Pudrade vaniljkrämbullar

vaniljkrämsbullar7 vaniljkrämsbullar6

SAFTIGA, LUFTIGA VANILJBULLAR Bullarnas rolls royce som är fyllda med ljuvlig vaniljkräm. Florsockret på ytan både ger en härlig smak och gör att de ser superläckra ut – vilket de verkligen är! Ägget i degen och mycket smör gör att bullarna blir extremt saftiga och goda. Och som pricken över i är de fyllda med vaniljkräm – sååå himla gott!

Pudrade vaniljkrämbullar

Ca 30 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
2 ägg
200 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Fyllning
ca 2 dl marsankräm/vaniljkräm (blanda enligt förpackningen) 

Pensling
1 ägg, uppvispat

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.

4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.

5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.

7. Pudra florsocker på bullarna före servering.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.
2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.
4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.
4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.
5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.
7. Pudra florsocker på bullarna före servering.
7. Pudra florsocker på bullarna före servering.

vaniljkrämsbullar2 vaniljkrämsbullar5 vaniljkrämsbullar3 vaniljkrämsbullar8 vaniljkrämsbullar4

Sockerbullar fyllda med vaniljkräm

sockerbullar12 sockerbullar14

ÄLSKADE VANILJBULLAR Bullarnas rolls royce som är fyllda med ljuvlig vaniljkräm. Strösockret på ytan knastrar härligt mellan tänderna. Ägget i degen och mycket smör gör att bullarna blir extremt saftiga och goda. Och som pricken över i är de fyllda med vaniljkräm – sååå himla gott!

Fantastiska solskensbullar med pärlsocker – klicka här för recept!
Fantastiska solskensbullar med pärlsocker – klicka här för recept!
Tjocka, luftiga, goda krabbelurer – klicka här för recept!
Tjocka, luftiga, goda krabbelurer med jordgubbsmos – klicka här för recept!

 

Sockerbullar fyllda med vaniljkräm

Ca 30 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
2 ägg
200 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Fyllning
ca 2 dl marsankräm/vaniljkräm (blanda enligt förpackningen) 

Pensling
1 ägg, uppvispat

Garnering
2–3 msk smör, smält
strösocker 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.

4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.

5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.

7. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är ljumna. Doppa dem i strösocker och låt dem kallna. De bullar som inte ska ätas direkt kan frysas in och garneras med socker senare.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.
2. Blanda färdig marsankräm/vaniljkräm enligt förpackningen, ca 2 dl går det åt. Låt den stå och tjockna i kylen.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar.
4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.
4. Platta ut bullarna, kupa handen och lägg rundeln i handen. Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Nyp ihop bullen ordentligt utan att krämen rinner ut.
5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
5. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.

sockerbullar7

7. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är ljumna. Doppa dem i strösocker och låt dem kallna. De bullar som inte ska ätas direkt kan frysas in och garneras med socker senare.
7. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är ljumna. Doppa dem i strösocker och låt dem kallna. De bullar som inte ska ätas direkt kan frysas in och garneras med socker senare.

sockerbullar9 sockerbullar10 sockerbullar11 sockerbullar13 sockerbullarutvald

Hönökakor frallor

Hönövästkustkakor7 Hönövästkustkakor9

Hönökakor frallor är ett populärt köpebröd, men du kan enkelt baka det själv – det är både mycket godare & billigare.

Saftig, supergod morotslimpa – klicka här för recept!
Saftig, supergod morotslimpa – klicka här för recept!
Rustika grahamsfrallor – supergoda till frukost! Klicka här för recept!
Rustika grahamsfrallor – supergoda till frukost! Klicka här för recept!

Hönökakor frallor

Ca 20 st

50 g jäst
8 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
2 tsk salt
9 dl vetemjöl
ca 9 dl rågsikt 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i 20 bitar.

3. Forma avlånga frallor, ca 13 x 8 cm, på ett mjölat bakbord. Strö mjöl på ytan och platta till dem ordentligt.

4. Kör med en naggare över degen eller nagga ordentligt med en gaffel (så det inte bildas luftbubblor under gräddningen).

5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i 20 bitar.
2. Dela degen i 20 bitar.
3. Forma avlånga frallor, ca 13 x 8 cm, på ett mjölat bakbord. Strö mjöl på ytan och platta till dem ordentligt.
3. Forma avlånga frallor, ca 13 x 8 cm, på ett mjölat bakbord. Strö mjöl på ytan och platta till dem ordentligt.
4. Kör med en naggare över degen eller nagga ordentligt med en gaffel (så det inte bildas luftbubblor under gräddningen).
4. Kör med en naggare över degen eller nagga ordentligt med en gaffel (så det inte bildas luftbubblor under gräddningen).
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.

Hönövästkustkakor10 Hönövästkustkakor8

Randig rågsiktslimpa

randigrågsiktslimpa9 randigrågsiktslimpa11

Sååå himla nöjd med detta recept! Limpan är gudomligt god och enkel att baka. Precis som det ska vara! Detta motto har jag med alla mina recept. Den här limpan tog slut direkt, hela familjen fullkomligt slängde sig över den och åt den medan den fortfarande var ljummen, med smör och ost. Galet gott!

Fibertips!
Byt ut 2 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha mer fibrer. Tillsätt även några matskedar blandade frön.

Saftig, supergod morotslimpa – klicka här för recept!
Saftig, supergod morotslimpa – klicka här för recept!
Rustika grahamsfrallor – supergoda till frukost! Klicka här för recept!
Rustika grahamsfrallor – supergoda till frukost! Klicka här för recept!

Randig rågsiktslimpa

2 st (halvera satsen om du vill baka en limpa)

50 g jäst
8 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
2 tsk salt
9 dl vetemjöl
ca 9 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i två delar. Låt den ena degen vila i kylen. Forma en längd av den andra biten med mjölade händer. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mjöl och platta till den. Skär degen i ca 12 skivor med en degskrapa eller kniv. (Om båda limporna får plats på samma plåt kan man grädda dem samtidigt).

3. Strö över ytterligare lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Baka ut den andra degen på samma sätt).

4. Grädda limpan mitt i ugnen i 20–25 min. Sänk värmen till 200 grader efter 7–10 min. Låt limpan svalna på ett galler. (Grädda den andra limpan. Glöm inte att höja värmen till 250 grader före gräddning).

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min. Det går att knåda degen för hand, i ca 10 min, men det är väldigt kladdigt. Tillsätt inte extra mjöl. Det är viktigt att knåda den länge så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i två delar. Låt den ena degen vila i kylen. Forma en längd av den andra biten med mjölade händer. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mjöl och platta till den. Skär degen i ca 12 skivor med en degskrapa eller kniv.
2. Dela degen i två delar. Låt den ena degen vila i kylen. Forma en längd av den andra biten med mjölade händer. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mjöl och platta till den. Skär degen i ca 12 skivor med en degskrapa eller kniv.
3. Strö över ytterligare lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Baka ut den andra degen på samma sätt).
3. Strö över ytterligare lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Baka ut den andra degen på samma sätt).
4. Grädda limpan mitt i ugnen i 20–25 min. Sänk värmen till 200 grader efter 7–10 min. Låt limpan svalna på ett galler. (Grädda den andra limpan. Glöm inte att höja värmen till 250 grader före gräddning).
4. Grädda limpan mitt i ugnen i 20–25 min. Sänk värmen till 200 grader efter 7–10 min. Låt limpan svalna på ett galler. (Grädda den andra limpan. Glöm inte att höja värmen till 250 grader före gräddning).

randigrågsiktslimpa5 randigrågsiktslimpa8 randigrågsiktslimpa6 randigrågsiktslimpa10 randigrågsiktslimpa7

Sockerfri nyttig hallonmilkshake

hallonmilkshake7 hallonmilkshake9

SVALKANDE, NYTTIG & GOD! En lätt, nyttig milkshake med en härlig smak av hallon! Den är helt sockerfri och innehåller inga onyttigheter. Den här himmelskt goda milkshaken blandar du lätt ihop på ett par minuter.

Fakta
Milkshake är en dryck som består av mjölk som mixats ihop med exempelvis frukt, bär, juice eller saft och ibland även glass, för att sedan serveras väl kyld, ibland med sugrör.

Tips!
Dubbla eller trippla satsen om ni är flera personer.

Nyttig, sockerfri mangoglass – supergod! Klicka här för recept!

Nyttig, sockerfri mangoglass – supergod! Klicka här för recept!

Nyttig, fräsch bärglass – klicka här för recept!

Nyttig, fräsch bärglass – klicka här för recept!

Sockerfri nyttig hallonmilkshake

 

1–2 glas beroende på storlek (dubbla eller trippla satsen om ni är flera personer.)

100 g hallon, frysta
50 g banan, fryst
1 ½–2 dl mjölk, kall

GÖR SÅ HÄR

1. Frys in hallon och banan i bitar.

2. Mixa sönder hallonen och bananen i en mixer.

3. Tillsätt mjölken och mixa i någon minut till en fluffig shake. Drick den direkt när den är iskall.

1. Frys in hallon och banan i bitar.
1. Frys in hallon och banan i bitar.
2. Mixa sönder hallonen och bananen i en mixer.
2. Mixa sönder hallonen och bananen i en mixer.
3. Tillsätt mjölken och mixa i någon minut till en fluffig shake. Drick den direkt när den är iskall.
3. Tillsätt mjölken och mixa i någon minut till en fluffig shake. Drick den direkt när den är iskall.

hallonmilkshake4 hallonmilkshake6 hallonmilkshake8 hallonmilkshakeutvald hallonmilkshake5