bred ut ganachen över kladdkakan. Strö över hackad choklad. Ställ tårtan i kylen i ett par timmar och låt den stelna.